hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴72定位
開啟左側

九巴72定位

S3bl430 發表於 2019-7-15 01:05 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

72是一條大埔出深水埗的路線,但似乎離開唔到沙田(有没有rdp有相關建議,請指正)經沙田區和埔公所需時間不長不短(多10-15分鐘),但其餘路段相對直接,
能夠40-50分鐘由深水埗至大埔

自從開辦272E後,大埔已經有真正前往西九龍的特快通勤服務, 但因272E收費太高,
讓272E取代72全日又似乎會有好多反對聲音(尤其是價錢)

九巴72似乎已經讓部份大埔客卻步,未來何去何從,是將它流水化或是進行提速?
1.成為埔公接駁線+源和路出深水埗主力線
- 以加班,雙向分段,和提供與沙田區路線八達通轉乘,藉此取消部份低客量埔公路線的服務(例:74A)
- 以增設分段收費(汝州西街往太和:8.9元;沙田市中心往太和:6.8元;源禾路往長沙灣:6.4元)增加流水,
以及為86飛走源禾路市中心作準備(需補石硤尾線)
好處:可cut資源,
壞處:72慢幾分鐘

2.另類的272E,skip沙田,另開沙田埔公接駁線
- 72維持現有服務,或進一步skip大埔公路
- 72A加班/另開大埔沙田路線,提供與沙田區路線八達通轉乘,藉此取消部份低客量埔公路線的服務
(73模式,即只留1-2條線接駁交通之用)
好處:或幫助72增加客源
壞處:需要增加資源, 新埔公沙田接駁線與28K高度重疊

另外,72在深水埗停站欠佳,想到去長沙灣方向可直落高登,經長沙灣道到長沙灣總站,
但回大埔方向好難進一步覆蓋深水埗區

歡迎討論
錯字連篇
YY487 發表於 2019-7-15 01:07 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
kitarolo 發表於 2019-7-15 01:44 | 顯示全部樓層

目測沙田客佔3~4成
送86上青沙又幾乎無法
做石硤尾,72A同28K各有
市場,前者可設轉乘順手取消
74A、小巴可行駿景路特快俾
埔公來往火炭站,不過容量有限。

72唔慢得港鐵好多,再而剩低
81難應付大埔道一段,除非真係
取消到74A嚟換取設更多分段,唔少
短途客焗俾$9.6仲和味過條爛鬼272E。

其實呢個問題同A線E線類似
貴線按收費表收盡之餘為做到
特快,結果就係覆蓋不足而便宜
路線仍然多客,下一步唔洗我講。

無可能俾貴價仲要轉折咗……
所以我認為下一次加價時,只准
上調72票價而272E凍結。
castanopsis 發表於 2019-7-15 02:13 | 顯示全部樓層

YY487 發表於 2019-7-15 01:07
週末消閒計,72 速度未至於慢到趕走晒啲客
平日通勤計,72 載客率亦唔差,早繁載客率分分鐘高過 272E
下繁 ...

牌面睇
大埔去西九,應該會多客過北區去西九

270B上公路個載客率,唔差得過72離開大埔既載客率
考慮到270B只係服務到半個北區,而72有半車客沙田落
我估72喺大埔<>西九市場既市佔率,25%都無

我明白272E價錢好off putting
但撇開價錢,272E只要執一執大埔區內走線
再學我之前講,飛走四小龍,用美孚出入長沙灣
客量翻倍唔係無可能

問題係點樣補償
1. 大埔<>沙田
2. 沙田<>長深荔
3. 金山
bnr34 發表於 2019-7-15 06:27 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2019-7-15 02:13
牌面睇

272E點行青沙之餘又經美孚唔經四小龍入長沙灣?

kitarolo 發表於 2019-7-15 07:33 | 顯示全部樓層
bnr34 發表於 2019-7-15 06:27
272E點行青沙之餘又經美孚唔經四小龍入長沙灣?

可以的,雖然係兜遠咗
但值得,72伸延去美孚
無下文,正如我上面講便宜
路線(即類似龍運E線)唔求
佢會改善或擴大服務範圍,
咁就增加貴線嘅賣點啦。

就算72可以用到美孚做總站
隨時仲快過46X>73X返大埔。
kitarolo 發表於 2019-7-15 07:43 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2019-7-15 02:13
問題係點樣補償
1. 大埔<>沙田
2. 沙田<>長深荔
3. 金山

1. 72A設立繁時20分鐘
一班並回復尾班車時間、
以大圍做定時點(可考慮換
車長)往大圍經現路線,往大埔
時行源禾路,與沙田往九龍路線
有轉乘回贈(類似73角色)經太和
及跟73有部份時段往工業邨,其餘
時間用太和做總站。

2. 我一直建議86A延長到
黃泥頭,並加81K轉乘已經
唔需要86過河兩次,但九汽
必加價,與6D喺40不經白田
之後難以原價伸延到觀塘同理。

3. 無咗86B再攞走72
81又唔係收費表最盡嘅線
角色與72不相伯仲。

總結: 72賺定蝕我無數據
要cut嗰條係74A。

99MAN 發表於 2019-7-15 08:48 | 顯示全部樓層
比我搞嘅我會cut雍怡雅苑至沙田市中心一段,同時272E減價至$10.6
99MAN 發表於 2019-7-15 08:54 | 顯示全部樓層
牌面睇

其實唔止286C、272E南行要咁改,根本所有深水埗青沙線都要改,但我唔認為老九會放棄四小龍去換取燃油費更多而客量未知嘅美孚。

題外話:如果當年青沙有起藍線嘅話情況就唔同。 B51DF39D-11A5-45CF-9051-59894BA13AE1.jpeg
要求香港巴士服務全面採納新加坡巴士模式
KW2523 發表於 2019-7-15 09:24 | 顯示全部樓層

各位版友應該記得青沙係先長沙灣後深水埗,非繁272E喺青沙後一段快到72幾多到深水埗?根本純睇吸引力,72只係差在埔公一段要飛
大埔道主要問題係對派車而言折壽令成本加大,明顯降低盈利

不過用270B客量比需求應該冇咁少,個人估搭哂鐵,難吸返