hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) del
開啟左側

del

tzuyu.taiwan 發表於 2019-7-16 22:56 來自手機 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

建議擱置
KW2523 發表於 2019-7-17 01:12 | 顯示全部樓層

53/253不予置評

不過252唔拉長堆客上車海M線冇乜影響,拉咗就令回車大幅減慢,成本上升又冇多過客,唔值
 樓主| tzuyu.taiwan 發表於 2019-7-17 09:29 來自手機 | 顯示全部樓層
KW2523 發表於 2019-7-17 01:12
53/253不予置評

不過252唔拉長堆客上車海M線冇乜影響,拉咗就令回車大幅減慢,成本上升又冇多過客,唔值 ...

其實唔少人(包括地區人士)都建議252延長,等掃管笏有直車去荃灣
睇返68E個case,我甚至覺得252會延長係遲早嘅事

另外,其實新252同234B係有二變一嘅空間
如果成事,又可以慳一批資源
bennyho1004 發表於 2019-7-17 10:34 來自手機 | 顯示全部樓層

252不如去青衣做青衣特快?
 樓主| tzuyu.taiwan 發表於 2019-7-17 10:52 來自手機 | 顯示全部樓層
bennyho1004 發表於 2019-7-17 10:34
252不如去青衣做青衣特快?

新252要補償53縮短及253只到屯轉,所以務必經舊53走線往返荃灣。暫時亦看不到把路線延長至青衣的需要
KW2523 發表於 2019-7-17 10:53 | 顯示全部樓層
tzuyu.taiwan 發表於 2019-7-17 09:29
其實唔少人(包括地區人士)都建議252延長,等掃管笏有直車去荃灣
睇返68E個case,我甚至覺得252會延長係遲 ...

68E係因為279X搞唔掂可以取代264M執雞先有客,同埋延長之前客量差係因為用個站名叫八鄉路邊個知係欖隧你試下252屯轉站名改做青山公路大欖段睇下幾多人識?

拉長252行青公係浪費資源,深井差距冇咁大同支路塞車234B先可以同234A打和,掃管笏遠咁多慢碌青公拉完一樣屯轉清客,轉返M線都唔會理252

之後同佢整合觀感差不如直接拉234B上屯轉...
S3bl430 發表於 2019-7-17 12:19 | 顯示全部樓層

會不會考慮將53新墟至富泰一段改行屯公就算(可以方便廈村乘客直接去紅橋轉屯公路線),灣景花園/深井有唔小人搭53入青山公路途線/屯門

屯市服務方面,53停華都都算cover左需求,
屯門置樂花園也明顯有往返深井/元朗的需求,建議就算將53砍開2條線也要cover這一地區的需求
錯字連篇
 樓主| tzuyu.taiwan 發表於 2019-7-17 12:35 來自手機 | 顯示全部樓層
KW2523 發表於 2019-7-17 10:53
68E係因為279X搞唔掂可以取代264M執雞先有客,同埋延長之前客量差係因為用個站名叫八鄉路邊個知係欖隧你 ...

尋日有68E延長食264M,今日點解唔可以有252延長食1/3條53(甚或234B)?
 樓主| tzuyu.taiwan 發表於 2019-7-17 14:23 來自手機 | 顯示全部樓層
S3bl430 發表於 2019-7-17 12:19
會不會考慮將53新墟至富泰一段改行屯公就算(可以方便廈村乘客直接去紅橋轉屯公路線),灣景花園/深井有唔小人 ...

虎地一帶唔會就咁放走53

西約入屯門應該係96B轉M線最快喎
而新252亦俾人喺屯轉叫幾飛
深井就直程有52X同962B
(52X東行可以加雙向分段收費)

青公華都個站咁偏就算啦
962X停新都都食唔正屯市最旺嗰度

至於置樂,新53亦照去到元朗(仲可能快咗添)
去深井就都係嗰句,52X東行加雙向分段收費
S3bl430 發表於 2019-7-17 14:43 | 顯示全部樓層

tzuyu.taiwan 發表於 2019-7-17 14:23

我用我以前讀嶺南住hall 3年的經驗答你

虎地去元朗有8元紅小(唔會有人元朗去富泰/嶺南坐53咁傻,至少慢15分鐘),
去大欖有K51,
去西約/深井可以在屯轉轉52X,53(遠快於搭53),
就算真的想搭53,可以行去屯公虎地站等車,約10分鐘腳程,
只係比由富泰行去西鐵站多2-3分鐘腳程
就算真係好懶,仲有元朗佐敦紅小可以選擇

西約去屯門

我坐過一次放學時段的53,西約上左差不多20個客,
約10個在深井下車,其餘是在青龍頭至屯門之間下車,
另外,汀九/深井/青龍頭亦有人上車去屯門(從與司機和乘客的對話,有些人是特意等53),
並非真的没有需求

青公華都個站咁偏就算啦

華都和屯市其實只是隔了一條屯門公路,華都去屯市本身方便,
和屯興路下車差不多
我想你没有實地行過

置樂
新53亦照去到元朗(仲可能快咗添)
去深井就都係嗰句,52X東行加雙向分段收費

屯元紅小在置樂開出,想快的人應該已經搭左紅小
去元朗搭53就唔係講時間問題,我覺得有一部份廈村居民係去置樂買餸(果邊同新墟都係買餸熱點)
荃灣方向,係會有人搭去西約(雖然唔多)

錯字連篇