hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 議員憂沙中綫局部開通後觀塘綫會超負荷 ...
開啟左側

議員憂沙中綫局部開通後觀塘綫會超負荷

Lokmanlok 發表於 2019-7-18 20:51 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

譚文豪:「觀塘綫現在是非常飽和的,啟德亦有不少局民已經入伙,
例如有6個私人屋苑、兩條大的屋邨,更有居屋相繼將會入伙。
大量居民已在啟德站附近居住,開通後會對觀塘綫造成的負荷非常大。」

https://news.now.com/home/local/player?newsId=355886&refer=Share

事到如今
其實係咪等全條搞掂先通車會好過而家咁
而家通車又cut巴士嘅話唔知cut成點
284 發表於 2019-7-18 21:09 來自手機 | 顯示全部樓層
啟德居民要搭返鑽石山轉車再轉車過海,吸引力不大
Lyt_Kondisc 發表於 2019-7-18 21:46 | 顯示全部樓層
你係唔係要咁雞蛋裏挑骨頭,不斷散發負能量?
根本而家觀塘線擠迫問題喺沙中線局部通車之後都唔會有咩影響。原本新界東嘅乘客只係有部份走東路去鑽石山,啟德好多居民由於接近鑽石山一帶已經經常用呢個站。仲有邊個話總站一定會有多啲人?
好心你哋唔好成日因為紅磡嘅問題而將恐懼無限放大,唯恐天下不亂,又話咩咩全線通車先安全啦!
jpoon 發表於 2019-7-18 22:11 | 顯示全部樓層

284 發表於 2019-7-18 21:09
啟德居民要搭返鑽石山轉車再轉車過海,吸引力不大

而家啟德居民點過海?如果係101/107/108/608去到嘅,咁就話吸引力不大啫,如果係搭5M再行天橋上九龍灣站搭鐵,其實鑽石山過海吸引力唔細喎
http://jpoon9394.blogspot.com/
pcckw 發表於 2019-7-18 22:30 | 顯示全部樓層
啟德一帶往返觀塘住宅區的話,步行至啟晴邨已經有28B,而九龍灣或觀塘商貿區分別可乘22或28B,甚至步行至啟麗一帶乘15A,只是班次較疏,轉乘觀塘線的乘客大多數估計是再深入將軍澳線。
往返油旺/大角咀除了20或24外,往返深水埗一帶似乎現階段需靠觀塘線轉乘荃灣線,估計顯徑及啟德兩站新增的需求對觀塘線受壓程度雖有,但是否那麼嚴重,我覺得不會,反而估計黃大仙站轉乘綠小20M的效用在啟德站開通後客量減少,部分乘客會轉移了在啟德站上落。
而啟德站開通的最大功用是往返新界東的用時會大幅縮短,往返大埔及北區只需在大圍站換乘1次便可。
jpoon 發表於 2019-7-18 22:59 | 顯示全部樓層
pcckw 發表於 2019-7-18 22:30
反而估計黃大仙站轉乘綠小20M的效用在啟德站開通後客量減少,部分乘客會轉移了在啟德站上落。
而啟德站開通的最大功用是往返新界東的用時會大幅縮短,往返大埔及北區只需在大圍站換乘1次便可。

但而家啟德站個車站廣場未起,由Mikiki行去啟德站,過天橋後要落地面,橫過協調道後行去沐元街臨時行人通道過去,條路唔算好行,附近又有地盤,行過一次後我諗唔少人會搭返20M啦
至於啟德站北上功用,如果唔係85X咁鬼疏車(譽港灣有時上唔晒)其實85X效果都唔差咖
http://jpoon9394.blogspot.com/
31061689 發表於 2019-7-19 00:32 | 顯示全部樓層

觀塘綫會超負荷?係架,不過你夠唔夠胆搭全條沙中線先,譚議員?
紅磡站咁既環境你敢唔敢包保一定冇事先?廢話就識講啦,倒不如建議叫港鐵強行全線通車,不過出事就唔好搵港鐵找數好唔好呀,譚議員?:@
Lyt_Kondisc 發表於 2019-7-19 00:34 來自手機 | 顯示全部樓層
31061689 發表於 2019-7-19 00:32
觀塘綫會超負荷?係架,不過你夠唔夠胆搭全條沙中線先,譚議員?
紅磡站咁既環境你敢唔敢包保一定冇事先?廢 ...

又一個⋯⋯
你咪唔好搭囉⋯⋯
31061689 發表於 2019-7-19 08:29 來自手機 | 顯示全部樓層
Lyt_Kondisc 發表於 2019-7-19 00:34
又一個⋯⋯
你咪唔好搭囉⋯⋯

你講得啱呀…我真是唔會搭囉…
巴士的膠 發表於 2019-7-19 09:05 來自手機 | 顯示全部樓層

到時觀塘線載唔哂,咪爭取東九龍綫西延,經九龍城、旺角去九龍站囉。