hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 解決新巴26冇得用12米問題
開啟左側

[問題] 解決新巴26冇得用12米問題

樓主| Anthony99 發表於 2019-7-19 23:28 | 顯示全部樓層

363330hx 發表於 2019-7-19 21:30
26XX行到81返興華,點解12米唔得

26XX得11.7米
 樓主| Anthony99 發表於 2019-7-19 23:39 | 顯示全部樓層
neoplan720p 發表於 2019-7-19 21:50
而家26已經用到11.3m既車啦,真係有咁大必要用12m咩?

當對岸的短車線都開始12米的時候,26沿途路段(荷里活道-人力車及大坑道-25A及108)都冇用車限制的時候,點解仲要局限與81共用車隊。
新巴cs已講明唔會向政府或區議員提出任何改善峰華邨迴旋處及置富總站建議,擺明要我們踢一腳新記才行一步(970X用12米車多得A10開辦,否則新記只會買多30架38xx/40xx/45xx行薄扶林道線)。
如果客量唔多就唔用12米車,咁18X咪一樣冇客(仲少過26)照樣用12.8
ky927 發表於 2019-7-19 23:52 | 顯示全部樓層
Anthony99 發表於 2019-7-19 23:39
當對岸的短車線都開始12米的時候,26沿途路段(荷里活道-人力車及大坑道-25A及108)都冇用車限制的時候, ...

個情況係,26成條走線同好多線都平行,變左26要被打爆嘅機會係好細。就算當係流水線,佢都無5B/10咁易打爆,最多人上咪怡和街返勵德。同埋新城個買車方向同九巴都唔同,新城入11.3同10.6佔比例幾大,何況勵德個總站又只行得11.3,咁無必要尷硬要26用12米
neoplan720p 發表於 2019-7-20 00:05 | 顯示全部樓層

Anthony99 發表於 2019-7-19 23:39
當對岸的短車線都開始12米的時候,26沿途路段(荷里活道-人力車及大坑道-25A及108)都冇用車限制的時候, ...

好簡單,當而家多客線112、2A、8P、601等等都間唔中出架40XX,甚至係38XX既時候,
26仲要搶12米來用?

新城11.3米佔總車隊既比重已經有少少不合理地高,
你條26憑咩要12米車?
古生死左,大家終於可以支持返青衣有合理既巴士服務啦。
Ravenclaw 發表於 2019-7-20 01:02 | 顯示全部樓層
我想問,系現時既車務狀況,點解用唔到12米系問題?
 樓主| Anthony99 發表於 2019-7-20 01:51 來自手機 | 顯示全部樓層
ky927 發表於 2019-7-19 23:52
個情況係,26成條走線同好多線都平行,變左26要被打爆嘅機會係好細。就算當係流水線,佢都無5B/10咁易打 ...

81A有用12米車
 樓主| Anthony99 發表於 2019-7-20 01:57 來自手機 | 顯示全部樓層

neoplan720p 發表於 2019-7-20 00:05
好簡單,當而家多客線112、2A、8P、601等等都間唔中出架40XX,甚至係38XX既時候,
26仲要搶12米來用?

如果38xx或40xx行上述路線對你嚟講係罪大滔天的話,不如咁,所有38xx只行9,13,14及15,40xx(歐四)行南區,40xx歐五/45xx只可行半山+81,單層就在颱風後才行38xx行唔到的地方,咁咪fit哂你D idea啦
JH_LE4612 發表於 2019-7-20 05:20 來自手機 | 顯示全部樓層
Anthony99 發表於 2019-7-20 01:57
如果38xx或40xx行上述路線對你嚟講係罪大滔天的話,不如咁,所有38xx只行9,13,14及15,40xx(歐四)行 ...

似乎閣下對於26冇12米車幾不滿喎。條線係多人嘅就自然會優先派架大車比佢,何況上面已經有版友講過,26有太多線爭食,而同樣喺勵德嘅81脫班一定要佢嚟救,咁用翻架靈活少少嘅車好正常姐。對面海九巴盡用12米就係因為佢夠萬能百搭,派車又可以靈活啲,唔夠司機又可以盡量裝多啲客,真係有少客嘅線又可以令堆直梯物盡其用。新巴嘅車隊係偏細架,咁將啲細車擺喺啲山區細線度,優先比翻啲大車比隧巴大流水又為何不可呢?

呀上面仲有人話勵德入唔到大車。如果為左換大車而格硬扯上寶馬山又會唔會有啲載空呢?
VA52-HN6509 發表於 2019-7-20 09:21 | 顯示全部樓層
其實 26 係用到 12 米既
只不過以 26 而家的客量真係有需要派咩?

如果有 12 米車
都應該優先比客量高的過海線先啦
但為何一畢業才知 一世我也要考試
kay 發表於 2019-7-20 09:37 | 顯示全部樓層

26除左平日早繁爆.其他時間都唔掂
派唔到12米車,都有11.7米車既,不過單層LAW
世界很簡單 人類很複雜