hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) (爭取)76k總站重設華明
開啟左側

[路線消息] (爭取)76k總站重設華明

tzuyu.taiwan 發表於 2019-7-23 22:59 來自手機 | 顯示全部樓層

dogdog002 發表於 2019-7-23 21:07
上水入元朗都要成個鐘,邊個會搭

不如爭取261X分拆276X好過啦

261X兜入元朗真心低能,9A ff可以搶嘅屯元特快客亦搶唔到

宜家元朗出事,咪有藉口要261X飛元朗囉XD
lsc04d11 發表於 2019-7-24 08:28 | 顯示全部樓層
如果啲人咁都搭76k來往元朗市及華明 咁對沿途居民不公 每班少左幾個位
而276/276p都一站上總站 空幾個位冇用 況且排隊客見到冇位未必上
想快就一定不考慮76k

如果來往華明及青公沿途 善用273a在清河轉76k冇咩問題  都等得76k,273a好難等咩?
fatpear 發表於 2019-7-24 09:21 | 顯示全部樓層
要R都R條快線,成日想拉番條慢線去粉嶺做乜,
當粉嶺人去上水都嫌273A慢,一條區內近乎同樣走線,之後仲要唔上highway行鄉郊路嘅線邊個會搭?
有時真係唔好怨人投白票或唔投票,如果我係該區選民,要我喺保皇同呢d咁低質嘅泛民只間揀,可能我都會投白票算
T277 發表於 2019-7-24 09:50 | 顯示全部樓層

1. 上水入元朗1個鐘, 一樣大把人坐, 除非北環線開左
2. 276B拉入置福圍/祥華係可行, 服務範圍大左, 客會多左, 幫輕埋273A
3. 76K搬回華明可以令客量變番定點班次時代(但未有ETA/改清河)既水平, 亦令粉嶺有直達車去皇巴站
neoplan720p 發表於 2019-7-24 09:51 | 顯示全部樓層
既然都係不設實際,就應該「不設實際」到底。
你嗌276拉長去華明,點都好聽、有用過76K。
古生死左,大家終於可以支持返青衣有合理既巴士服務啦。
T277 發表於 2019-7-24 11:38 | 顯示全部樓層
neoplan720p 發表於 2019-7-24 09:51
既然都係不設實際,就應該「不設實際」到底。
你嗌276拉長去華明,點都好聽、有用過76K。 ...

276拉華明, 行車時間大增, 要加車, 你想抽邊條線
同埋肯定有人投訴上水總站少左位揀, 大時大節什至更易爆閘
其實76K粉嶺上車真係唔慢, 好多站都飛, 只要改番唔入博愛, 行車時間同273A轉276/276P有得揮, 你見261X塞幾耐就知
仲有可以搶埋皇巴客 (原本係273A轉紅Van)
cobalt174 發表於 2019-7-24 15:13 | 顯示全部樓層

T277 發表於 2019-7-24 11:38
276拉華明, 行車時間大增, 要加車, 你想抽邊條線
同埋肯定有人投訴上水總站少左位揀, 大時大節什至更易 ...

冇野嘛你
咁76K唔洗抽車就拉到去華明?276就要抽車?
如果你可以話276拉去華明行車時間大增,而且如果你話“76K唔會慢得過276好多”,咁點解76K唔會行車時間大增?
你可以青公直踩80km/h再1秒停站後林寶咁加速,我就信你76K同276差唔多時間
好明顯你問香港任何人都係去元朗市中心需求大過去青公啲村仔,此包括所有上水市中心以外嘅北區

cobalt174 發表於 2019-7-24 15:18 | 顯示全部樓層
我建議276/276P嘅1/3班次經翠麗天平拉去聯和墟,1/3班次經祥龍圍拉去華明,剩下1/3留原線以方便上車/區要求平價
樂仔〞 發表於 2019-7-25 23:46 | 顯示全部樓層
cobalt174 發表於 2019-7-24 15:13
冇野嘛你
咁76K唔洗抽車就拉到去華明?276就要抽車?
如果你可以話276拉去華明行車時間大增,而且如果你話 ...

當初 76K 多人直接搭去元朗
係因為 273A 兜華明圈同彩園路行去上水廣場轉 276 276P 嘅時間
足以輸哂或者打平 76K 碌青公嘅時間

我相信如果 276 或者 276P 拉去粉嶺南,的確可以唔需要 76K 拉落去
不過 276 就應該唔係最好選擇,因為短車已經唔夠,仲要加班補償原有班次,咁即係玩自己 ...
但咁樣再拉線法,其實當初 70K 273A 作為接駁線嘅原意已經幾乎失去哂
cobalt174 發表於 2019-7-26 03:16 | 顯示全部樓層

樂仔〞 發表於 2019-7-25 23:46
當初 76K 多人直接搭去元朗
係因為 273A 兜華明圈同彩園路行去上水廣場轉 276 276P 嘅時間
足以輸哂或者打 ...

76K由清河邨延長去華明可以唔洗加車就得?空降巴士啊?
你都識講當初
我夠識講大中搭K12+火車+地鐵麻煩又兜路所以72有吸引力,但係係咪等於唔應該開272E?
青公咁好你唔將全276系再加261系再加978系再加A43系全部拉落青公?
最根本問題就係去北區元朗同天水圍巴士除咗上水市中心之外邊度都冇,以前有76K 77K服務粉嶺但係為咗供應978而縮去上水
咁而家無論係276系定76K咩都上水起步
咁粉嶺人會寧願要特快淨係去元朗定慢慢碌食曬青公同元朗?70X轉277E之後北區人熱捧就知北區人心理係點
提提你:273A轉276系=/=276系延長去粉嶺,因為273A要兜太平、祥龍圍、風采中學、清河,所以你因為273A轉276慢過76K唔係理由唔要276系出粉嶺