hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) (爭取)76k總站重設華明
返回列表 發新帖
開啟左側

[路線消息] (爭取)76k總站重設華明

hoaaa 發表於 2019-7-26 09:49 來自手機 | 顯示全部樓層

76k 最初定位系青山公路上水至元朗沿途接駁,華明邨新開好少巴士線,至拉去華明,華明現已咁多車,另,273a 可免費轉276系,以返車來計,的確唔應該再返華明。。
GM 發表於 2019-7-26 10:05 | 顯示全部樓層
cobalt174 發表於 2019-7-26 03:16
76K由清河邨延長去華明可以唔洗加車就得?空降巴士啊?
你都識講當初
我夠識講大中搭K12+火車+地鐵麻煩又 ...

76K由華明縮去清河邨只省了一部車

建議元朗區總站由朗屏回復為元朗西
北區回復以華明/華明路(近昌盛苑)為總站
不需任何車輛調配安排

常備TCU 出行唔洗怕
GU9338 發表於 2019-7-26 11:50 | 顯示全部樓層
樂仔〞 發表於 2019-7-25 23:46
當初 76K 多人直接搭去元朗
係因為 273A 兜華明圈同彩園路行去上水廣場轉 276 276P 嘅時間
足以輸哂或者打 ...

如果 276 同 276P 二選一落粉南
前者一來疏車唔使加咁多人同車 , 二來仲有條密車 276P 塞住上水客話無位坐把口
調返轉拉 276P 仲多麻煩

我覺得又唔需要因為短車唔夠就綁死 276 乜都唔郁得 , 咁樣只係作繭自縛
請用文明來說服我。
ahken 發表於 2019-7-26 12:20 | 顯示全部樓層

GA6072 發表於 2019-7-23 16:40
北區重組直頭係一場災難

哈, 北區都叫災難嘅話, 咁東區咪末日?

截至2023年3月2日, 已有877累積積分
jocosben 發表於 2019-7-26 13:47 來自手機 | 顯示全部樓層
ahken 發表於 2019-7-26 12:20
哈, 北區都叫災難嘅話, 咁東區咪末日?

東區係少長途線、特快線,但計巴士線數量、投放既資源真係多好多,話哂係市區
樂仔〞 發表於 2019-7-27 00:47 | 顯示全部樓層
GU9338 發表於 2019-7-26 11:50
如果 276 同 276P 二選一落粉南
前者一來疏車唔使加咁多人同車 , 二來仲有條密車 276P 塞住上水客話無位 ...

短期內短車唔夠用,我就真係唔敢期望 276 拉長
等 91 91M 92 轉得 12 米,兼且 StreetDeck 出得牌,咁 276 拉落去都叫做影響比較細 ...
樂仔〞 發表於 2019-7-27 00:55 | 顯示全部樓層

cobalt174 發表於 2019-7-26 03:16
76K由清河邨延長去華明可以唔洗加車就得?空降巴士啊?
你都識講當初
我夠識講大中搭K12+火車+地鐵麻煩又 ...

冷靜 D 先,唔好見人好似撐 76K 咁就變咗癲狗亂咁吠先得架
我都講到明 76K 當年係因為 276 轉車唔夠快先有優勢
而且你都識講,273A 太慢,所以當年咪多人搭 76K 直落元朗囉
276 如果拉落去係真係可以唔洗搵 76K 拉落去
只係而家係九巴短車短缺期,現階段暫時唔支持郁 276 住啫

至於北區重組,根本當初 273A 70K 作為粉嶺同上水接駁線嘅原意已經續漸失去
大埔來回北區重開 73B 去上水同聯和墟
261 261X 入返粉嶺,276 276P 又唔知邊條應該入粉嶺
搞咁多大龍鳳,結果還原基本步,真係當初個重組除咗為 277E 同 978 捐車之外,無乜益處 ...
0q9w8e 發表於 2019-7-27 05:50 來自手機 | 顯示全部樓層
樂仔〞 發表於 2019-7-27 00:55
冷靜 D 先,唔好見人好似撐 76K 咁就變咗癲狗亂咁吠先得架
我都講到明 76K 當年係因為 276 轉車唔夠快 ...

仲有270B既…
louis19910701 發表於 2019-7-27 11:10 | 顯示全部樓層
唔知77K有冇人要求重設祥華呢