hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 新巴九巴申請開辦路線 905A
開啟左側

[路線計劃/RPP] 新巴九巴申請開辦路線 905A

tzuyu.taiwan 發表於 2019-7-26 12:37 來自手機 | 顯示全部樓層

ky927 發表於 2019-7-26 12:02
早就要試啦,長沙灣四小龍+美孚咁大住宅群,再加埋新嘅長沙灣公屋,更係開特快班次啦,最好飛埋西環,長遠 ...

由海旁返長沙灣道行邊條路都唔順燈。東京街已經快過欽州街唔少。同埋九新想做麗翠苑客嘛
hadboy5 發表於 2019-7-26 12:49 來自手機 | 顯示全部樓層
我覺得做欽洲街客會實際,或者用聚魚道去長沙灣道
toyl 發表於 2019-7-26 12:51 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2019-7-26 11:19
唔入旺角但行海輝道,去埋南昌站一帶
似乎想吸納個邊居民多過想慳時間

慳時間為名再吸新客,全程客都快咗,總好過唔夠車坐粒幾鐘兼又過鐘甩班啦!
alan2011super3 發表於 2019-7-26 13:03 | 顯示全部樓層

1750-1900開未免太晏了

應該五時許新巴時段末開始服務較佳

另外,不如上晝開埋去程;905P做唔到麗閣、怡靖,上午有905A麗閣、怡靖可以有快少少入隧道版905車
AMALA!!! PAZZA INTER!!! AMALA!!!
FORZA I
alan2011super3 發表於 2019-7-26 13:11 | 顯示全部樓層
另外

其實905P玩回程點解唔唸下

往九龍版可以試唔停柏景灣、奧運,迴旋處後跟701、971行,之後跟往港島方向對面線上去荔枝角,實行幫914提速
AMALA!!! PAZZA INTER!!! AMALA!!!
FORZA I
巴士的膠 發表於 2019-7-26 14:21 來自手機 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2019-7-26 12:24
做新屋邨既話,連翔道近好多,不過936依家都無站,已經要到海盈邨
但係其實最好應該跟936去埋興華街西

差左6毫子嘛,梗係入905數,905P明搶914系客都歸入905系。
10598C 發表於 2019-7-26 14:25 來自手機 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2019-7-26 12:24
做新屋邨既話,連翔道近好多,不過936依家都無站,已經要到海盈邨
但係其實最好應該跟936去埋興華街西

連翔道冇站,但行深旺道時間唔差好多但做多啲客

而其實停富昌都叫做可以做到海盈,南昌站B出口有有蓋通道行過去,只係相比936再要多行幾步路

905A行東京街可以做到未來海達邨、凱德苑同新樓麗翠苑,同936做緊嘅客有啲唔同

至於點解係905而非914,我估914入曬海皮新區,有機會同自己936爭客,九巴都唔會想拱手自家18蚊客比對家

而且905潛在客源唔少,好多比旺角塞車嚇走咗
或者掉轉講,避開旺角可以再吸引返班客返嚟
巴士的膠 發表於 2019-7-26 14:27 來自手機 | 顯示全部樓層
alan2011super3 發表於 2019-7-26 13:11
另外

其實905P玩回程點解唔唸下

下繁定上繁,開914特車最快係跟12個行法,唔入渡船角就更好咁解,反正最嘥時間係渡船角,其次係大角咀舊區,而海麗如果朝早有埋936,基本上都已經得。
qunow 發表於 2019-7-26 17:42 來自手機 | 顯示全部樓層
港島區唔飛西環?
miklcct 發表於 2019-7-26 17:47 | 顯示全部樓層

深水埗西有特快過海巴嘅願望有機會成真啦!

以而家嘅905路線而言,兜完大角咀再兜旺角重要兜埋深水埗先到長沙灣,你搭埋我嗰份;我繁忙時間西環去深水埗嘅話而家都係中匯街落車算,好過喺部巴士上塞多起碼20分鐘。
進智公交