hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 政府匯報九龍東環保連接系統進展
開啟左側

政府匯報九龍東環保連接系統進展

LN9267 發表於 2019-7-26 20:34 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

https://www.districtcouncils.gov ... 485/TTC_27_2019.pdf

土木工程拓展署提出三個例子為工程難度:

1.由於觀塘是舊區,道路比較狹窄,原來系統的走線將在跑道末端經開源道連接港鐵觀塘站。如選用高架系統走線,將未能符合《消防安全 (建築物 )條例》的要求,即未能達到消防拯救工作時所需要的空間要求。

2.原來走線將在九龍灣行動區跨越現有觀塘道及港鐵觀塘線,連接港鐵九龍灣站。當中涉及建造一段跨道大而彎的高架系統,有關工程將極具挑戰性。

3.原來走線將 在跑道末端連接開源道, 並在開源道或偉業街擬建一個車站 。該走線涉及建設一條連接橋跨越現有觀塘避風塘, 因而需要按《保護海港條例》 的規定作出適當處理。 另外走線伸延到觀塘時,需要跨越現有觀塘繞道 ,當中涉及複雜的技術挑戰。

其實政府這樣說,是否有放棄的想法呢?
愛車:九巴ATE189(LN9267)、新巴5787(VX1817)
Lyt_Kondisc 發表於 2019-7-26 22:39 來自手機 | 顯示全部樓層
直接起重鐵好過啦,仲喺市區起埋呢啲低運量垃圾
bam1a 發表於 2019-7-27 00:12 | 顯示全部樓層
Lyt_Kondisc 發表於 2019-7-26 22:39

其實放長雙眼
假如將條路線可以同時服務到成班九龍灣南面-觀塘商業地帶,甚至伸延去九龍城,油糖,新蒲崗邊緣嘅話未嘗不可最白癡嘅係佢當作一個旅遊交通設施,重要夾硬穿過避風塘,咁點解唔好好應用小輪應付個批想直接入觀塘嘅人?
一個電車幾分鐘一班其實運力已經幾高,加埋機動力同專用路權
單軌亦可以作爲吸引遊客嘅其中一個賣點(當然膠轆都可以做到相似嘅野,但都係睇邊個更有能力應付到窄灣同地勢做東九龍個面嘅長遠交通發展姐)

qunow 發表於 2019-7-27 00:43 來自手機 | 顯示全部樓層

。。。這是說落地?
LAK2 發表於 2019-7-27 11:33 來自手機 | 顯示全部樓層
一早都話駁牛頭角站難度最低
首先大部分時間人流都少過觀塘/九龍灣站
比較有空間容納新客 (甚至可分流另外兩站)
車站周邊空間亦遠不如觀塘站附近咁密集

輕軌站建設方面當年有官塘工廠大廈可以用
加上海濱道公園又係政府地
根本就係直出海皮既最直接路線
jpoon 發表於 2019-7-27 11:52 | 顯示全部樓層
LAK2 發表於 2019-7-27 11:33
輕軌站建設方面當年有官塘工廠大廈可以用
加上海濱道公園又係政府地
根本就係直出海皮既最直接路線

觀塘工廠大廈塊地2014年1月賣咗畀Maple Tree啦
其實我都屬意駁牛頭角,但係勵業街/觀塘道交界下面有行人隧道,上面就有行車天橋,其實難度都唔低,而且最衰係牛頭角站唔係側式月台,想畀港鐵做慳返收費設施等等都唔得

http://jpoon9394.blogspot.com/
jpoon 發表於 2019-7-27 11:55 | 顯示全部樓層

Lyt_Kondisc 發表於 2019-7-26 22:39

起重鐵難度咪仲高,仲要諗埋轉彎半徑,站數會少咗,所以某大發展商就好積極推動呢條鐵路,仲r人簽名
不過如果九龍灣商貿區至觀塘商貿區一段用重鐵代替,兩邊再拉去油塘同旺角,咁我覺得諗得過
http://jpoon9394.blogspot.com/
jpoon 發表於 2019-7-27 12:05 | 顯示全部樓層
bam1a 發表於 2019-7-27 00:12

最白癡嘅係佢當作一個旅遊交通設施,重要夾硬穿過避風塘,咁點解唔好好應用小輪應付個批想直接入觀塘嘅人?

而家咪有來往觀塘/北角同啟德嘅渡輪囉,不過冇乜人搭之嘛,分分鐘連5R客量都多過佢(因為5R去埋兒童醫院又可以駁鐵)
http://www.barcaferry.com/timetable/hongkong/route_fortune_ktnp.htm
jpoon 發表於 2019-7-27 12:27 | 顯示全部樓層
1) 開源道只係其中一個選項,仲有個選項係行敬業街果邊,唔知點解又唔提?
2) 睇走綫應該仲要跨越埋啟福道、常怡道天橋,如果唔整海濱道站相信成本會低D
3) 如果2都解決到我諗3應該唔係大問題啦
P.S.走綫圖:https://www.ktd.gov.hk/efls/pfs/pdf/map-2_3.pdf
LAK2 發表於 2019-7-27 13:00 來自手機 | 顯示全部樓層

jpoon 發表於 2019-7-27 11:52
觀塘工廠大廈塊地2014年1月賣咗畀Maple Tree啦
其實我都屬意駁牛頭角,但係勵業街/觀塘道交界下面有行人 ...

#1當局今次文件都有講:

「初步可行性研究
3. 土木工程拓展署於 2009 年展開擬議環保連接系統
的初步可行性研究 。其後,行政長官在 2011 至 12 年《施政
報告》中宣布起動九龍東措施,把九 龍東轉型為另一個核心
商業區,以推動香港經濟的持續發展。在起動九龍東措施下,
有需要以擬議的環保連接系統,加強區內連繫,以促進九龍
東轉型為核心商業區。 並 於 2012 年 至 2014 年間就初期擬
議的高架單軌鐵路系統方案 進行了兩個階段的公眾諮詢工
作 ,公眾普遍認同推展環保連接系統,惟亦關注它在建造和
運作期間對現有設施和環境的影響,以及相關的財務承擔。」

要一併考慮的話,時間可以話綽綽有餘。