hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 舊文庫 生活資訊舊文庫 電腦及資訊科技與產品 如何使我從google 消失?
開啟左側

如何使我從google 消失?

Fun_FC 發表於 2006-7-5 19:49 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

小弟可能打網上日記已有一段長時間,如果我search我的名字後,就會很輕易見到我的blog或日記,而且在第一頁便能看到,使我無法暢所欲言。

請問如何清除這些搜尋結果?

我已做到呢個步驟,我唔明佢想點,我打網址或search關鍵字都出現下面的紅字,請問果度想我打咩?

da54 發表於 2006-7-5 20:31 | 顯示全部樓層
閣下去的頁面並不是刪去 google search result 的,而是刪除 "Google Groups" 的留言。
正確的方法請參考 http://www.google.com.hk/support ... topic.py?topic=8459
至於你們信不信?反正我信了
ccicoltd 發表於 2006-7-6 08:44 | 顯示全部樓層
吉文,重覆了
19 大坑道↔筲箕灣 $4.2
JZ3968 發表於 2006-7-7 19:15 | 顯示全部樓層

原帖由 da54 於 2006-7-5 20:31 發表
閣下去的頁面並不是刪去 google search result 的,而是刪除 "Google Groups" 的留言。
正確的方法請參考 http://www.google.com.hk/support ... topic.py?topic=8459

但如果唔係用自己server, 而係用xanga之類o既網上日記,
又可以點搞呢?
ATE24 發表於 2006-7-7 21:00 | 顯示全部樓層
原帖由 JZ3968 於 2006-7-7 19:15 發表

但如果唔係用自己server, 而係用xanga之類o既網上日記,
又可以點搞呢?

Google o個邊寫明你得兩個方法去 disallow Googlebot 去睇你o既日記:

1) Robots.txt,但恐怕你無可能建立這個檔案並成功放到 Xanga o既檔案系統中。
2) 寫一句:
  1. <META NAME="ROBOTS" CONTENT="NOINDEX, NOFOLLOW">
複製代碼

落 <head> 度,但明顯地你無法改變 Xanga o既 <head>,你只能改變 header,亦即是 </head> 之後,正文開始之前o既o野。

即使使用 Google o既「自動化 URL 移除系統」,你都要先完成上述任何一項。

對唔住,我認為你必須認命……
因為事實在眼前,無得搞。

除非你轉用 Xanga o既 Premium a/c 並用自己o既 HTML code 去全面改寫你o既 Xanga site,咁就可以用方法 2 去踢開 Googlebot。

公器公用 香港早要有品
JZ3968 發表於 2006-7-7 22:34 | 顯示全部樓層
咁如果打內文時自己加多個head同埋上面句野, 又得唔得呢?
ATE24 發表於 2006-7-7 23:03 | 顯示全部樓層

原帖由 JZ3968 於 2006-7-7 22:34 發表
咁如果打內文時自己加多個head同埋上面句野, 又得唔得呢?

無用,Xanga 會全部同你飛起哂。
加上一個 HTML page 唔會有多於一個 <head></head>。

接受現實吧。
公器公用 香港早要有品
av220 發表於 2006-7-8 22:37 | 顯示全部樓層
原帖由 ATE24 於 2006-7-7 23:03 發表

無用,Xanga 會全部同你飛起哂。
加上一個 HTML page 唔會有多於一個 <head></head>。

接受現實吧。

想問下protected post 係咪search 唔到?
thx
da54 發表於 2006-7-9 01:21 | 顯示全部樓層
如果是 xanga 的話,可以考慮將 xanga 設定成只容許已登入 xanga 人士觀看,
這樣做 google 和其他 search engine 便不會 search 到。設定方法是登入後去
"Account Settings",再入 "Privacy",然後揀選合適選項。這是一個推出不久的
功能,大家可能因此不太熟悉吧。

相信 Protected post 也有相同效果,不過較為不便....

至於已存在 google cache 的東西就應該要跟 google 申請刪除了...
至於你們信不信?反正我信了
 樓主| Fun_FC 發表於 2006-7-9 08:32 | 顯示全部樓層

小弟用的yahoo blog,,都係清除唔到搜尋內容。
現今用的方法只是將公開了一段時間,而且較私隱的內容鎖上。