hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 當鐵路有事,巴士公司或運輸署可否臨時減小巴士中途站 ...
開啟左側

[問題] 當鐵路有事,巴士公司或運輸署可否臨時減小巴士中途站

hoaaa 發表於 2019-7-28 05:57 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

早幾日東鐵大埔至火炭因為工程車出軌要暫停服務

無論北區大埔即時冇咗對外嘅主要運輸

只係淨返 巴士
接駁巴士

但係對外線好多時已經起總站上滿, 每個分站好可能只上幾個人。

北區可唔可以咁樣做

273, 273a 暫停服務,轉行T273

T273, 粉嶺南至上水彩園 免費緊急接駁巴士服務, 只停:華明邨,粉嶺站,嘉福邨,清河邨彩園站, 上水官中, 欣翠花園,嘉福邨, 粉嶺站,華明總站。

277x, 只在聯和墟,華明開車,下一站, 大老山隧道轉車站,之後照跟
277e, 天平,上水,下一站,大老山 隧道轉車站,之後照跟

978, 華明及 彩蒲苑彩碧閣 開車, 下一站大欖隧道轉車站,之後照跟

678上水, 粉嶺中心, 之後照跟
270A 上水站, 九龍塘站 廣華醫院 麼地道總站

270b上水站, 青沙轉車站, 元州邨,北河街, 弼街,奧運站

睇落去好似好大改
影響好大同上唔到車 ,唔就腳落車

但係喺鐵路衰咗嘅時間,有車由一區去到第二區,上到兼開得到車 ,已經要求神拜佛多謝曬

但係每一架車因為站數少咗上落客更快回車快
而站長亦都好容易掌握每條線有幾多乘客加車
另外打仗嘅司機亦都容易揸車

講明呢個idea係好瘋狂嘅妄想
未必個個接受到
唔鍾意嘅唔好插

亦都唔好用兩蚊車嘅人嚟到話唔方便

朝頭早繁忙時間死車最緊要就係照顧返工人士, 學校就應該體諒學生比公司體諒員工更容易
其他乘客,請多多體諒以上兩批乘客, 唔好喺呢啲時間逼車

kitarolo 發表於 2019-7-28 07:24 | 顯示全部樓層
唔知九汽有無新城
嗰款電牌模式,非常規嘅
走線將號碼用長方型包圍
或反白顯示,另外有無咁多
站務協助亦係問題,如果單
靠車長解說效率好低。

想回車快不如喺東鐵事故時
向相關路段嘅私家車徵收高額
罰款(例如相當於一年嘅牌照費)
不過喺吐公用電子方式嚟收,又係
谷晒落新田公路/欖隧,甚至林村。
maomao221 發表於 2019-7-28 09:27 來自手機 | 顯示全部樓層
的確應該,啲車明明上水已經上滿都要入華明曬時間

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
吳宗錡 + 1 + 10 精闢見解

查看全部評分

樓主| hoaaa 發表於 2019-7-30 13:45 來自手機 | 顯示全部樓層

即系咁,巴士站有預計時間告示板,直接起個度出交通情況,可以解決到無站務協助問題了。
miklcct 發表於 2019-7-30 13:58 | 顯示全部樓層
我覺得應該係開短棍加快回車,例如死東鐵嘅話,978開特別車港澳碼頭調頭,270B開特別車長沙灣調頭,270A就九龍塘站總站等。
進智公交
KW2523 發表於 2019-7-30 14:06 | 顯示全部樓層
miklcct 發表於 2019-7-30 13:58
我覺得應該係開短棍加快回車,例如死東鐵嘅話,978開特別車港澳碼頭調頭,270B開特別車長沙灣調頭,270A就 ...

做唔到最多客地方一樣冇用,主客源被你玩死
EX-TL 發表於 2019-7-30 14:22 | 顯示全部樓層

KW2523 發表於 2019-7-30 14:06
做唔到最多客地方一樣冇用,主客源被你玩死

呢招如果目的地冇事就work, 好似今早601 619開過北角止步特車, 但之後連銅鑼灣-鰂魚涌地鐵都斷埋, 就變得無用.
cz9328 發表於 2019-7-30 18:20 來自手機 | 顯示全部樓層
港鐵特別服務接駁車正正只停鐵路站...現有路線比較困難。另外, W3 大埔區只係擦邊皮服務範圍, 今次事故佢幫唔到幾多。
Toz 發表於 2019-7-30 18:51 | 顯示全部樓層
kitarolo 發表於 2019-7-28 07:24
唔知九汽有無新城
嗰款電牌模式,非常規嘅
走線將號碼用長方型包圍

無充足既替代交通, 收罰款係點都講唔通

gu9434@24 發表於 2019-7-30 19:12 來自手機 | 顯示全部樓層

九巴唔係做緊咩 搵柯打車做296a調景嶺站出觀塘 LUL