hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴招標:歐盟6型雙層空調巴士 (11.3米以下) ...
開啟左側

[其他] 九巴招標:歐盟6型雙層空調巴士 (11.3米以下)

Eddie 發表於 2019-8-1 16:37 來自手機 | 顯示全部樓層

S3bl430 發表於 2019-8-1 16:32
港鐵不是九巴嗎...所以假設屏夏路未解禁先(以前屏夏路解禁靠的是港鐵身先士卒,九巴跟尾)
...

假設276解禁,L牌短豬仲有三年命,應該冇問題
可以趁呢段時間試埋64K,77K呢d
hardplastic 發表於 2019-8-1 18:16 | 顯示全部樓層
051039 發表於 2019-8-1 14:12
係嘅話就Not longer than 11m啦

如果佢只係想買11.3米,就唔會畫蛇添足寫"no longer than"啦
HV7025 發表於 2019-8-1 18:34 來自手機 | 顯示全部樓層
Eddie 發表於 2019-8-1 14:04
雙軸10.6米絕對可以入標,係買家角度當然要寫大範圍d,唔係分分鐘得ADL可以入標就乘機抬高售價 ...

呢次我同意你嘅睇法
來到歐六世界,如果跟樓上版友分析,富豪未出到合適型號時,咁11.3米三軸,同兩軸雙層,似乎ADL同wright各自係暫時獨市
唔寫大啲個範圍,連做樣嘅競爭都做唔到
又或者如果streetdeck offer到好平,九記又唔怕要
但至少而家九巴明顯係對11.3米產生興趣先
nwfb23 發表於 2019-8-1 18:37 | 顯示全部樓層

對上一次兩擔B9都係攪左好耐
最後買左幾多部,有目共睹

你話Streetdeck仲有無機??
nwfb23
HV7025 發表於 2019-8-1 18:37 來自手機 | 顯示全部樓層
ccchhhuuunnn 發表於 2019-8-1 15:54
時代唔同
而家減班大過天
減得班嚟仲要keep住夠載,12.8同11.3陸續有嚟

唔見得keep住十米幾就唔使減班囉
10 91 91M 103 都喺最近幾年嘅班次制裁名單上
ccchhhuuunnn 發表於 2019-8-1 18:40 來自手機 | 顯示全部樓層
HV7025 發表於 2019-8-1 18:37
唔見得keep住十米幾就唔使減班囉
10 91 91M 103 都喺最近幾年嘅班次制裁名單上 ...

加長完咪可以再減多啲囉
0q9w8e 發表於 2019-8-1 18:50 來自手機 | 顯示全部樓層

nwfb23 發表於 2019-8-1 18:37
對上一次兩擔B9都係攪左好耐
最後買左幾多部,有目共睹

Confirmed有50架啦
阿偉 發表於 2019-8-1 19:11 | 顯示全部樓層
HR1377 發表於 2019-8-1 12:33
53,91,91M,92,30,31M,34,34M,45,46,269M,276,103可以使用11.3米

仲有2D
林千九 發表於 2019-8-1 19:44 來自手機 | 顯示全部樓層
HR1377 發表於 2019-8-1 12:33
53,91,91M,92,30,31M,34,34M,45,46,269M,276,103可以使用11.3米

34,34m91m,92冇機會轉12米咩?
林千九 發表於 2019-8-1 19:50 | 顯示全部樓層

咁係吾係意味住九巴吾會再有路線可以解禁轉12米?(呢排好保守喎)