hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 研討72A/73/73A/75K大埔區內定線
開啟左側

研討72A/73/73A/75K大埔區內定線

樓主| tzuyu.taiwan 發表於 2019-8-4 21:33 來自手機 | 顯示全部樓層

kmb71k 發表於 2019-8-4 20:50
對外人嚟講
食嘢行街淨係識大埔中心, 新達廣場
而唔知大埔墟既食肆唔會少得過呢兩度

其實第時第9區起好,埔中做總站嘅對外線(72X,74X,307)應該會延長去嗰度吧
到時呢堆線北行可以經大埔太和路,南運路,唔駛塞入埔中
咁就冇咁塞
castanopsis 發表於 2019-8-4 22:36 | 顯示全部樓層
kmb71k 發表於 2019-8-4 20:50
對外人嚟講
食嘢行街淨係識大埔中心, 新達廣場
而唔知大埔墟既食肆唔會少得過呢兩度

唔覺
幾次約區外人入大埔,都係廣福道食嘢
新達約埋一齊搭車就多,食嘢行街多數唔會考慮
0q9w8e 發表於 2019-8-4 22:43 來自手機 | 顯示全部樓層
tzuyu.taiwan 發表於 2019-8-4 21:33
其實第時第9區起好,埔中做總站嘅對外線(72X,74X,307)應該會延長去嗰度吧
到時呢堆線北行可以經大埔太和 ...

邊有咁多位…
起碼要拉71A,71B甚至73B入去…
好彩咪拆到271X…
最多咪72X搬上富亨…
 樓主| tzuyu.taiwan 發表於 2019-8-4 22:47 來自手機 | 顯示全部樓層

0q9w8e 發表於 2019-8-4 22:43
邊有咁多位…
起碼要拉71A,71B甚至73B入去…
好彩咪拆到271X…

73B就算啦
71A、71B?富亨真慘

不過,呢兩條線入咗第9區,富亨咪有位囉
拉去富亨都起碼方便到富亨富善人
只要新總站有3個位或以上,就夠
castanopsis 發表於 2019-8-4 23:10 | 顯示全部樓層
回返樓主

個人覺得,73/A好應該雙向跟64K行
特別係73,家陣廣福道兜圈屈返落太平工業邨,好無謂

與此同時
我一直覺得大埔工業邨接駁有好大改善空間
家陣三條線都唔係特別密,然後站位幾乎無重疊,大景街得30分鐘一班72A
感覺真係相當一般

————————————————————————————

俾我執,我會73做曬
工業邨<>南運路<>廣福邨兜一圈做轉乘<>廣福道<>跟64K至太和
開繁時10/12,非繁12/15,同時做曬72A既大景街同75K既大富街

73A撤出華明/大窩西/大埔滘/火炭,同73B合併
做 聯和墟<>太和大埔<>一城廣黃 特快

72A第九區開,拉直行南運路,改經沙市,做埔公密車接駁

最後75K
早繁東行以外,撤出工業邨,直行汀角路停外圍

————————————————————————————

咁做既好處有四

1.
全個工業邨都會有73密車接駁
南運路直插廣福邨,只要俾轉乘,應該可以吸引唔少工業邨客轉搭巴士出市區

2.
解決73/73A北行做唔到聯合班次既問題

3.
聯和墟<>大埔 同 大埔<>一城廣黃
本身搭鐵唔算話特別方便
新73A聯和墟直飛太和、大埔直飛濱景,應該會有唔少新客

4.
72A家陣問題係沙田唔到沙市,大埔唔入邨
結果個個都寧願K巴轉東鐵、搭28K
只要第九區/富亨/富善/廣福入邨,客量或會有驚喜
S3BL417 發表於 2019-8-5 01:28 | 顯示全部樓層
72A唔停寶鄉橋係歷史問題,同74A一樣以前曾經都停,之後為咗減少寶鄉橋塞車先取消分站

因為74A停寶鄉街同安祥路所以問題都唔算大,但72A就變到好怪雞。
 樓主| tzuyu.taiwan 發表於 2019-8-5 12:37 來自手機 | 顯示全部樓層

S3BL417 發表於 2019-8-5 01:28
72A唔停寶鄉橋係歷史問題,同74A一樣以前曾經都停,之後為咗減少寶鄉橋塞車先取消分站

因為74A停寶鄉街同 ...

原來係咁,應該加停返啦
 樓主| tzuyu.taiwan 發表於 2019-8-5 12:52 來自手機 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2019-8-4 23:10
回返樓主

個人覺得,73/A好應該雙向跟64K行

我呢排都諗緊點樣完善沙田/馬鞍山各小區至大埔市嘅交通(只計全日)

現況/已落實計劃:
馬市/恆耀:綠小26
寧泰路/亞公角街/碩門:招標中綠小
黃廣/牛皮沙/濱景:招標中綠小
愉翠/一城:招標中綠小/73A
火炭:73A
源禾:72/72A
富豪/麗豪:74A(/B8?)
乙明:72A/74A(/B8?)
沙角/博康:無
水泉澳:無
沙市:72(W3只到廣福)
銅鑼灣村/美林:72(只限北行)/72A
新田圍:74A
車公廟:(B8?)
大圍站:72A/(B8?)
隆亨/顯徑:無

我之前出咗份方案(https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/forum.php?mod=viewthread&tid=1136512&extra=page%3D1&mobile=2),建議72A入沙田圍,73A拉上水泉澳,起碼令呢啲地方有直車去大埔中心
ky927 發表於 2019-8-5 13:47 | 顯示全部樓層
72A/73A/73/73B 絕對有剩餘運載空間,同74K/75K執一執走線,其實係可以幫到74K/75K,整體用車唔洗咁多而聯合班次可以做返好啲。
0q9w8e 發表於 2019-8-5 13:51 來自手機 | 顯示全部樓層

tzuyu.taiwan 發表於 2019-8-4 22:47
73B就算啦
71A、71B?富亨真慘

最多咪早繁開返71C富亨開去大埔墟站
拉71B上去真係唔覺有咩問題
富亨去埔中根本行都行到過去…