hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 研討72A/73/73A/75K大埔區內定線
開啟左側

研討72A/73/73A/75K大埔區內定線

樓主| tzuyu.taiwan 發表於 2019-8-5 18:19 來自手機 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2019-8-4 23:10
回返樓主

個人覺得,73/A好應該雙向跟64K行

講返你嘅建議

73A宜家兩繁客倉係火炭,真係唔建議撤走
而我絕對贊成搞新東區間特快
但我傾向用W3加停太和路實現(參考我嘅最新建議:https://www.hkitalk.net/HKiTalk2 ... ge%3D1&mobile=2)
因為73A/73B根本冇咩可能撤出大窩西
73A撤出埔公亦有難度
所以我覺得目前73A/73B唔太可能大郁

72A撤出埔工,亦令沙田冇咗埔工直車

而我亦唔贊成75K撤離埔工
我正想用75K做埔工<>埔中市場
加上即使75K唔入埔工,都係慢
要汀角路沿線有直正快車,一係75P做全日,一係開條新線,跟75P去到太和路後一路直行(只停超級城)去到太和站
castanopsis 發表於 2019-8-5 23:37 | 顯示全部樓層
tzuyu.taiwan 發表於 2019-8-5 18:19
講返你嘅建議

火炭兩繁有無幾多客要數下先知
但我真係見過唔少次73A非繁假日火炭近乎0上落
觀乎大埔火炭仲有28K做緊,而73A唔到火炭堆住宅區
我唔認為73A有需要繼續全日留喺火炭
特別係石門/一城<>大埔,其實巴士優勢更加大

搵W3試下埔中沙市特快客源,係可以考慮
但同我上面建議既72A(第九區富亨富善<>埔公<>源禾路沙市)無衝突
我始終相信,72A最大既問題係無深入屋邨
巴士本身已經又疏又貴,真係無人會肯行出大路搭車
如果你停正富善/富亨/廣福屋邨門口,對平時等開K巴轉鐵既人,吸引力係大好多好多

而我亦唔贊成75K撤離埔工# g% ?+ ]7 S. s, @

75K行汀角路一樣做到埔工
而我條73亦會做到埔工<>埔中
73南運路直鏟廣福邨,轉車出市區亦會快過75K好多
記住,班工友搭緊逆向,用廣福邨做轉乘站,唔存在無位坐既問題

樓主| tzuyu.taiwan 發表於 2019-8-6 00:01 來自手機 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2019-8-5 23:37
火炭兩繁有無幾多客要數下先知
但我真係見過唔少次73A非繁假日火炭近乎0上落
觀乎大埔火炭仲有28K做緊, ...

你對於73嘅建議我都好贊成,都有類近嘅諗法
但係宜家73大部份時間仲要屈返入去停太平工業中心,似係地區人士企硬吧?例如大窩西堅持有直車去嗰度
相信計劃會有一定阻力

另外,我嘅75K唔單止俾埔工有直車深入埔中總站(你條73都係停南運路,宜家綠小26都已經係咁行)
仲係俾汀角路沿線有車直入埔中
係方便鄉郊居民行街買餸
同時方便遊客玩完一日後醫肚

另一個替代方案係開條275,跟75P停站去到太和路後只停超級城一站,再直達太和站
咁汀角路起碼去超級城係方便咗
之後75K可以維持現狀,或跟你嘅建議行
S3bl430 發表於 2019-8-6 00:15 | 顯示全部樓層

tzuyu.taiwan 發表於 2019-8-5 18:19
講返你嘅建議

火炭有港鐵呢...
72A撤出埔工,亦令沙田冇咗埔工直車
至少在非繁忙時段没有人會這樣坐,而且73也能夠部份時段撒離工業邨

而我亦唔贊成75K撤離埔工
我正想用75K做埔工<>埔中市場
加上即使75K唔入埔工,都係慢
要汀角路沿線有直正快車,一係75P做全日,一係開條新線,跟75P去到太和路後一路直行(只停超級城)去到太和站

工業邨非繁還有小巴26,加上繁忙時段有廠車,所以大埔工業邨既交通先可以搞到咁頹

我的建議是,
75K早繁出大埔/傍晚至深晚入大尾督方向可以唔入工業邨,
至於其餘時間可以進一步深入服務工業區(反正點都唔夠小巴20C快和密), 例如跟小巴26在工業區的走線

錯字連篇
 樓主| tzuyu.taiwan 發表於 2019-8-6 00:23 來自手機 | 顯示全部樓層
S3bl430 發表於 2019-8-6 00:15
火炭有港鐵呢...

係呀,所以呢?
山尾街本身就同火炭站有一段距離
而大埔絕大部份屋苑都遠離東鐵路軌

前排好深刻
大概平日18.00喺火炭村
部去華明嘅73A近乎吉住入火炭
上完山尾街班客再出返嚟
全車已接近坐滿
聞說之後一班車會仲好客

順便覆埋castanopsis兄
綠小28K只經駿景路
同山尾街完全係兩邊嚟
何況綠小28K只到大埔墟
林村河都唔過
所以73A起碼兩繁唔可以撤離火炭
S3bl430 發表於 2019-8-6 00:26 | 顯示全部樓層
tzuyu.taiwan 發表於 2019-8-6 00:23
係呀,所以呢?

1.繁忙時間73A有潛力拆一條火炭+石門(optional)+科學園的路線

2.至於山尾街行去港鐵站遠唔遠?由山尾街總站計,識行的話5-10分鐘已經行到港鐵站B出口
步程合唔合理?我覺得係幾合理
錯字連篇
castanopsis 發表於 2019-8-6 00:59 | 顯示全部樓層

tzuyu.taiwan 發表於 2019-8-6 00:23
係呀,所以呢?

山尾街同大埔既住宅區
兩邊都唔近地鐵站,呢個我明
但一來火炭非繁假日客量唔得,二來73A走線無得再擴展火炭服務範圍
變咗用73A去做火炭,無效益

我會覺得
駿洋邨入伙之後
係有條件招標條線 華翠園<>駿洋邨<>白石角<>大埔 既小巴線,取代73A地位
小巴至少有條件做返密少少,又可以深入住宅區,效果會比73A好唔少
反而一城/黃泥頭/濱景<>大埔,其實係巴士級數客量,應該用返巴士做
castanopsis 發表於 2019-8-6 01:00 | 顯示全部樓層
S3bl430 發表於 2019-8-6 00:26
1.繁忙時間73A有潛力拆一條火炭+石門(optional)+科學園的路線

2.至於山尾街行去港鐵站遠唔遠?由山尾街總 ...

咁又唔可以咁計
山尾街班客本身係工業區裡面行出來
73A大埔一端又遠離地鐵站,係確實有距離
當然,如我上面所講,火炭大埔呢個角色非繁未必一定要做,而要做都唔係搵73A做
tigertsui 發表於 2019-8-6 08:31 來自手機 | 顯示全部樓層

del
tigertsui 發表於 2019-8-6 08:33 來自手機 | 顯示全部樓層

我覺得75K應該入埋大中。如果唔想放棄太和客,可以寶鄉橋,之後停平安里。跟住右轉線海寶入大中,之後去番怡雅苑果邊。另外仲有一樣,就係而家停廣福道去新街市唔太方便。如果可以廣福道,之後跟74K右轉,經新街市番總站會方便d