hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 研討72A/73/73A/75K大埔區內定線
開啟左側

研討72A/73/73A/75K大埔區內定線

樓主| tzuyu.taiwan 發表於 2019-8-10 15:16 來自手機 | 顯示全部樓層

tm4681e500 發表於 2019-8-10 12:31
我認為73過咗林村河站之後應該直去大埔中心第五期, 再直去轉右入原線。咁樣除咗可以方便入大埔中心嘅人之 ...

其實我都好贊成咁
阻力係粉南大窩西要直車去太平工業中心?

現階段最好可以擴展73埔中做總站嘅時段
 樓主| tzuyu.taiwan 發表於 2019-8-10 15:24 來自手機 | 顯示全部樓層
S3bl430 發表於 2019-8-9 15:10
至少,
大埔買餸區在廣福街/大埔墟街市,

去新達好多時只能頹食大家樂甚至係大埔墟站間MX
亦唔係個個識喺大美督、大埔墟搵好嘢食
埔中有牛角、牛陣、元氣,甚至食飽飽有得飲老虎堂
呢啲全部係新一代至愛喎
食完亦有海量巴士(方便過東鐵)直出市區

講返75K
其實條線宜家對汀角路沿線真係好慢
要入埔工已係一大敗筆位
既然宜家75K已經遠遠慢過20系小巴
不如索性轉型
改為汀角路/埔工<>埔中總站接駁車
甚至可以考慮比宜家更深入埔工

而同時應該擴展75P為全日服務
用佢嚟同小巴鬥快
靠廣福邨轉乘取勝
EX-TL 發表於 2019-8-10 20:38 來自手機 | 顯示全部樓層
YY487 發表於 2019-8-10 12:36
20C 初初開嘅時候,75K 喺榮輝基本上冇人等車
20C 快得嚟站位又靚(近大埔中心)
但而家 20C 放棄大埔中心 ...

如果近大埔中心站位靚會吸到客, 客可以在安祥路 安慈路等小巴, 而小巴可以載得晒嘅話, 用巴士去做豈不是會造成浪費.

為何當時榮暉花園站75K冇人搭, 而係所有客無論喺埔中抑或榮暉都係搭小巴呢?

而當小巴唔經埔中一帶, 趕晒啲客出榮暉, 客就多搭75K而唔理小巴?

似乎係小巴開唔夠車, 食唔番趕左出榮暉客, 客過左俾有ETA嘅75K, 又或者係小巴覺得入安祥路唔划算, 客又唔食得多, 所以先唔再入安祥路.

p.s. 20C係幾時放棄入大埔中心區?
EX-TL 發表於 2019-8-10 20:42 來自手機 | 顯示全部樓層

tzuyu.taiwan 發表於 2019-8-10 15:24
埔中有牛角、牛 ...

既然汀角路去大埔中心有新一代需求, 我係九巴就搵275R試下水溫先, 新娘潭出嚟改經大埔中心總站及廣福邨, 不經大埔海濱公園.
S3bl430 發表於 2019-8-10 20:52 | 顯示全部樓層
tzuyu.taiwan 發表於 2019-8-10 15:24
埔中有牛角、牛 ...

至少大埔中心没有巴士出沙田區...(利申:大圍友)
唔好以為大埔中心多X車(實際上只係得72X,74X)就一定有人知大埔中心有巴士出九龍,
佢地好多只識坐港鐵,亦唔會清楚最新巴士路線改動

我有一個反建議,
假日直接開條72R由大尾督出旺角(魚角直出,經大隧,九龍城,亞皆老街),班次未必需要好密(20-30分鐘一班),可能仲多人"落踏"
錯字連篇
 樓主| tzuyu.taiwan 發表於 2019-8-10 21:28 來自手機 | 顯示全部樓層
S3bl430 發表於 2019-8-10 20:52
唔好以為大埔中心多X車(實際上只係得72X,74X)就一定有人知 ...

73X、75X、271去程都全日經埔中總站
仲有港島區嘅307呢
 樓主| tzuyu.taiwan 發表於 2019-8-10 21:31 來自手機 | 顯示全部樓層

S3bl430 發表於 2019-8-10 20:52
唔好以為大埔中心多X車(實際上只係得72X,74X)就一定有人知 ...

大美督返歸線諗得過
我會建議停埋大埔海濱公園
嗰度途步走嘅話有啲q腳
相信會有幾多水魚肯俾大美督價出市區

另外,唔好行大隧、亞皆老街咁怪啦,亞皆老街又塞車
S3bl430 發表於 2019-8-10 21:35 | 顯示全部樓層
tzuyu.taiwan 發表於 2019-8-10 21:28
73X、75X、271去程都全日經埔中總站
仲有港島區嘅307呢

好多人係認總站名而唔係認經唔經某個地點...
反正好多人識廣福道轉車啦...
錯字連篇
S3bl430 發表於 2019-8-10 21:36 | 顯示全部樓層
tzuyu.taiwan 發表於 2019-8-10 21:31
大美督返歸線諗得過
我會建議停埋大埔海濱公園
嗰度途步走嘅話有啲q腳

行大隧係接駁轉車網絡,方便去東九龍
反正skip左大埔區,我覺得兜小小都無所謂
錯字連篇
 樓主| tzuyu.taiwan 發表於 2019-8-10 21:39 來自手機 | 顯示全部樓層

S3bl430 發表於 2019-8-10 21:35
好多人係認總站名而唔係認經唔經某個地點...
反正好多人識廣福道轉車啦...
...

講漏咗,遲啲埔中會有城巴B8直達大圍站

而本人亦致力爭取W3加經大埔太和路、南運路