hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 研討72A/73/73A/75K大埔區內定線
開啟左側

研討72A/73/73A/75K大埔區內定線

paul2357paul 發表於 2019-8-11 10:03 | 顯示全部樓層

S3bl430 發表於 2019-8-10 20:52
至少大埔中心没有巴士出沙田區...(利申:大圍友)
唔好以為大埔中心多X車(實際上只係得72X,74X)就一定有人知 ...

大隧口過對面站轉車大哂,又有得最快直達恆大。
S3bl430 發表於 2019-8-11 19:18 | 顯示全部樓層
paul2357paul 發表於 2019-8-11 10:03
大隧口過對面站轉車大哂,又有得最快直達恆大。

有一次我和朋友在第一城聚會完後,有一個朋友要搭車去華明(有月票),但剛走了73A,要等好耐才有下一班
我同佢講大隧轉車的方法,佢話太麻煩,不了,用這方法不如搭鐵最後,佢等接近30分鐘車後上左73A

巴士愛好者眼中以為方便的方法,在一般人眼中並不是如此看
再加上東鐵票價本身偏低,
好小人往返沙田大埔市區會搭巴士

錯字連篇
WF2739 發表於 2019-8-11 23:09 來自手機 | 顯示全部樓層
WF2739 發表於 2019-8-12 00:00 來自手機 | 顯示全部樓層

樓主| tzuyu.taiwan 發表於 2019-9-15 22:53 來自手機 | 顯示全部樓層
WF2739 發表於 2019-8-12 00:00
如果大埔區內走線(大美督方向)好似咁停
大埔中心5期,大埔中心,怡雅苑,魚角,鳳園路,下坑,大貴街, ...

散場線好搵過入場線
289R都係有回冇去
tkf_2005 發表於 2019-9-16 02:35 來自手機 | 顯示全部樓層

到時第九區我諗富善放條75x同大中拉307過第九區就完事

太多車,頌雅路岩岩拉闊左少少路口,
行車線都未加到一條出市中心,
朝朝單線出市中心
一轉燈都放唔哂車
如果拉埋74x入去 就算第九區富亨出大中
應該因爲放唔切車要拆番一半班次係大中開

然後寄望第九區-埔鐵應該可以自己一條線既
依家71A雖然冇兩車一齊上既光景
但基本上都逐架車接車開

71B 基本上都預佢拉硬上第九區
但大中果邊可能修改下,將9點後班次改經太和路/停一田番第九區

JH_LE4612 發表於 2019-9-16 08:24 來自手機 | 顯示全部樓層

tkf_2005 發表於 2019-9-16 02:35

唔熟富亨,富亨人會唔會好重視71B喺富亨做總站?因為上得第九區,要搭嘅人要過條馬路,其實會唔會趕走左部分客?
T277 發表於 2019-9-16 15:59 | 顯示全部樓層
周六周日開75P循環版先係皇道
一定大把水魚上釣
唔洗BBI
 樓主| tzuyu.taiwan 發表於 2019-9-16 20:49 來自手機 | 顯示全部樓層
T277 發表於 2019-9-16 15:59
周六周日開75P循環版先係皇道
一定大把水魚上釣
唔洗BBI

fyi,已有275R
當然個人唔反對275R加經廣福轉車站
 樓主| tzuyu.taiwan 發表於 2019-9-16 20:52 來自手機 | 顯示全部樓層

tkf_2005 發表於 2019-9-16 02:35

第九區+富亨區可唔可以夾條不停站往返大埔墟站嘅新線?