hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 研討72A/73/73A/75K大埔區內定線
開啟左側

研討72A/73/73A/75K大埔區內定線

YY487 發表於 2019-9-16 22:04 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
castanopsis 發表於 2019-9-17 00:45 | 顯示全部樓層
JH_LE4612 發表於 2019-9-16 08:24
唔熟富亨,富亨人會唔會好重視71B喺富亨做總站?因為上得第九區,要搭嘅人要過條馬路,其實會唔會趕走左 ...

根本就唔應該用71B去做
拉71B入第九區,加一架車會唔夠跑/唔夠載
既然要加兩車,不如直接用兩部車開條第九區版71B,做埋兩間醫院好過

castanopsis 發表於 2019-9-17 01:04 | 顯示全部樓層
S3bl430 發表於 2019-8-10 12:10
72A/73在大埔區路線分別甚大,除總站外定線基本不同,在廣福道基本係相反方向等車,
我從來唔會視兩者可以行 ...

75K就算時間上打唔贏20C都好
都唔代表任意改慢條線,班客唔會走
用多幾分鐘時間,節省一兩蚊車錢,好多人都願意
但若然要進一步兜入大埔工業邨,班客絕對會作second thoughts

再者
按你個方案,工業邨大喜街一帶仍然要繼續挨疏車

我仍然係覺得
應該谷密其中一條以工業邨為總站既路線,去做工業邨接駁
而當中我會選擇改73
將條線拉埋入大喜街,南運路新興>廣福邨轉車站>廣福道>安祥路>太和咁行
咁條線一來覆蓋大埔9成住宅區,二來直達廣福邨轉車站出市區
應該有條件加密落10-15分鐘一班,取代埋73A/75K喺大埔工業邨既角色

tkf_2005 發表於 2019-9-17 03:58 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2019-9-17 01:04
75K就算時間上打唔贏20C都好
都唔代表任意改慢條線,班客唔會走
用多幾分鐘時間,節省一兩蚊車錢,好多人 ...

本身75k沿線其實近幾年都唔少發展,原裝走線應該要飛起工業邨
比74K 入邨兜

同埋依家早繁多左74E 73P 可以直駁市區
加上大隧城隧轉乘站效用

72c 同 75p 要做個整合
索性兩班車一齊入嵐山 入完直出埔火/停廣福邨
要入大埔市中心既交番比75K/20M
開0650 0720

至於73 / 73A ,好似之前咁講,
斬開73A 平均分番車比72A 同73
依家74A 得番一個鐘一班
都唔明仲死做條跨區流水做嘜
流水線做區駁區之間就夠啦

tkf_2005 發表於 2019-9-17 04:04 | 顯示全部樓層
JH_LE4612 發表於 2019-9-16 08:24
唔熟富亨,富亨人會唔會好重視71B喺富亨做總站?因為上得第九區,要搭嘅人要過條馬路,其實會唔會趕走左 ...

搭開果摸熟開車時間

同埋老九都做得住71B原因,
係可以拉客駁落大中轉73X74X75X307

所以比佢拉上第九區
點都會兜番入總站上落客
JH_LE4612 發表於 2019-9-17 05:52 來自手機 | 顯示全部樓層
S3bl430 發表於 2019-8-10 12:10
72A/73在大埔區路線分別甚大,除總站外定線基本不同,在廣福道基本係相反方向等車,
我從來唔會視兩者可以行 ...

其實我都冇當72A 73喺廣福道係聯合班次,我只係當佢係4bph咁睇,而4bph基本上如果唔係同時間到站嘅話,比起75K嘅3bph其實唔爭太遠。記住有 eta嘅情況下,其實疏車線可以就住時間等。

但喺執著究竟 72A+73定係齋 75K去做埔工嘅時候,有冇冧過一個有廠車嘅工業邨非繁真係唔需要一個鐘七架巴士咁多?未計小巴。點解汀角路就一定會比小巴食哂,但係埔工就可以密車同小巴死過?

上面 castanopsis 師兄講得啱,鄉郊入面小巴大哂,唔代表巴士就一定要頹做,我都住過汀角路,我個人非繁都唔會優先揀小巴(我嗰邊有20B 20C 都唔易等),你信唔信我真係為左慳個幾去早啲出門口?

我唔清楚汀角路堆村屋起完未,但呢幾年條路多左車就真嘅。當小巴非繁都可以滿嘅時候,75K班次幾爛我都會上,咁點解唔專心做好汀角路呢?就算入埔工多得少少時間,有時講嘅只係觀感問題,比到班中產嘅感覺係左兜右兜嘅,直接揸車唔好?我寧願改72A 73都好過為左十幾廿個工業邨食飯客,而拉哂全汀角路人落水。
S3bl430 發表於 2019-9-17 12:37 | 顯示全部樓層

JH_LE4612 發表於 2019-8-10 05:10
我背後嘅意思,其實係話工業邨非繁唔需要 72A 73 75K 26 26A咁多條線去做(如果其他線全部都唔改嘅話)。冇 ...

其實我在再前幾個post 有講過
我最初的建議是75K早繁出大埔/傍晚至深晚入大尾督方向可以唔入工業邨,
這已照顧大部份汀角路沿線居民的需求
只是非繁忙時段深入工業區
如果參考小巴26定線,可能只增加1-2分鐘行車時間
我不支持75K全日入工業邨,
但可否在逆通勤時段繞經,這點值得商榷
錯字連篇
T277 發表於 2019-9-17 12:52 | 顯示全部樓層
其實強化番72A/73接駁大中/廣福轉車站的功能就得
(e.g.工業村開聯合班次&轉乘回贈)

至於工業村 - 最近的火車站, 直接開條30分鐘一班的特快線 (唔夠客可以兜埋廣福) 就搞定
TR3797 發表於 2019-9-17 14:54 來自手機 | 顯示全部樓層
 樓主| tzuyu.taiwan 發表於 2019-9-17 15:34 來自手機 | 顯示全部樓層

tkf_2005 發表於 2019-9-17 03:58
本身75k沿線其實近幾年都唔少發展,原裝走線應該要飛起工業邨
比74K 入邨兜

唔贊成75P入鳳園兜路趕客
我認為75P應該做汀角路特快轉車線
不過現階段我仍然覺得75P唔夠客做全日