hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 【青將線】建議開辦293M線
開啟左側

【青將線】建議開辦293M線

無敵風火輪 發表於 2019-8-6 18:07 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

290系列經常頂閘,加上青衣往荃灣轉車略嫌麻煩,往葵興轉車又冇轉乘優惠,所以倒不如整條唔洗轉車ge路線。

可能路線建議有不足之處,歡迎指點

293M 青衣站鐵路站-調景嶺鐵路站 $10.7
1.青衣鐵路站總站
2.長安邨安湄樓
3.長安總站
4.楓樹窩體育館
5.青衣邨宜偉樓
6.青衣邨商場
7.青衣街市
8.翠怡花園
9.青衣工業中心
10,則仁中心(分段收費$8.8)
11.石硤尾公園       
12.義德道
13.金城道       
14.富強苑       
15.樂富廣場
16.龍慧樓
17.黃大仙警署
18.新蒲崗四美街
19.坪石邨       
20.淘大花園
21.振華苑
22.樂雅苑
23.樂華南邨
24.寧波第二中學
25.秀康樓
26.秀程樓
27.寶達邨
28.安達臣道(分段收費$5.1)
29.馬游塘村       
30.茅湖仔       
31.康盛花園       
32.翠林邨
33.寶林消防局       
34.英明苑
35.景林邨
36.頌明苑       
37.將軍澳中心
38.將軍澳天主教小學
39.調景嶺鐵路站總站

1.調景嶺鐵路站
2.將軍澳中心
3.將軍澳天主教小學
4.將軍澳游泳池
5.景林邨
6.欣明苑
7.英明苑
8.寶仁樓
9.翠林邨
10.康盛花園       
11.茅湖仔
12.馬游塘村       
13.寶達邨
14.秀程樓
15.秀康樓
16.寧波第二中學(分段收費$8.8)
17.樂華南邨
18.樂雅苑
19.振華苑
20.淘大花園
21.麗晶花園
22.新蒲崗四美街
23.大有街
24.黃大仙警署
25.龍逸樓       
26.龍榮樓
27.摩士第二公園       
28.康強苑
29.樂謙樓
30.香港浸會大學
31.根德道
32.石硤尾公園       
33.則仁中心       
34.青衣工業中心(分段收費$4.3)
35.青衣警署
36.青衣街市
37.青衣邨
38.楓樹窩體育館
39.長安總站
40.灝景灣
41.青衣鐵路站總站

好處:一程過;食到浸大、樂富、樂華ge獨市位;服務到樂富樂華來往將軍澳ge乘客;避開龍翔道塞車位
壞處:路線迂迴;食燈有機會食到傻;服務唔到青衣南+坑口
JX9097 發表於 2019-8-6 18:25 | 顯示全部樓層
呢條線兜到喊...坐粒半鐘都未必入到將軍澳
31323536 發表於 2019-8-6 18:48 | 顯示全部樓層
睇Google要成1小時7分鐘
Commy 發表於 2019-8-6 19:31 來自手機 | 顯示全部樓層

Idea係好,不過太兜了,1粒鐘都唔知到唔到石埉尾,建議跟290A到白虹樓,
Commy 發表於 2019-8-6 19:33 來自手機 | 顯示全部樓層
Commy 發表於 2019-8-6 19:31
Idea係好,不過太兜了,1粒鐘都唔知到唔到石埉尾,建議跟290A到白虹樓,

跟龍翔道上公路啦
LauCT 發表於 2019-8-7 00:05 | 顯示全部樓層
經四美街,還可以方便到部份西貢居民,除了42和38之外有多個選擇。
ViviTse 發表於 2019-8-7 01:52 | 顯示全部樓層

唔好介意我直接d咁講,呢個建議會唔會「離地」咗少少.......?

第一,都係果句,客量?唔見得兜樂富會比龍翔道塞果一陣吸引,樂華一帶42字頭應該唔比呢個差,
至於將軍澳去青衣,一定地鐵都唔會兜呢條,更何況796B已經証明咗將南去九龍塘係唔夠客..........

第二,班次?諗住兩繁開一兩班玩吓定點?咁兜應該好難吸客bo........
定係諗住全日5~10分鐘一班狂開做流水?但要用大量用車,一來無車可抽,二來客量分分鐘衰過796B......

第三,點解多人上落ge車站唔停,偏偏要停少人上落果d車站?
將軍澳區內兜成咁,但最好客果堆站無一個停係咩玩法?
彩明?尚德?將廣?重華路?欣景路?
一來條線勁兜,二來最好客果d站全部唔停,兩繁開一班都唔知有無客.......
非【求同存異.和而不同】者一律唔覆
363330hx 發表於 2019-8-7 11:21 來自手機 | 顯示全部樓層
690回程都係擦邊式 服務坑口,唔知客量如何呢?
bennyho1004 發表於 2019-8-7 12:30 來自手機 | 顯示全部樓層
咁樣兜法你想有幾多人坐?
lsc04d11 發表於 2019-8-7 13:23 | 顯示全部樓層

唔係話唔得 但同你原意不同啦 來往將青都係290轉車得喇
至於幾多人坐?流水都唔似差