hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 辛苦車長乘客路線 258X/259X
開啟左側

[經歷分享/報告] 辛苦車長乘客路線 258X/259X

groom1002 發表於 2019-8-7 15:44 | 顯示全部樓層

偉文 發表於 2019-8-7 09:33
不太明白你的立場即是什麼? 我未太了解,只想到以下可能的解讀:

1. 這個不是問題, 因為很多路線皆有這問題 ...

樓主擺明雞蛋裡挑骨頭,好多長途線只要塞車隨時用1小時半至2小時不等完成車程,如果樓主為咗咁而cut線,又會對乘客不便,因此建議樓主一係轉工搬屋,一係搭鐵轉到傻,嘈來冇意思
MUE-Train 發表於 2019-8-7 16:03 來自手機 | 顯示全部樓層

人地台灣啲巴士咪仲好長仲多站台北、新北市 是但搵一條市區線/市郊都可能70-80個站一單、有啲仲可能係循環線返轉頭。閒閒地都過百個站。
啲司機完全輕鬆解決
ky927 發表於 2019-8-7 16:28 | 顯示全部樓層
我認同一個單多過90分鐘係辛苦,不過香港嘅情況無可避免,只希望一個單後俾返足司機夠休息時間同埋可以就跳下飛機有長單有短單
miklcct 發表於 2019-8-7 16:32 | 顯示全部樓層

RyanPun 發表於 2019-8-7 09:48
681仲要塞多段東廊,正常唔塞車都最低消費60分鐘行完,每個隧道口慢車都洗多你十分鐘,都已經90分鐘,我 ...

681唔使半個鐘由馬鞍山飛到出灣仔喎,邊使成個鐘先行完?
進智公交
RyanPun 發表於 2019-8-7 17:58 來自手機 | 顯示全部樓層
miklcct 發表於 2019-8-7 16:32
681唔使半個鐘由馬鞍山飛到出灣仔喎,邊使成個鐘先行完?

比多次機會你,望一望我quote 嘅留言係講緊咩方向
lsc04d11 發表於 2019-8-7 18:23 來自手機 | 顯示全部樓層
要慢既話 有啲勁短線都可以1粒鐘先做完一單 所以。。。其實唔只司機要忍 乘客都要忍嫁 你sell到香港人個個善用黃大仙轉車站,美孚轉車站 (其實啲轉車站唔會夠大囉) 所有車轉車站就尾站唔繼續行(或者俾司機落車去廁所,即使想搭原車都要落車再排過隊) 你游說到就係好事 以眼前情況計 冇可能啦   同埋要可憐點都唔係258x/259x 塞起上黎一定係259D/62X贏
JX9097 發表於 2019-8-7 18:32 | 顯示全部樓層

E22A, 10兩粒鐘一單都係閒事
(53都還好,郊區塞車機率較少)
唔係將路程合理化, 只係客觀條件比樓主列舉更差嘅線都有唔少
要改, 都改咗呢d先
平田 發表於 2019-8-7 21:53 | 顯示全部樓層
人有三急就麻煩,眼見好多人帶埋飯盒上車食,希望乘客唔好放低垃圾係車上!
cy35 發表於 2019-8-7 21:54 來自手機 | 顯示全部樓層
682編定唔塞車已經要105分鐘  塞埋車2個幾鐘閒閒地  呢兩條算得乜
dogdog002 發表於 2019-8-7 23:57 | 顯示全部樓層

最慘就莫過於E23本身已經夠長

仲要加埋東涌北兩三個字

害了乘客同司機