hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議 九巴 81 延長為 火炭駿洋邨 - 九龍站 ...
開啟左側

建議 九巴 81 延長為 火炭駿洋邨 - 九龍站

10598C 發表於 2019-8-9 11:51 來自手機 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

現時火炭欠缺巴士線前往旺角,配合火炭駿洋邨、彩禾苑發展,建議延長九巴 81 延長至火炭及九龍站,並修改部分行車路線

往九龍站方向:
經桂地街、山尾街、山尾街總站、山尾街、火炭路、源禾路後返回原線
抵達佐敦道後,經雅翔道、車站環迴路,前往九龍站總站

新增車站:
駿洋邨總站、火炭山尾街、火炭路、禾輋邨
... 過炮台街後,停佐敦道、九龍站總站
取消車站:
禾輋總站、豐順街、西九龍站總站

往火炭方向:
經車站環迴路、雅翔道、柯士甸道西、廣東道、匯翔道、匯民道、佐敦道後返回原線
過大埔公路沙田嶺段、青沙公路後,加經美輝街,再返回原有路線
過豐順街後,經德厚街、源禾路、火炭路、山尾街、穗禾路、黃竹洋街、桂地街,前往駿洋邨總站

新增車站:
九龍站總站、西九龍站上落客區
... 過大圍新村後,加停美輝街
... 抵達豐和邨後,停禾輋邨、火炭村、山尾街、黃竹洋街、駿洋邨總站
取消車站:
西九龍站總站、禾輋總站

收費:
全程:$7.8
禾輋邨起往九龍站:$6.8
西九龍站往火炭:$6.8

派車增加三部(由沙中線重組後抽調資源)
班次不變
kitarolo 發表於 2019-8-9 12:03 | 顯示全部樓層
正路搵280X加經就算
81加價到280X水平都
難用山路線嚟延長,行車
時間總是長過特快線,道理
如同E線加到A線水平但係
營運商都係唔心足。
 樓主| 10598C 發表於 2019-8-9 12:22 來自手機 | 顯示全部樓層
kitarolo 發表於 2019-8-9 12:03
正路搵280X加經就算
81加價到280X水平都
難用山路線嚟延長,行車

280X兜入去係一件事
但81延長入火炭,主要係想比火炭有車去旺角油麻地
280X唔經旺角,改經桂地街同延長81關係不大
(唔好話要人280X轉287X,班次唔吸引,繁時又難上車)

我覺得擺多三部車,起碼好過開過一條新線

唔通E線難回本,就連E31、E32A都唔應該拆線?
非也
E31都全日分拆咗
S3bl430 發表於 2019-8-9 15:24 | 顯示全部樓層

反建議,可以考慮下開火炭版287X.
(去程直出佐敦,回程用青沙/大埔路無所謂)

係會用多幾部車(20分鐘計用6班車),
但出佐敦速度接近無敵,而且唔需要在美林轉一個圈
始終81去程經美輝街有點兜.
錯字連篇
miklcct 發表於 2019-8-9 15:56 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2019-8-9 12:22
280X兜入去係一件事
但81延長入火炭,主要係想比火炭有車去旺角油麻地
280X唔經旺角,改經桂地街同延長81 ...

81出市區方向要兜銅鑼灣,對火炭太慢啦。咁樣拉線之後可以一開二嗎,81拉入火炭之後學72咁飛走埋銅鑼灣,然後就拆條81B,由美林開經銅鑼灣上大埔道出佐敦甚至尖沙咀嗎?

根據九巴ETA,81比72兜多成9分鐘咁多。
進智公交
hellomato 發表於 2019-8-9 17:19 | 顯示全部樓層
唔使搞咁大陣仗嘅,搵80M廢物利用就得啦此帖有相關討論)
而且81目前客量相當穩定,不宜大幅改動。
我是一部小小MMC~~~~
 樓主| 10598C 發表於 2019-8-9 20:17 來自手機 | 顯示全部樓層

S3bl430 發表於 2019-8-9 15:24
反建議,可以考慮下開火炭版287X.
(去程直出佐敦,回程用青沙/大埔路無所謂)

我承認81對火炭而言觀感係有啲差
但81不嬲都唔係主打好快,而係一程過得嚟車程又唔慢
(駿洋邨出旺角 搭81預計車程約42分鐘;駁腳15分鐘加地鐵22分鐘約37分鐘)

我有諗過火炭開新線,但如果用多一倍車,班次又少一倍,仲未必夠客(尤其非繁)
又係唔係大家想要嘅嘢嚟呢?
 樓主| 10598C 發表於 2019-8-9 20:30 來自手機 | 顯示全部樓層
hellomato 發表於 2019-8-9 17:19
唔使搞咁大陣仗嘅,搵80M廢物利用就得啦(此帖有相關討論)
而且81目前客量相當穩定,不宜大幅改動。 ...

對於火炭至旺角巴士線,我心目中有幾個方案
我的而且確有考慮過80M,priority僅次於延長81

但個人對於延長80M嘅詳細定線稍有不同,我會建議跟72X延長/去程經太子道西、彌敦道、西洋菜南街

我最主要考慮點在於,同樣擺三部車落去,80M未必做到81級數嘅班次,行獅隧要塞車觀感又唔好得過81,80M站位都不及81

另外,我真係好想知延長81有幾 “大陣仗”
客量高就唔可以改動?
咩理論 =_=

樓主| 10598C 發表於 2019-8-9 20:33 來自手機 | 顯示全部樓層
miklcct 發表於 2019-8-9 15:56
81出市區方向要兜銅鑼灣,對火炭太慢啦。咁樣拉線之後可以一開二嗎,81拉入火炭之後學72咁飛走埋銅鑼灣, ...

81仲做緊少量沙田區內流水
而且,亦都係最重點:有車、夠客先算啦
81咁密,拆咗之後班次做唔返10-15,到時候你又呱呱叫
miklcct 發表於 2019-8-9 23:28 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2019-8-9 20:17
我承認81對火炭而言觀感係有啲差
但81不嬲都唔係主打好快,而係一程過得嚟車程又唔慢
(駿洋邨出旺角 搭8 ...

首先你個估計已經係錯。

駁腳嗰度應該唔使15分鐘,架60K小巴6-8分鐘一班,即係平均等3-4分鐘,搭到出火炭村3分鐘,隔籬就係B出口,行到上月台俾多4分鐘你,都係11分鐘。

然後搭火車嘅話,起碼有半個旺角(彌敦道以東)都係直接搭到旺角東有着數,火車車程13分鐘,加多等車2分鐘(當火車4分鐘一班),即係用多15分鐘,夾埋26分鐘。我當你用多8分鐘行返落彌敦道,呢度夾埋34分鐘。

至於條81,九巴估280X穗禾路去瀝源邨7分鐘,而81瀝源邨去旺角35分鐘,加埋42分鐘,81 10-15分鐘一班,咁平均等車我當6分鐘,即係要48分鐘,已經比小巴轉火車慢成14分鐘咁多,由此可見條81幾乎無着數。我已經係俾到盡彌敦道做比較,如果目的地喺彌敦道以東嘅話火車優勢更明顯。咁如果81拆到線嘅話令到飛到銅鑼灣,車程變成33分鐘,當班次變成16分鐘一班,即係等車8分鐘,咁全程變成41分鐘,同小巴轉火車只係相差7分鐘嘅話就可能吸引到少量客貪唔使轉車回流。
進智公交