hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 城記當年對港島線收得過平,造成今日專利一的爛數局面? ...
開啟左側

[其他] 城記當年對港島線收得過平,造成今日專利一的爛數局面?

YY487 發表於 2019-8-12 22:28 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
106116_1023 發表於 2019-8-13 00:01 | 顯示全部樓層
咩叫收得過平?你當電車死架?
港島有幾大呀?憑乜野收咁貴?
你有錢可以坐的士/渣車/自行捐錢比城巴
仲有,A車收得太貴又唔提?
Chelsea FC
atenu 發表於 2019-8-13 00:41 來自手機 | 顯示全部樓層
106116_1023 發表於 2019-8-13 00:01
咩叫收得過平?你當電車死架?
港島有幾大呀?憑乜野收咁貴?
你有錢可以坐的士/渣車/自行捐錢比城巴

人地講緊專一呀!
atenu 發表於 2019-8-13 00:57 來自手機 | 顯示全部樓層

GA6072 發表於 2019-8-12 22:26
但係962系969系967系盤數唔差下

無錯,大西北 系,B3系,紅隧大部份都好 Ok.
條數唔應該咁差。。
106116_1023 發表於 2019-8-13 01:44 | 顯示全部樓層
atenu 發表於 2019-8-13 00:41
人地講緊專一呀!

我都係講專一呀,睇唔到頭3行?
只係順手問埋點解只提專一唔提專二
唔通專一專二係唔同公司?

新巴自己本身做得差、唔投長途/口岸路線,所以生意差好合理,之後成日博加價
冇理由要城巴加番價去就新巴,完全係本末倒置
反而應該要強制新巴減價,迫佢積極活躍投線做好D先至真
Chelsea FC
嶼巴B2P 發表於 2019-8-13 05:46 來自手機 | 顯示全部樓層
其實係城巴唔想做到20分鐘一班 继續少於15分鐘一班少客多的事
 樓主| ma2 發表於 2019-8-13 08:43 | 顯示全部樓層

106116_1023 發表於 2019-8-13 01:44
我都係講專一呀,睇唔到頭3行?
只係順手問埋點解只提專一唔提專二
唔通專一專二係唔同公司?

一開始時新記由關公子負責時好積極,又諗過開辦一些長途巴士服務,同埋投新開發區的巴士服拓展
服務等!原本老新一營業後想開辦小西灣至機場的巴士服務:但當時城記的阿爺回應老新未學行先學
走心態開機場服務,所以當時老新提出小西灣至機場巴士服務這個建議冇耐:城記回應並冇耐立即把
A12拉入小西灣,防止新記開線拓屏服務. 其實至03年前新記一路都好積極進取,但03年SARS後:新記
開始保守式營運,再之後同年新搶劫接埋城記後,服務及形象大插水! 路線重組上完全部份大趕客等手
法隔年出現. 自從同一公司管後,新記都冇再点投新開發路線, 路線板圖上有大萎縮. 好像比人感覺等時
機新記納入城記合併專營權的機會!
 樓主| ma2 發表於 2019-8-13 09:45 | 顯示全部樓層
atenu 發表於 2019-8-13 00:57
無錯,大西北 系,B3系,紅隧大部份都好 Ok.
條數唔應該咁差。。

港島內線暫時只有70,72,260,788,789盤數叫造好,其他都係爛數!好像5B,10客好,但位位$3.70,小童或60以上$1.90
根本冇什麼肉食 !
kay 發表於 2019-8-13 11:53 | 顯示全部樓層
其實城巴無左629,都唔係真係差到貼地
不過成本上脹太快,連個少少PROFIT都無埋

不過當590仲係街上行緊個陣
呢間公司都仲係有線幫手燒錢
世界很簡單 人類很複雜
 樓主| ma2 發表於 2019-8-13 13:53 | 顯示全部樓層

2015年前,新城仍會係農曆新年前後提供短期八仔第二程優惠,諗返個陣耐不耐有
這優惠真的慳不少車錢!但自從西港島線開通後,新城不再搞這短期優惠,可以講進入
加價的第一步.第二步係南港島線通車,629被鐵打到殘晒後大半年,新城終要提出加價
了.