hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 論天水圍北巴士服務
開啟左側

論天水圍北巴士服務

David_hk 發表於 2019-8-20 22:21 | 顯示全部樓層

tzuyu.taiwan 發表於 2019-8-20 22:03
去程跟埋268X落彌敦道

係咪你地提供每位每程$3.3先?
九巴只要一日唔改變態度
總站只要一日喺尖沙咀區
就收你$18.4

當你回程有分段收費
油旺收返15.1

憑咩旺角油麻地客為咗就班尖沙咀客要比更貴車錢?
S3bl430 發表於 2019-8-20 22:22 | 顯示全部樓層
David_hk 發表於 2019-8-20 21:57
去程點解決?
就算有半邊 一樣都係閹割版
----------------------------------

去程我覺得另外開條線會比較好,由265B/69X籌車開條九龍定線依268X的特快線,天水圍區內定線另議

269B改成旺角特快顯得太慢,而且69X和269B在收費上亦有差異
實在不太合適完全改為旺角特快

留意番268X/269B出九龍班次比入元朗/天水圍小,
而晚上返天水圍/元朗的需求亦相對較高
所以首先開辦下繁旺角特快番天水圍在策略上係没有問題
去程可以遲d先諗

錯字連篇
David_hk 發表於 2019-8-20 22:36 | 顯示全部樓層
S3bl430 發表於 2019-8-20 22:22
去程我覺得另外開條線會比較好,由265B/69X籌車開條九龍定線依268X的特快線,天水圍區內定線另議

269B改成 ...

咁樣啦
269B可以咁行 但就唔好逆走 行返天南就算喇 唔好搞天北
269B處理北行旺油客
69X處理北行長荔深客 出總站甚至可以改行海富 之後新填地街 之後出返太子 之後不變
因為南行有69X保底
同埋話唔定吸引到更多天南人改搭巴士

天北自己開條線
仲揾到理由最多淨係食埋翠湖 唔使理景湖美湖
fleetline 發表於 2019-8-20 22:38 | 顯示全部樓層

tzuyu.taiwan 發表於 2019-8-20 22:05
你肯定?嗰度由馬路起計,依次係石壆、單車徑、石壆,除非要條單車徑改道,否則唔見得可行 ...

將兩個石壆一併拆除, 再將新建巴士站旁的單車徑稍向左移便成,
實際例子都有不少, 如坑口北總站對面巴士站, 都係咁改建而成.

儲錢
S3bl430 發表於 2019-8-20 23:30 | 顯示全部樓層
David_hk 發表於 2019-8-20 22:36
咁樣啦
269B可以咁行 但就唔好逆走 行返天南就算喇 唔好搞天北
269B處理北行旺油客

265B平日下繁7點後/星期六日 普遍開10-15分鐘一班,
如果天北夠客夠資源開一條旺角特快天北線,那固然好,

但如果開一條線代表265B班次要跌落20分鐘或以上,
我想還是用269B北行兼做天北會比較好

===========分隔線==============

我心目中269B的天水圍路線 : (基本上是E34A天水圍路線但不繞經天富總站
天福路、天耀路、天湖路、天瑞路、濕地公園路、天葵路、天龍路、天城路及天恩路
停站:
1-6.聚星樓至天華邨(原269B)/7.天恩邨/8.天澤邨/9.香港濕地公園/10.李兆基書院/11.美湖居/12.天水圍市中心

我比較左以下各組路線由大欖隧道到天水圍總站的所需時間:
(a)E34A定線不經天富總站(参考276A數據,天恩至總站車程減3分鐘)
(b)265B定線
(c)265M定線
E34A
(a)
265B
(b)
265M
(c)
聚星樓/天慈
N/A
天華
N/A
天澤
美湖居
總站

結果發現,如果265B自己拆一條旺角特快,天水圍區內定線依265B,只有在美湖居/市中心/天慈/天晴會有優勢,(美湖居附近優勢最大)
如果以265M定線,相對276A定線在車程上没有絕對優勢,只快約2-3分鐘

如果以276A/E34A定線,天瑞路的車程優勢比較明顯,
而天瑞路定線(集中服務天水圍西半部)亦能覆蓋較多民居.

假使269B成功改線並延長至天北,
天水圍東(美湖居/市中心/天慈/天晴)能否獨立養起一條天北特快線,我抱有疑問

由69M/269M 以及 276A/276B的例子可見,天水圍西較天水圍東有較多乘客需求,
相關需求差異亦反映在兩者班次身上(以繁忙時段為甚)

錯字連篇
David_hk 發表於 2019-8-21 00:13 | 顯示全部樓層
S3bl430 發表於 2019-8-20 23:30
265B平日下繁7點後/星期六日 普遍開10-15分鐘一班,

時間部分容我之後再回覆

首先265B並唔係『拆線』
而係開線以來就已經係『被閹割』
源於九巴一開始就沒有正視天北來往旺中和整個油麻地的市場

另外 對265B影響最直接 只有總站至新填地街的乘客
但海富總站和奧運站呢兩個站在下繁7點後 你可以當只有4個乘客 甚至更少

新填地站 通常有8-12個乘客 個位數情況偏多

5-6月我有段時間直頭係坐265B 然後兩邊總站來往
我夜晚7點搭過 夜晚8/9點搭過 甚至夜晚11點後都搭過 星期六晚都搭過
當然你可以話我只係搭咗半個月咁大把 或者甚至覺得我造假
我控制唔到
只係有時候要理論 其實唔難

但重點係 我會首先諗
呢十零個乘客係咪影響力真係大到要減班至20分鐘先
定係更加反映到『旺角客』只係佔極少數人
『長荔深』+太子先至係主要北行服務範圍對象?
呢個答案 我會揀後者
因為經過完成個長沙灣之後 265B已經滿晒位 有人已經要企呢個情況
7點幾會 9點幾可能鬆動少少
禮拜六都會

S3bl430 發表於 2019-8-21 00:36 | 顯示全部樓層

David_hk 發表於 2019-8-21 00:13
時間部分容我之後再回覆

首先265B並唔係『拆線』

旺角小客,可能是因為265B定線問題,也有可能是天北人不喜歡坐巴士,也有可能是需求根本偏低,另外亦不能排除更多人使用268X>265M由旺角返回天北

我唔清楚是那種情況

我首先利申,關於天水圍問題,我只是一個旁觀者,唔理解實況,睇ETA數據評論的人,
我是完全不認識天水圍需求分布的

我只是提出兩個觀點
1. 269B返天水圍方向有潛力改為旺角特快
2. 276A式定線或可以令旺角特快返天水圍線儘可能一條線服務所有乘客

至於天北夠唔夠客拆一條天北旺角特快線,還待天水圍居民評論

錯字連篇
David_hk 發表於 2019-8-21 00:40 | 顯示全部樓層
S3bl430 發表於 2019-8-20 23:30

我重申我唔鼓勵比269B做呢個角色 而係開新線除非來回總共只係$31.2甚至以下 (即係天水圍線來回再多$1)
因為高過呢個費用 就失去晒意義
九巴輸 旺中/油麻地客輸 尖沙咀客輸
全部都輸晒
港鐵可以保住旺/油客 就算提供垃圾服務都繼續贏

另外 276A/276B呢度你有一個大誤解
天瑞點解唔想放走總站 其中一個原因就係由276A去到天瑞之前嘅現象造成 所以我理解到
會有接近一半成客揀晒位坐 呢堆係咩客就算我唔講 你地都知

亦因為呢班客 所以265M先至改得成特快

有呢班客 特別係可以拉走K76/輕鐵其中一班人 最多再拉埋天晴慧景軒景湖美湖 加上將來對112/115區客源都算樂觀
所以客源一直有 甚至元朗已經證明咗咁樣係可以搶港鐵客
就睇九巴肯唔肯

David_hk 發表於 2019-8-21 00:54 | 顯示全部樓層
S3bl430 發表於 2019-8-21 00:36
旺角小客,可能是因為265B定線問題,也有可能是天北人不喜歡坐巴士,也有可能是需求根本偏低,另外亦不能排除 ...

其實你觀點"269B返天水圍方向有潛力改為旺角特快"係冇錯
不過考慮到去程太多缺漏
所以先提議套用落天南
比天北更合適

最後時間方面
如果可以考慮埋『天南燈陣』
特別係繁時就真加好

S3bl430 發表於 2019-8-21 00:59 | 顯示全部樓層

David_hk 發表於 2019-8-21 00:40
我重申我唔鼓勵比269B做呢個角色 而係開新線除非來回總共只係$31.2甚至以下 (即係天水圍線來回再多$1)
...

很老實的說,如果另開1/2條天水圍旺角特快線,
單從69X/265B身上抽車,兩者各自班次可以想像出來

68X是基於本身全日開6-10分鐘一班的客量分拆為2條線,結果分拆出來的68X/268X班次仍算合理
而我見唔到69X有這個條件.至於265B繁忙班次亦算頻密,但非繁班次稍小.

你唔靠269B,就算只是天北拆一條特快去旺角的路線,
我覺得好難有條件分拆一條開12-15分鐘一班的旺角天水圍特快,
而69X/265B仲keep到15分鐘或樓下的班次
講到底,係車源的問題

更何況,在大部份情況下,269B從九龍中央郵政局經旺角轉上西九龍走廊返天水圍
相對九龍中央郵政局屈返去佐敦再上公路的時間差距並不遠
而九巴亦可增設分段來解決收費問題.
我看不到會有"通輸"的可能性
(如果乘客只講車程速度,269B早就好似268B咁"香"左,之所以仲生存到就係有班唔坐西鐵的乘客)

我没有說要269B做曬來回程乘客,
如果另開一條路線專做天水圍旺角特快客,那又如何呢?

講到最後,你希望那條特快線是一條獨立路線,包括擁有獨立路線編號,
而非東拼西湊的產物
如果269B佐敦開始轉路線編號至你心中所想的旺角特快返天水圍的路線編號,你又能否接受

講笑咁講,
如果要一條旺角特快返天北,班次又密的路線,
不如開小巴算.最高車速高於九巴,又易坐滿飛車

錯字連篇