hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 論天水圍北巴士服務
開啟左側

論天水圍北巴士服務

David_hk 發表於 2019-8-18 13:05 | 顯示全部樓層

tzuyu.taiwan 發表於 2019-8-17 21:23
我主要唔想112/115區居民要碌到天慈先上公路

首先如果九巴唔插269M旗落去
到時佢地最多就開村巴來往荃灣
咁樣九巴就直接失去112/115區嘅客源

然後
269M拉上去濕地公園路的話
112/115區乘客去荃葵都叫有得揀位
對佢地都唔係一件壞事

最後
條走線對112/115區真係唔算碌 比起天南/天秀路燈陣已經好好多

樓主| tzuyu.taiwan 發表於 2019-8-18 14:53 來自手機 | 顯示全部樓層
David_hk 發表於 2019-8-18 13:05
首先如果九巴唔插269M旗落去
到時佢地最多就開村巴來往荃灣
咁樣九巴就直接失去112/115區嘅客源

就算269M改行濕地公園路,仲要諗下,點樣令112/115區有直車出長荔深/油佐尖/東九
油佐尖可以開新線
東九可以玩69C(半)全日
而265B難以改經兩區,兩區嘅長荔深服務可以點做呢?
David_hk 發表於 2019-8-18 16:45 | 顯示全部樓層
tzuyu.taiwan 發表於 2019-8-18 14:53
就算269M改行濕地公園路,仲要諗下,點樣令112/115區有直車出長荔深/油佐尖/東九
油佐尖可以開新線
東九 ...

東九當然要69C全日啦但69C全日呢個議題已經唔再係建議層面 而係應該諗辦法點樣加快爭取到

旺油佐就 天北至旺角特快 總站都係去到西九龍站附近範圍就算 即係有師兄講天北版268X
呢樣我等緊人地幾時有消息...
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
至於如果真係要112/115區直出長荔深
我有諗過將2線拆做3線

首先69X唔變 淨做天西南 (呢邊最好唔搞佢地)
然後265B一開二
天中+天東南:
由天水圍市中心總站->翠湖->右轉去天華站-->迴轉處右轉天華路-->美景湖-->天慈-->長荔深

天北:
要快/簡單就一定係
天恩-->天澤-->濕地公園-->李兆基-->長荔深

咁樣分配 成個天水圍除咗條燈陣天秀路都會經過晒
112/115區又唔需要太耐時間先出到天水圍

不過問題有幾個
112/115區有冇咁大需求來往長荔深 定只係佢地透過村巴解決就得
拆開做3線 客量會唔會打得太散 特別係天北車會唔會變得太疏?
同埋出面有冇咁多總站比位擺夠3條來往天水圍至長荔深巴士線?
仲要有個位比條天北版268X

(同埋我係唔想265B改走總站,搬走之後可能渣都冇得剩)

尖沙咀  我覺得無論天北定天南都好 面對 搭到西鐵之後唔使再轉車 同埋 有全月通呢兩點 點都唔夠港鐵鬥
所以莫講話天北要整條269B 我覺得甚至原本條269B都可以再減班甚至cut
仲不如放返啲資源比其他路線

整體我係覺得天水圍巴士線係應該要專心喺返啲搭鐵本身都要轉車/接駁/冇咁方便嘅地方

10598C 發表於 2019-8-18 20:00 來自手機 | 顯示全部樓層

David_hk 發表於 2019-8-18 16:45
東九當然要69C全日啦但69C全日呢個議題已經唔再係建議層面 而係應該諗辦法點樣加快爭取到

旺油佐就 天北 ...

唔知112/115區會唔會有總站,有的話265B拉過去其實就得,順手拉直265B行天華路

265B同69X重組其實問題唔大,甚至可以美其名為“向翠湖居提供直達油麻地佐敦巴士服務”,相反最大阻力估計會係班次問題

而關於269B,其實回程客量唔係差,值得繼續做
相反南行天北特班客量好過正線
個人覺得天北班次可以加時同加回程,同時南行改跟280X行彌敦道;
正線南行就酌量調整,北行就午前劃一30分鐘一班
ATENU135 發表於 2019-8-18 20:10 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2019-8-18 20:00
唔知112/115區會唔會有總站,有的話265B拉過去其實就得,順手拉直265B行天華路

265B同69X重組其實問題唔 ...

269B去程可否學280X於柯士甸道轉入彌敦道,吸引番多D人;可以加與268B嘅轉乘
David_hk 發表於 2019-8-18 20:57 來自手機 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2019-8-18 20:00

265B同69X重組其實問題唔 ...

有新總站當然好 唔止265B 相信好多線都可以搬上去 例如69C 先往天瑞路南行 然後到迴旋處 再轉入天華路就可以應付晒成個天北
或者將269M搬上去 由天葵路南行到天慈先離開天水圍都得 服務返東南部份嘅人

不過但未有確實消息之前 集中返現有嘅總站再分析走線比較好

但係師兄對於69X同265B重組有咩睇法?願聞其詳
(前提係冇呢個新總站)

269B早繁特班有試過搭 都係大概坐滿一半位 唔知算唔算多人
定係再拉長269B去到黃埔/土瓜灣 吸引多啲人?
不過咁樣肯定需要面對車費壓力
10598C 發表於 2019-8-18 21:11 來自手機 | 顯示全部樓層

David_hk 發表於 2019-8-18 20:57
有新總站當然好 唔止265B 相信好多線都可以搬上去 例如69C 先往天瑞路南行 然後到迴旋處 再轉入天華路就 ...

利申返先,非天水圍居民

265B/69X重組嗰度,其實都係265B改來回天瑞路直接轉入天華路,69X就經翠湖居拉去天中
至於265B如何服務112/115區,個人覺得265B可以改天恩邨開/維持天恆邨,經天秀路、天葵路、濕地公園路後返回天瑞路原線

至於269B,就算延長去紅磡土瓜灣,他日屯馬線通車時,情況同當日九龍南線通車冇分別,班客都係會走落地底
個人覺得集中做返彌敦道會比較好啲,特別係回程,用站位盡量吸引班客
 樓主| tzuyu.taiwan 發表於 2019-8-18 21:14 來自手機 | 顯示全部樓層
269B改逆走、改跟268X往返彌敦道有冇得諗?
David_hk 發表於 2019-8-18 22:24 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2019-8-18 21:11
利申返先,非天水圍居民

265B/69X重組嗰度,其實都係265B改來回天瑞路直接轉入天華路,69X就經翠湖居拉去 ...

其實對於112區/115區

作為天北人去睇
我覺得112同115區最大用途係 推動到成個天北去開新巴士路線 補充現時不足之處
而唔係為咗佢地而大幅度影響到其他既有使用者/製造更多問題
始終私樓客唔會咁依賴喺公共巴士上面

回返題目 69X/265B
啱啱諗到
如果想盡量保留已有服務範圍 又要特別去照顧112/115區而需要改走線  但只可以用兩條線做嘅話
(當然我會覺得前面講到拆3線會比較好 因為包括晒天秀路以外天水圍區嘅所有站)
我覺得69X可以拉上天恩 首先經天華路天頌站位 然後就係屈返入翠湖
之後跟返69X原先咁走

265B天恒開 上濕地公園路 然後天葵路停李兆基 美景湖 最後行過天慈就走

甚至兩邊可以對調總站 以便覆蓋天瑞路兩個站(即天富/天恩+天澤/天逸)都得

好處就係分工明顯 一邊行西南 一邊行東南

當然兩邊都係需要去到西九龍站 (而家265B就係做唔到呢點)
多客就可以考慮分拆 喺旺角斬開做特快
少客就好似而家69X咁繼續一轉車行過晒

當然唔使刻意照顧112/115區的話 好似師兄咁講 將翠湖推比69X足夠有餘
265B總站不變 取而代之係用特快車來往旺角至西九龍站
因為265B係多客過69X
就咁拉長265B並唔係最好方法
David_hk 發表於 2019-8-18 22:25 | 顯示全部樓層

tzuyu.taiwan 發表於 2019-8-18 21:14
269B改逆走、改跟268X往返彌敦道有冇得諗?

唔明
你意思係將69X分拆成69X和269X?