hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 論天水圍北巴士服務
開啟左側

論天水圍北巴士服務

樓主| tzuyu.taiwan 發表於 2019-8-18 22:35 來自手機 | 顯示全部樓層

David_hk 發表於 2019-8-18 22:25
唔明
你意思係將69X分拆成69X和269X?

唔係
只郁269B
69X可以維持現狀
10598C 發表於 2019-8-18 23:57 來自手機 | 顯示全部樓層
David_hk 發表於 2019-8-18 22:24
其實對於112區/115區

作為天北人去睇

想知拉69X上天恩/天恆用處係咩
個人覺得265B淨係棄經翠湖居,改直行天華路轉入嘉湖北,會易搞過69X拉過去到天恩/天恆

至於265B服務112/115區,其中一個方法會係由現時天恆邨開出後,經天秀路、天葵路、濕地公園路,再去返天瑞路原線
或者大執走線,跟足276B由天富開、天慈上公路

而與其265B一拆二,倒不如直接開一條天北版41A,直去旺角同尖沙咀,順便當做埋269B天北特回程
b123as 發表於 2019-8-19 00:16 來自手機 | 顯示全部樓層
其實可以考慮將269B往紅磡方向取消,開新線行269B特車天水圍走線再268X咁直去旺角沿彌敦道去紅磡碼頭。20/30 分鐘一班應該唔會好塞住彌敦道。
 樓主| tzuyu.taiwan 發表於 2019-8-19 00:18 來自手機 | 顯示全部樓層

b123as 發表於 2019-8-19 00:16
其實可以考慮將269B往紅磡方向取消,開新線行269B特車天水圍走線再268X咁直去旺角沿彌敦道去紅磡碼頭。20/3 ...

這就是我的想法
但我會建議新269B玩逆走,先天南後天北
EX-TL 發表於 2019-8-19 12:00 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2019-8-18 20:00
唔知112/115區會唔會有總站,有的話265B拉過去其實就得,順手拉直265B行天華路

265B同69X重組其實問題唔 ...

兩個小區都不會有總站, 而兩個小區總單位落成量大約4000個.
10598C 發表於 2019-8-19 12:05 來自手機 | 顯示全部樓層
EX-TL 發表於 2019-8-19 12:00
兩個小區都不會有總站, 而兩個小區總單位落成量大約4000個.

如果冇總站,而又要265B服務115區,一係就天恩/天恆開,去慧景軒兜個圈;或者睇下可唔可以改慧景軒站泊街

再退一步,將269M推上一格,叫人搭車轉巴士/地鐵去長深荔算
David_hk 發表於 2019-8-19 13:21 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2019-8-18 23:57
想知拉69X上天恩/天恆用處係咩
個人覺得265B淨係棄經翠湖居,改直行天華路轉入嘉湖北,會易搞過69X拉過去 ...

"想知拉69X上天恩/天恆用處係咩"
呢個只係當265B一定要經過112/115區的情況下
提議返將69X同265B分開返天水圍兩邊咁去serve

"個人覺得265B淨係棄經翠湖居,改直行天華路轉入嘉湖北,會易搞過69X拉過去到天恩/天恆"
如果唔使要求265B經112/115區的話 當然就係咁最好啦

"至於265B服務112/115區,其中一個方法會係由現時天恆邨開出後,經天秀路、天葵路、濕地公園路,再去返天瑞路原線"
理性討論返先......
首先
你咁樣拉長之後 會唔會導致車費增加先?
車費要比多
即係會連累所有265B非長者乘客
然後
時間又比多 咁樣只係會趕總站客去保鐵
我喺前面有提過現時265B咁行去長沙灣/深水埗其實差唔多 希望你留意返
我望到你咁改 我會更加想去排K76/甚至搭輕鐵去保鐵
(除咗有少部分人為咗趕車冒住危險 先會跑去天逸村逸譚樓 其他人都會揀喺總站上
個人經驗 總站上嘅人:天逸村逸譚樓上嘅人最少都有3:1)
所以你咁改 預咗反對力道會好大
仲不如就咁開條新線/分拆265B天水圍區走線去服務佢地算
以265B嘅客量 其實係有得做分拆

"大執走線,跟足276B由天富開、天慈上公路"
我本身諗法就係希望將油尖佐特快線擺喺天富開 學276B咁服務晒天北連埋兩湖先 但之後直出
唔知師兄想揀喺邊個總站開出?

另外 開旺角特快線同265B拆線係冇衝突
265B本身就係服務長荔深
就算拆開 兩邊都一樣只係服務長荔深 可能之前講得唔夠清楚
265B拆開只係想比天水圍裡面嘅分工更加集中 同埋加大天水圍區服務範圍
而特快線係服務油尖佐
服務範圍根本唔同

同埋特快我覺得去油尖佐就好喇 車費問題
天水圍去油尖佐都係$15.1來回 甚至如果係搭元朗車嘅 來回會再平$1
但天元去尖沙咀就要$18.4
我係唔認同特快去旺角而要比尖沙咀錢
當然 如果車費都係跟油尖佐價$15.1 或者差距喺$1左右
擺去尖沙咀會接受到
但九巴會肯先算

10598C 發表於 2019-8-19 13:55 來自手機 | 顯示全部樓層
David_hk 發表於 2019-8-19 13:21
"想知拉69X上天恩/天恆用處係咩"
呢個只係當265B一定要經過112/115區的情況下
提議返將69X同265B分開返天 ...

我意思係,要265B服務115區的話,個人建議有兩個方案,而兩個方案中天恆邨都無可避免會冇咗總站位
1. 改總站去天恩,或者維持天恆開,直接加兜慧景軒,再返回逸潭樓分站
呢個係基於天恆邨可以行去天逸邨搭車避兜路(本身天恆搭唔少巴士線都係要行去逸潭樓搭)
2. 265B天水圍走線改跟276B

當然,退一步嚟講,個人覺得265B冇乜需要改線去服務115區(112區可以行去天恆搭)
寧願269M推上一格,叫人搭269M轉巴士/地鐵去長深荔
然後比條旺角特快去回應新區服務訴求

至於點解我唔prefer將265B拆線,係因為我會寧願將資源留比天北旺角特快,多過攞嚟拆265B先

如果真係拆265B,要睇下天北人想要車程定班次,畢竟265B而家做緊嘅班次其實唔差,拆咗就好大機會繁時10非繁20
Rickys 發表於 2019-8-19 14:12 | 顯示全部樓層
天瑞肯放走條69X先算啦
上次 69M 拉去天中都嘈到拆天,到而家出葵芳都要焗兜入去天瑞一圈…

另外,如果真係拆條旺角油麻地特快,其實會唔會掂一掂天南,解決而家 268X 繁忙時間要食晒元朗 + 天水圍特快客嘅問題?例如︰經天慈、天瑞、再去天北?

David_hk 發表於 2019-8-19 14:51 來自手機 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2019-8-19 13:55
我意思係,要265B服務115區的話,個人建議有兩個方案,而兩個方案中天恆邨都無可避免會冇咗總站位
1. 改 ...

首先 我絕對認同天北旺角特快優先過265B嘅問題
因為呢件事影響晒成個天北 同埋亦可以幫265M/元朗客做分流

當然265B不變/甚至甩走翠湖就更好啦

另外 除咗時間 我會覺得因為總站喺天恆而有更大影響力 因為有得揀當然係去總站而唔係出去天澤/天逸村逸譚樓
如果只係單方面冇咗265B嘅選擇權 但K76有得比你繼續揀 咁就會有人可能因為咁而改變態度
始終呢個已經唔係一時三刻嘅行為嚟 而係一種講緊係好多年嘅習慣 特別係長者客

不過跟276B走線我個人都ok嘅
唯一就係總站長者客會係可能要考慮嘅嘢 因為整體都冇咁方便

題外話咁講 我都覺得九巴唔會想放棄嗰位 因為早繁已經送咗嗰位畀K76 如果再拉走埋就真係益咗港鐵 話晒偷位都可以擺4架甚至5架