hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 論天水圍北巴士服務
開啟左側

論天水圍北巴士服務

miklcct 發表於 2019-8-20 08:19 來自手機 | 顯示全部樓層

洪福邨嗰邊我建議喺石埗村加個站就算,絕對唔可以兜圈,否則成個天水圍嘅客會無晒。
fleetline 發表於 2019-8-20 08:52 來自手機 | 顯示全部樓層
David_hk 發表於 2019-8-19 22:56
得一樣嘢想問你意見
你覺得天北+兩湖來往旺油佐應唔應該停埋天慈?
定係早繁開特班比天慈就夠?

不少板友講,天慈近西鐵站,附近又有69X,
所以我覺得唔需要停天慈,咁會減慢天北車程
fleetline 發表於 2019-8-20 08:58 來自手機 | 顯示全部樓層
2076 發表於 2019-8-20 03:16
問題係跟276B走線的話,112/115區便沒有快速前往大欖隧道轉車站的方法,天北前往旺角的吸引力亦會降低
天 ...

睇番276B, 由天富到景湖只需12分鐘,
由濕地到景湖更只需6分鐘,
行多幾分鐘多幾萬人口我覺得好吸引,
而行6分鐘就上公路亦無損欖隧轉車吸引力。
 樓主| tzuyu.taiwan 發表於 2019-8-20 09:10 來自手機 | 顯示全部樓層

fleetline 發表於 2019-8-20 08:58
睇番276B, 由天富到景湖只需12分鐘,
由濕地到景湖更只需6分鐘,
行多幾分鐘多幾萬人口我覺得好吸引,

我諗重點係只有行濕地公園路先可以停正115區門口(宜家967早繁/967X「天葵路」)站

而2076兄嘅265X方案係可行嘅,不過可以考慮稍為拉長去天中/天瑞
 樓主| tzuyu.taiwan 發表於 2019-8-20 09:18 來自手機 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2019-8-19 20:14
講開K76,他日天影路拆嘅時候,K76要改行屏廈路,咁仲有冇優勢?

可唔可以開條K76P,天恆經112、115區、濕地公園路直達天水圍站?
Rickys 發表於 2019-8-20 10:10 | 顯示全部樓層
我個人覺得無論分拆或者係區內路線調整,都好難做到全日分拆。即使格硬去拆,最後都好可能變成20或者30分鐘一班嘅境況。
我自己覺得最有可能而又實行到嘅,
相信會係晚繁北行可以全面分拆尖沙咀旺角特快、太子掃到美孚,
即係同而家68X + 268X一樣,天南天北都可以各自拆。
其實講到尾,歸根究底都係客源嘅問題,因為客量通常只集中喺某時間嘅單邊方向
非繁忙時間無論天南定天北,出九龍路線即使比你再兜多10分鐘路,
或者係兜少10分鐘路快啲上公路,最後效果只會喺多幾個客或少幾個客。
當265M而家非繁嘅班次都只係20分鐘一班,而265B客量又唔係太標青嘅時候,
開多一條天北特快上公路係咪真係咁有需要?如果真係有需要嘅,
我反而認為可以試下 269B 天水圍走線大逆走,
用類似264R嘅走線,由天南上天北經濕地公園路離開天水圍,

不過市中心可能會嘈無咗條線。

我認同將來112同115區入伙之後,係有需要理順天北2條出九龍嘅行車路線,
然後按需要加密265M班次。
至於話天北再開一條全新嘅線特快直出旺角,我係有啲保留。

David_hk 發表於 2019-8-20 13:52 來自手機 | 顯示全部樓層

Rickys 發表於 2019-8-20 10:10
我個人覺得無論分拆或者係區內路線調整,都好難做到全日分拆。即使格硬去拆,最後都好可能變成20或者30分鐘 ...

可能之前講啲嘢未夠清晰,
我不如重申一次返我對265B期望嘅次序先:
最理想一定係skip咗翠湖 直接行天華路 再落兩湖

然後係完全保留現有走線 咩都唔需要做

之後先到調整265B服務 包括改總站/拆線等

———————————————————
關於269B逆走呢一點
我覺得同開天北特快去旺角係冇衝突

至於我點解會優先揀旺油佐 而唔係尖
一來係平等嘅一種
因為元朗區裡面 洪水橋元朗天南可以直接去得到旺油佐 但天北只能接受閹割版265B去到旺角邊緣
而家甚至係連特車都冇

另外 旺油未必係港鐵食正嗰飯 但尖沙嘴就一定係
尖沙嘴係西鐵沿線嘅部分
去得西鐵沿線嘅地方返工一定會買西鐵嘅全月通
就尖沙嘴嚟講 淨係價錢同穩定性就贏晒269B
另外某程度上都係九巴將旺油同尖分開咗價位導致
否則經大路由旺角直接去到尖沙嘴呢件事本身係冇問題

所以 我嘅優先次序係

69C全日
天北特快來往旺油佐嘅全日服務巴士線
269M拉上濕地公園路
265B skip 翠湖
其他 例如269B逆走等等
leo_ku 發表於 2019-8-20 13:55 | 顯示全部樓層
S3bl430 發表於 2019-8-20 14:17 | 顯示全部樓層

將269B返天水圍方向改經旺角(依268X線上公路)又如何?
依ETA:
(268X)中央郵局去銘基書院 : 10分鐘
(260X)中央郵局去佐敦道:11分鐘

以269B目前定線經佐敦上西九龍公路返天水圍, 因為要"屈"回佐敦的關係,本來已經偏慢,
如果改為繼續沿彌敦道直行到旺角,再經西九龍走廊返天水圍,車程分別相信不大,
完全可以用一條269B做曬尖沙咀,佐敦和旺角特快客

我唔排除對尖沙咀客最終可能要慢幾分鐘,佐敦炮台街乘客可能要多15-20分鐘才能返回家中,
但尖沙咀/炮台街與尖東站和柯士甸站相距不遠,
西鐵在上述2個地區競爭力強,又有月票客支持,269B何必與西鐵"硬碰硬?"

反正269B尖沙咀/炮台街返天水圍在車程上肯定比西鐵慢,而佐敦道返天水圍客可改為在西隧上車,
倒不如集中發展佐敦/旺角返天水圍客

長遠,269B可進一步延長至天水圍北,增加居民覆蓋

車務上,可以將69X減班換取269B加班.

對比直接分拆69X,
269B減速方案至小可讓旺角特快班次較為頻密,
而長深荔不需要面對一條20-30分鐘一班的69X

錯字連篇
andy92 發表於 2019-8-20 14:30 | 顯示全部樓層

Rickys 發表於 2019-8-20 10:10
我個人覺得無論分拆或者係區內路線調整,都好難做到全日分拆。即使格硬去拆,最後都好可能變成20或者30分鐘 ...

其實可以先試下繁至晚間分拆 269X,九龍區跟 268X 至欖隧後去天水圍

由 69X, 265B, 268X 抽車,反正 268X 有唔少人都係經欖隧轉去天水圍,可以分流轉車客