hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 漆咸道/康莊道一帶上繁經常擠塞,邊種走線最能挽回客量? ...
開啟左側

[問題] 漆咸道/康莊道一帶上繁經常擠塞,邊種走線最能挽回客量?

leungky0528 發表於 2019-8-14 18:20 來自手機 | 顯示全部樓層

(3)走線到沙中線通哂前,都無機會見到大轉變
mrm23 發表於 2019-8-14 18:47 | 顯示全部樓層
其實只係主打尖東客同主打彌敦道客的分別,

尖東上班主要係寫字樓客,
彌敦道上班O個班相對就比較多係零售/其他行業
 樓主| ViviTse 發表於 2019-8-15 01:55 | 顯示全部樓層
tommy14D 發表於 2019-8-14 04:26
215X行理大客量都超好呀

我都有簡單研究過215X唔入彌敦道,但無論繁忙定非繁客量都好好ge原因。
其中一個原因可能係「藍觀九」三區去尖沙咀搭地鐵都只係轉一次車,所以去彌敦道一帶可能會搭鐵。
但理大一帶唔近地鐵站(三個站都有段距離),而215X仲有可能快過地鐵,所以吸到好一堆客。

當然796P/296D/98D個case係唔同215X,因為轉鐵要轉2次,所以彌敦道有一定ge客,
但我諗緊尖東果個客量究竟可以全天候咁有,定係彌敦道先可以做得到非繁.......?

而我仲諗緊非繁215X點解都可以做到客似雲來~~ 係咪非繁尖東果面可以養到一堆客....?
非【求同存異.和而不同】者一律唔覆
 樓主| ViviTse 發表於 2019-8-15 01:57 | 顯示全部樓層

miklcct 發表於 2019-8-14 09:31
我投咗1:做好非繁行街客最重要。

非繁行彌敦道的確係個唔錯ge選擇,不過如果喺繁忙時段班次入手(say 98D康城班次/98P),又會唔會另外果兩種行法有優勢呢?(因為聽聞上繁塞到趕客,但又無理由非繁同上繁100%唔同走線ge)
非【求同存異.和而不同】者一律唔覆
dennis28a 發表於 2019-8-15 04:11 | 顯示全部樓層
ViviTse 發表於 2019-8-15 01:55
我都有簡單研究過215X唔入彌敦道,但無論繁忙定非繁客量都好好ge原因。
其中一個原因可能係「藍觀九」三 ...

最大關鍵係「佐敦」重唔重要,除左港鐵,觀塘、藍田、油塘本身有紅小、1A、14 係度,
如果做晒成個尖沙咀最大覆蓋範圍,215X 走法係最明智,依點亦係 215X 誕生既原因。

非繁 215X 咁好客,另一個問題係唔止觀塘道、藍田人搭,係連同秀茂坪、寶達、康盛、油塘都有人轉 215X。
好多時反映緊 13X、14X 唔夠吸引力吸納晒尖沙咀特快客源,簡單黎講又兜路拖累。

14X 就係假若 215X 改行彌敦道結果,雖然唔係完全無客,
但尖沙咀班客大多投左票,寧願外圍密車行入去,都未必刻意等彌敦道專車。

215X 同 110 係證明左走外圍絕對做到行街客,咁行彌敦道係唔必要?我認為絕對唔係。
反而行彌敦道對廣東道班客反而仲遠,去尖東班客又自得慢。

另一個問題係,究竟 215X 行法快(2),定 14X 快(1)?答案係 215X 最快。
當年 14X 改循環,未比人踢入海濱道,就算非繁佐敦唔塞車,215X 去到尖東站,14X 先去到美麗華。
何況時至今日,非繁佐敦一樣有機會塞車。

話雖如此,但代唔代表行紅磡(3)無優勢呢?又唔係。
你問我,係觀塘飛左咁多年的士經驗,去尖沙咀最安全行法係:
1. 機隧 + 東九龍走廊 / 下路 + 紅隧口 + 梳士巴利道
2. 機隧 + 下路 + 紅磡道 + 紅磡繞道
3. 太子道東 + 亞皆老街 + 公主道 + 紅磡繞道
4. 機隧 + 東九龍走廊 + 漆咸道南
5. 太子道東 + 亞皆老街 + 彌敦道
6. 機隧 + 東九龍走廊 + 佐敦道
7. 機隧 + 下路 + 紅磡站平台 + 暢運道
8. 機隧 + 東九龍走廊 + 蕪湖街 + 紅磡繞道
9. 機隧 + 東九龍走廊 + 蕪湖街 + 紅磡站平台 + 暢運道

當然,如果唔塞,巴士行法一定係 215X 行法最理想,但死亡交叉一至六,朝九至十一,午二至八都塞緊。
當塞到嘔血,反而紅隧口、下路仲行得郁,點解一定要跟傳統行法?
惡意回復是不道德的行為。
天空之神 發表於 2019-8-15 07:22 來自手機 | 顯示全部樓層
CKR 開之前,紅隧北行既死亡交叉的確阻哂全世界,等同一野欄死成個東九龍出黎既車,但晚間就通常順到上橋
ky927 發表於 2019-8-15 09:01 | 顯示全部樓層

acc1368 發表於 2019-8-14 13:44
唔俾車插上橋
咁尖東 紅隧車點行加士居橋上西九龍走廊?????

咪講左行甘肅街
ky927 發表於 2019-8-15 09:11 | 顯示全部樓層
miklcct 發表於 2019-8-14 12:42
唔俾紅隧出來嘅車插線上橋,咁等睇成個油麻地交通癱瘓啦!呢段加士居道樽頸係新界西嘅命脈來架,成大半個 ...

咁你又誇張左。加士居道上橋,宜家係三線收一線,個個紅磡好、紅隧好個個都塞係橋口;其實天橋同加士居道+甘肅街平行,行下層係多兩三盞燈,但增加左流動性。

咁嘅車量會癱油麻地,咁應該宜家成個紅隧口係癱左先。
miklcct 發表於 2019-8-15 09:35 | 顯示全部樓層
ky927 發表於 2019-8-15 09:11
咁你又誇張左。加士居道上橋,宜家係三線收一線,個個紅磡好、紅隧好個個都塞係橋口;其實天橋同加士居道 ...

以往林士街天橋直通金鐘灣仔係兩條無障礙行車線嘅量,而家拆咗條橋,我俾夠3條路(愛丁堡廣場、添華道、分域碼頭街)返告士打道,重要舊時去灣仔北同北角嘅車消失埋,結果繁忙時間一樣癱咗成個中環。
而家紅隧上樽頸係一條無障礙行車線,將啲車引哂落去下面,得兩條要塞燈嘅行車線,而且重要同本身油麻地過海,油麻地返新界嘅車(例如280X嗰種行法)爭路,唔塞死油麻地至奇。
進智公交
ky927 發表於 2019-8-15 10:22 | 顯示全部樓層

miklcct 發表於 2019-8-15 09:35
以往林士街天橋直通金鐘灣仔係兩條無障礙行車線嘅量,而家拆咗條橋,我俾夠3條路(愛丁堡廣場、添華道、 ...

中環個流量又唔同漆咸道喎

中灣繞改道後,去夏愨道前後多三盞燈,個問題係愛丁堡廣場根本唔係預呢個流量

漆咸道唔俾內線插隊上橋,係加大甘肅街流量,但係加士居道天橋係單線行,下層係雙線,係路面無得再擴闊或者橋加闊嘅情況下,甘肅街係可以試嘅方向。