hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議開辦 91A,重組 91R、91S、93K、95M 及 98A ...
開啟左側

建議開辦 91A,重組 91R、91S、93K、95M 及 98A

GU9338 發表於 2019-8-16 14:38 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

建議背景:
- 95M 客量一般又經常與 93A 重疊到站,資源未能善用,因此於本建議中抽出資源作重組
- 98A 對坑口行車緩慢,吸引力偏低,並經常脫班

建議詳情

開辦 91A 清水灣 - 牛頭角站 (循環線) , 並取代 91S 線

路線經 清水灣 - 清水灣道 - 坑口圈 (經坑口站) - 將軍澳隧道 - 觀塘道 - 牛頭角站,沿途設站

全程收費 $7.4
明德邨往牛頭角站 $6.1
apm 還原 $7.4

班次為 10-20 分鐘
用車約為 9 部,由 91 95M 及 98A 抽出資源

---
縮短 98A 至 寶林 - 牛頭角站 (循環線)

除進入新都城及不經坑口外,路線不變

全程收費 $6.1
安達臣道往寶林 $5.1

整體班次不變 , 減 2 車

---
93K 改經秀茂坪道及協和街,不經將軍澳道,取代 95M 服務

增設並調低寶林 - 牛頭角站雙向分段 $4.9
用車及班次不變

---
91R、91S、95M 停辦,91 同時削減班次至 30 分鐘,減 3 車予 91A 使用

---
建議好處:
1. 坑口獲得全日特快接駁觀塘服務,有助分流綠小 102 客源
2. 清水灣郊區增設全日接駁坑口及觀塘服務,有助分流綠小 103 及 103M 客源
3. 縮短 98A 減低脫班問題,令寶達不需轉投票價較高的 93K

建議壞處
1. 觀塘道前往坑口票價將由 $6.1 提高至 $7.4
2. 93K 因吞併 95M 客源,日後重組難度更高 (但 93K 本身行走多區,重組本來已非易事)
3. 坑口 - 寶達流水客失去 98A 服務,或可考慮由 290A 提供雙向分段收費解決

歡迎討論
請用文明來說服我。
miklcct 發表於 2019-8-16 16:48 | 顯示全部樓層
91A同小巴103重疊成咁,等變成執雞線啦;與此同時,91得30分鐘一班邊夠載科大班客?
進智公交
S3BL100 發表於 2019-8-16 23:28 | 顯示全部樓層
有諗過類似既野,但同樓主做法唔同,
我將 98A 斬短後,坑口唔係用 91A 補,而係變相將 298E 延長到牛頭角

做將軍澳工業邨加康城清半駁腳線,潛力應該大過清水灣

而坑口上落山,其實我唔太喜好單純 290A 加雙向分段就算,
加上 93K 咁改的確會令到重組更困難,又同 11X 重疊更大

不如索性變相 95M 延長去坑口,除返學時間外減到半粒鐘一班,
反正的確仲有 290/A,只係上山方向收費出問題,
我相信咁比起改 93K 補醫院位更理想

93K 其實除左執雞就無咩價值,就算唔死,
都應該至少減五部車,係得 93K 仲有剩餘資源可以重組條山上將尖出來

fb.com/scientisthk2usa/
JX9097 發表於 2019-8-17 11:09 | 顯示全部樓層

miklcct 發表於 2019-8-16 16:48
91A同小巴103重疊成咁,等變成執雞線啦;與此同時,91得30分鐘一班邊夠載科大班客? ...

唔知閣下有冇搭過103103最好嘅地方就係可以喺觀塘站D出口落車
但103脫班脫到出哂名, 企喺站度可以半個鐘都冇一架小巴經過
有時寧願坐102喺新光行番去仲好過
miklcct 發表於 2019-8-17 12:22 來自手機 | 顯示全部樓層
我搭過唔少103,清水灣來往觀塘,已經係以最直接嘅方法行,重有唔少短途分段客搭添。
 樓主| GU9338 發表於 2019-8-17 12:36 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2019-8-16 23:28
有諗過類似既野,但同樓主做法唔同,
我將 98A 斬短後,坑口唔係用 91A 補,而係變相將 298E 延長到牛頭角
...

其實康城清半我有在考慮之列 ,
但康城保鐵率之高最後令我卻步 (當然,某程度上係巴士太垃圾之故)

夾埋清水灣做 , 客睇上去無咁多
但就可以名正言順收特快價 $7.4 入坑口 , 夾康城就做唔到
而且假日都有一定數量郊遊客撐住

至於 93K , 唔係我唔想攞佢資源
但其一,296D 拉上康盛已經做到山上將尖 , 唔需要用 93K 咁多部車
而其二,如果閣下有留意 93K 入九龍灣商貿區個 post,大概留意到區議會都有聲出
去德福又話 93K 獨市之類,然後仲未計其他區啲獨市位,結果拖到而家都好似壽終正寢

我個人睇法係
與其分 93K 屍要斬件式逐個去補佢啲「獨市位」 ,
倒不如拎佢毫無獨市位嘅觀塘市一段,改上去協和街食埋 95M 四部車 , 仲比較簡單快捷

請用文明來說服我。
S3BL100 發表於 2019-8-18 01:19 | 顯示全部樓層

GU9338 發表於 2019-8-17 12:36
其實康城清半我有在考慮之列 ,
但康城保鐵率之高最後令我卻步 (當然,某程度上係巴士太垃圾之故)

不過如果係 298E 變相延長觀塘,亦可以食到一班將軍澳工業邨返工客

不過咁,我又唔會反對樓主你 91A 個 idea,但我既做法會有少少唔同

首先 91A 我唔打算派 9 部車咁多,可能 6 部都可以,最密 15 分一班

到時 95M 亦唔需要殺線,變相拉落坑口做大流水,但除返學時間外做 30 分一班,
派車數不變,上繁搵其他柯打做最密 10 分一班,上山方向特別班可以考慮康盛止步

至於 93K,其實純粹執雞(同繁忙時間搶錢)同維持一程直達德福淘大,係無維持非繁廿分班既理由,
我傾向盡減,目標至少減 4-5 車幫手同 98D 重組,砌山上將尖

當然最衰係沙中線又延遲,否則想做德福既話,條線唔一定要去紅土油麻地,有其他選擇

296D 我其實唔覺得係一個好好既 solution

fb.com/scientisthk2usa/
EX-TL 發表於 2019-8-18 20:12 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2019-8-17 11:09
唔知閣下有冇搭過103103最好嘅地方就係可以喺觀塘站D出口落車
但103脫班脫到出哂名, 企喺站度可以半個鐘 ...

103通常因為下繁同假日觀塘碼頭打爆左, 直接由觀塘繞道入將隧, 或者係平日受觀塘商貿區及工業中心擠塞影響到班次, 導致清水灣出九龍都脫埋班.

其他時間搭103都算穩定, 而且車程快, 巴士冇可能15分鐘由觀塘站入到清水灣總站.

脫班嘅改善方法, 除左搵103M拉架車過去, 都冇乜辦法, 但亦要考慮103M係咪有能力拉俾人, 當自己班次都唔掂嘅時候.

如果要幫輕103, 可以試辦一班巴士/小巴於平日早上經觀塘入清水灣, 清一清入清水灣道返工嘅市民, 103現時係做唔切.
JX9097 發表於 2019-8-19 22:27 | 顯示全部樓層
EX-TL 發表於 2019-8-18 20:12
103通常因為下繁同假日觀塘碼頭打爆左, 直接由觀塘繞道入將隧, 或者係平日受觀塘商貿區及工業中心擠塞影 ...

唔止返放工
我試過幾次假日下午兩三點入清水灣
可以等成粒鐘先有一架車,仲要坐足十六個飛站
依家都寧願去寶林坐16算數
Snoopy@FB8617 發表於 2019-8-20 11:09 | 顯示全部樓層

其實清水灣有冇足夠客源同一時間左擁右抱?
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過