hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴 276P 改道消息
開啟左側

[路線消息] 九巴 276P 改道消息

Choi 發表於 2019-8-21 15:57 來自手機 | 顯示全部樓層

長遠係咪應該重組261P同276P,前者可以全日同261分拆而後者唔駛兜
miklcct 發表於 2019-8-21 16:51 | 顯示全部樓層
Ravenclaw 發表於 2019-8-21 01:10
Oh,比我當年講中,拉去邊都系要理鳳池村

由洪福邨去上水,呢條276P唔係無價值,但係係搭天水圍方向嘅276P,去天水圍站轉276A。

至於屏山嘅話,搭276兜博愛醫院好過276P兜到鳳池村咁鬼遠。
進智公交
lsc04d11 發表於 2019-8-21 17:12 來自手機 | 顯示全部樓層
以你性格/你咁講 都係k75,k75p,k75s,276p去天水圍站解決者  276唔係疏過276p 4,5倍咩?屏山客有車就坐啦 個個係你咩?
Ravenclaw 發表於 2019-8-21 17:35 | 顯示全部樓層

lsc04d11 發表於 2019-8-21 17:12
以你性格/你咁講 都係k75,k75p,k75s,276p去天水圍站解決者  276唔係疏過276p 4,5倍咩?屏山客有車就坐啦 個 ...

咁其實佢又錯唔晒喎,洪福果頭其實上天水圍搭尾站車其實快過入元朗塞...不過車費就...

anyway,當然我知佢好介意走線靚唔靚既人...
lsc04d11 發表於 2019-8-21 17:42 來自手機 | 顯示全部樓層
喺尾站上唔到車又要嘈呢  俾著我 有啲位明知冇位坐 甚有可能企位都冇機會 我寧願等30分鐘搭架走線差啲架喇  (如觀塘道有事 我會搭296d去佐敦 但肯定唔搭尾站車260x而係頭站車63x 60x有就勉強啦)(置樂去港島 遇著咩大型活動 962x要企或上唔到 乖乖慢慢坐962b安心唔好?   如果276a大把天瑞客都話上唔到 俾條頭站276p又唔要咩? 佢個方法仲要貼錢買難受
arfung 發表於 2019-8-21 17:49 | 顯示全部樓層
士刁拔尼.奧 發表於 2019-8-21 14:32
山水易啲,仲有前門有水邊圍邨
主要係鳳池行出去水邊圍唔夠吸引
而佢今次最大問題係無啦啦成條276P咁改路 ...

山水和鳳池若只能減一站,全車客都繼續陪兜,時間上無慳到~
拉直最實際,不過易請難抽~

同意一併重組276系列
simonsalmon 發表於 2019-8-21 17:54 來自手機 | 顯示全部樓層

lsc04d11 發表於 2019-8-20 11:37
即係成段屏山冇站? 如果行元朗公路一小段洪水橋去 專登停紫翠(行少少田廈路)又好似。。。。 ...

成段屏山都有站
入天水圍嘅話跟返68X咁兜入洪福邨
NA4179x賢 發表於 2019-8-21 19:07 | 顯示全部樓層
士刁拔尼.奧 發表於 2019-8-21 14:32
山水易啲,仲有前門有水邊圍邨
主要係鳳池行出去水邊圍唔夠吸引
而佢今次最大問題係無啦啦成條276P咁改路 ...

276P大馬路拉直
現有276C可以改用276全日行
276C入元朗北出YOHO
士刁拔尼.奧 發表於 2019-8-21 19:16 來自手機 | 顯示全部樓層
NA4179x賢 發表於 2019-8-21 19:07
276P大馬路拉直
現有276C可以改用276全日行
276C入元朗北出YOHO

元朗市而家都唔夠載,拎走276肯定中段出事
NA4179x賢 發表於 2019-8-21 19:22 | 顯示全部樓層

士刁拔尼.奧 發表於 2019-8-21 19:16
元朗市而家都唔夠載,拎走276肯定中段出事

其實只係將鳳池段路由276P比276做
276P有12.8直接行晒大直路,好過依家左兜右兜蝕時間
276C行法飛走水邊埋燈,已經慳好多時間