hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 民調:九條最「垃圾」的九巴線(非巴迷觀點) ...
開啟左側

民調:九條最「垃圾」的九巴線(非巴迷觀點)

S3BL100 發表於 2019-8-25 02:23 | 顯示全部樓層

Toz 發表於 2019-8-25 02:18
順利 > 樂華 > 淘大 > 啟德一定好過順利 > 觀塘市中心 > 淘大 > 啟德.
你要搞 23M, 還不如將 5M 一邊改去 ...

如果重組玩順利來往啟德,因為要代半條 28B 做緊觀塘來往九龍灣商貿區功能,
一定係 23M 順利落牛頭角站後跟 28B 入啟德喇,仲邊會經淘大入?

我之前都用左「分屍」兩字

區內小區之間需要轉車,無直達車,而實際上有條件做到,已經係改善既理由

fb.com/scientisthk2usa/
Toz 發表於 2019-8-25 02:30 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2019-8-25 02:23
如果重組玩順利來往啟德,因為要代半條 28B 做緊觀塘來往九龍灣商貿區功能,
一定係 23M 順利落牛頭角站 ...

但係一D 都唔吸引law. 只能講叫做有直車. 有都唔會有幾多四順人真係同你慢慢碌, 咪又係做返觀塘去啟德.
搞咁多野黎托咩.
唔好講四順, 聯合果邊, 識搭都搭 13X 啦.

綠van 開條分支線順利經樂華淘大去啟德已經KO新線, 甚至就算綠van 唔開新線, 我都寧願係九展落車經機電署行過去.

dennis28a 發表於 2019-8-25 02:34 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2019-8-25 02:20
上面 #71 你係回應緊我提到樂華油塘/藍田例子話不如招標綠小,
你無用「直達交通」四隻字,但我個 context ...

我個 Context 係指重組或開新線,再者,我既 Context 就係講緊,根本你講既野離緊題,邊個唔睇 Context?
惡意回復是不道德的行為。
Toz 發表於 2019-8-25 02:42 | 顯示全部樓層

唔上樂華, 將 23M 拉去任何其他地方都好, 一係就原先已經有快一大截既直達車
(e.g. 小巴> 九龍灣,  26/27.. 去彩虹)
一係就轉乘都快過搭直車

唔上順利, 道理都係差唔多, 只係樂華向東走既直車無咁多. 問題係有其他線可以延長成直達線, 而唔係一條雞肋換另一條雞助
EX-TL 發表於 2019-8-25 12:49 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2019-8-25 01:20
醫院係不可不做,呢點亦係當初需要開 28B 既主因之一,但唔代表需要一條線兜晒咁多間醫院

反正 28B 都唔 ...

兜晒咁多間就係想用最少資源去做晒咁多間之間嘅通醫需要, 讓沿線長者們知道, 無論去邊度覆診 睇醫生 做檢查, 一條28B滿足晒需求, 唔駛記住去A診所搭咩車, 去B健康中心要搭咩車.

14H服務緊嘅除左係協和街四間處所之外, 仲有廣田 藍田 順利之間的通醫需求, 28B點都唔會兜到入廣田 順利, 開14H用兩架車做一小時一班去攝位, 同時23減班. 做到社會責任時, 對收入影響有限, 最差一點就係協和街-四順主婦, 有機會被加價.

況且, 28B係多功能路線, 無論係區內學生 主婦 長者, 抑或區外人要去九龍灣商貿區辦事, 28B係全面地幫到手, 特別係增設分段收費, 及與新界路線提供轉乘優惠後, 成件事睇得出九巴強化咗28B功能性.

好多走線扭埋一住, 或者U形走線嘅區內路線, 都係同地理環境, 目標客群嘅方便程度有密切關係, 特別在(未來)人口老化嚴重的山上小區, 「兜」唔係罪, 只要班次疏疏地就冇問題, 亦唔應該被視為重組的絆腳石, 只係你未有需要用到呢啲路線.

唔理實際需要, 只顧big picture嘅建議或論調, 先至係「垃圾」!
EX-TL 發表於 2019-8-25 13:02 來自手機 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2019-8-25 01:36
問題係點解當日唔係拉 14B 而係拉 23M 上去,14B 對樂華唔係比起 23M 更有用?

...

14B曾經有過一班彩福 樂華 康寧道 觀塘往廣田班次, 但在28B開辦時取消, 呢班車主要用來俾學生返學用, 行振華道 康寧道落觀塘比起行牛頭角道係快左.

為何28B開辦, 三彩又冇要求保留呢班去觀塘站以東嘅班次?
S3BL100 發表於 2019-8-25 13:29 | 顯示全部樓層

EX-TL 發表於 2019-8-25 12:49
兜晒咁多間就係想用最少資源去做晒咁多間之間嘅通醫需要, 讓沿線長者們知道, 無論去邊度覆診 睇醫生 做檢 ...

我覺得你既論調好得意,一條線滿足晒所有去醫院同診所既需求都係優點?
我真係唔覺得分開幾條線做有問題囉

同埋,乜而家得 28B 沿線居民有需要去齊咁多間醫院診所?觀塘山其他地區居民呢?

事實係,如果肯放棄 23M 28B U 形走線,區內線重新洗牌,
當日係唔需要額外倒兩部車做 14H,藍田油塘唔需要淪落到得一粒鐘一班醫院線,油塘亦唔係事必要坐過山車

S3BL100 發表於 2019-8-25 13:31 | 顯示全部樓層
EX-TL 發表於 2019-8-25 13:02
14B曾經有過一班彩福 樂華 康寧道 觀塘往廣田班次, 但在28B開辦時取消, 呢班車主要用來俾學生返學用, 行 ...

咁當時九巴俾既 offer 係 28B 全日就要取消 14B 特班,
一班車換全日線,人地會點取捨?

S3BL100 發表於 2019-8-25 13:35 | 顯示全部樓層
Toz 發表於 2019-8-25 02:42
唔上樂華, 將 23M 拉去任何其他地方都好, 一係就原先已經有快一大截既直達車
(e.g. 小巴> 九龍灣,  26/27.. ...

但事實係,四順經觀塘落到牛頭角站, 屈入九龍灣點都好過屈返上樂華

一來需求更高,二來其實小巴都未必上到車,對比起樂華來往四順,
小巴對巴士既優勢唔明顯

九巴自己都提出過開 26B,不過係因為同 23 26M 重組綑綁,
順利少左條尾站線,一人拉大隊反對而流產

不過我要再強調一點,就算你話轉車快過直達,
轉車要等多次車費時失事,優勢其實唔明顯,加上要俾多次車費,
區內線如果可以重新洗牌增加直達組合,對潛在客源係有唔少吸引力

EX-TL 發表於 2019-8-25 14:01 來自手機 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2019-8-25 02:23
一定係 23M 順利落牛頭角站 ...

23M唔經淘大, 由觀塘官小直入九龍灣, 咁牛上 牛下-四順就變成真空, 倒頭來要搵條線去補, 應該點改? (619可以, 只係之後會阻礙佢嘅重組空間)

另外, 你之前有個問題, 關於14B唔經工業區後, 點解唔同23M調總站.

咁我又想反問你, 14B改去廣田唔經工業區, 行裕民坊 物華街方便廣田居民, 同23M U形走線有咩直接關係, 要導致14B拉埋上廣田呢?

如果當年廣田去樂華有明顯需求, 14B拉上樂華冇問題, 但同23M U形冇關係, 最大原因可能只係樂華唔夠位擺車, 當時除左23M, 28A都可以係個選擇, 仲可以填補觀塘碼頭-淘大 牛下呢個窿.

14B在1990年代中期大執位, 當時廣田邨 高怡邨相繼落成, 油塘邨剛好進入重建階段, 樂華-油塘連繫性本來就唔大, 如果將14B拉上樂華, 係咪就代表一定有人由高怡 廣田搭上樂華, 定係振華苑止步, 去牛頭角街市 淘大商場行街機會大啲, 而樂華居民又有幾大需求要去兩條冇學返 冇醫生睇嘅新屋邨呢?

嗰段日子, 全日制小學仍未普及, 一間學校兩班學生返學非常普遍, 基本上早繁前七點左右, 午飯時段兩小時內, 傍晚六點幾都有大量返學需求, 而牛頭角上 下兩邨加埋小學學額數目之高, 唔係而家咁容易想像得到, 你打開當年街道圖睇下就會明白.

當時23M班次大約每7/8-15分鐘一班, 樂華去四順有需求, 架車樂華上滿人落山, 牛頭角道落少少, 同時有人繼續迫上車, 觀塘市中心上山人龍係眾線最長(唔似油藍秀有小巴), 反方向上樂華, 由四順 協和街上車嘅亦唔係少數, 當時未有619, 所以23M冇誘因去改線, 由小巴去做樂華-四順係恰當.

反之, 14B拉上樂華, 23M牛頭角止步的話, 功能大致上做得番, 只係樂華 四順兩邊嘅學校同學生就得靠晒小巴48, 而高怡 廣田因為學額係0, 單從通學需求去睇14B需求, 只得單向由廣田 高怡出發往牛頭角 樂華, 而23M樂華往協和街就變成真空, 應該點樣填補?

我最唔明其實係點解要拎番25年前嘅嘢出嚟講, 而家你覺得冇用嘅嘢, 過去不知幾有需要; 同樣, 而家嘅28B你覺得「垃圾」, 唔代表將來你唔會用到.