hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 民調:九條最「垃圾」的九巴線(非巴迷觀點) ...
開啟左側

民調:九條最「垃圾」的九巴線(非巴迷觀點)

EX-TL 發表於 2019-8-25 14:16 來自手機 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2019-8-25 13:29
我覺得你既論調好得意,一條線滿足晒所有去醫院同診所既需求都係優點?
我真係唔覺得分開幾條線做有問題 ...

唔係我論調得意, 只係你而家仲有氣有力去同人爭辯一啲你用唔著嘅嘢, 覺得人哋講咩都係廢話啫!

不如你出去問下啲長者, 有一條巴士路線去到區內多間醫療處所好, 定係去唔同處所搭唔同路線好啲, 你睇佢哋會點揀, 然後問埋佢哋點解會咁揀!

你嘗試過為社會上唔同年齡 階級嘅市民去諗, 佢哋究竟需要啲乜, 相信你嘅論點唔會再係咁「垃圾」!
EX-TL 發表於 2019-8-25 14:43 來自手機 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2019-8-25 13:31
咁當時九巴俾既 offer 係 28B 全日就要取消 14B 特班,
一班車換全日線,人地會點取捨?

綑綁左都可以講why not both啦, 如果真係有好大需求, 點解要接受個咁嘅offer, 接受就即係證明左樂華去油塘 廣田嘅需求細到冇人care.
Toz 發表於 2019-8-25 18:45 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2019-8-25 13:35
但事實係,四順經觀塘落到牛頭角站, 屈入九龍灣點都好過屈返上樂華

一來需求更高,二來其實小巴都未必 ...

改線一係現有服務無左, 或拉疏班次, 或加車.

改黎都無需求, 搞黎做乜? 改完23M後樂華 D 阿婆阿伯問你點去賽馬會診所睇醫生, 你同佢地講四順去九龍灣多左選擇? 關佢地叉事?
無錯係可以坐 619 呀, 叫佢地行出振華道唔係好大件事, 但係好處係咪真係咁大先?

其實呢D 線點改都唔會多左人搭, 除非變埋另一條線, 點解唔維持現有模式? 要比多D 資源加落第二D 線度唔好?

23M 真係要改, 一係就改完慳左資源, 一係就改完多左好多客, 怕唔係小改下就搞得掂, 一定係徹底大改, 分分鐘係要全區大重組去配合.
你既執法執完都係U, 點吸客?

要徹底大改就要大膽放棄現有同其他線重疊既客源
比如619式走法去到牛頭角站(或者順利果邊循環線,係四順保留現時走法)
但勵業街直去海濱道去兒童醫院(或去埋郵輪碼頭)
觀塘市中心都唔鬼做,但新既走法起碼唔會比的士直去兜太多
咁樣先有機會起死回生

改線本身都有佢既成本, 搭開車既人要重新熟習, 無乜分別一定係唔改好過改

28B 之前由 224M 同 28A 合併, 呢兩條線摺埋前, 客量加埋都唔知有無宜家 28B 三分一

S3BL100 發表於 2019-8-25 23:35 | 顯示全部樓層

Toz 發表於 2019-8-25 18:45
改線一係現有服務無左, 或拉疏班次, 或加車.

改黎都無需求, 搞黎做乜? 改完23M後樂華 D 阿婆阿伯問你點去 ...

我有講過話洗完牌之後唔去搵其他線補返樂華往返牛頭角站一段?

fb.com/scientisthk2usa/
S3BL100 發表於 2019-8-25 23:38 | 顯示全部樓層
EX-TL 發表於 2019-8-25 14:43
綑綁左都可以講why not both啦, 如果真係有好大需求, 點解要接受個咁嘅offer, 接受就即係證明左樂華去油 ...

當時的確係 either but not both,我問過相關人士,佢地當時講法直頭係一班車變全日,含淚接受

S3BL100 發表於 2019-8-25 23:40 | 顯示全部樓層
EX-TL 發表於 2019-8-25 14:16
唔係我論調得意, 只係你而家仲有氣有力去同人爭辯一啲你用唔著嘅嘢, 覺得人哋講咩都係廢話啫!

不如你出 ...

雖然往返醫院診所係緊要,但乜而家只有去睇病探病既需求需要滿足,返學、飲茶就唔使理?

又,正如我上面所言,而家得 28B 沿線有好大需求去醫院,28B 沿線以外往返醫院診所就唔使理,由得人食一粒鐘一班垃圾 14H 就算?

S3BL100 發表於 2019-8-25 23:43 | 顯示全部樓層

EX-TL 發表於 2019-8-25 14:01
23M唔經淘大, 由觀塘官小直入九龍灣, 咁牛上 牛下-四順就變成真空, 倒頭來要搵條線去補, 應該點改? (619 ...

事實係 619 九龍段無改路空間

同埋,你揪返 25 年前既歷史講,fine
(我想講,我正正係牛上/下某屋村小學長大,同學的確來自觀塘各區,邊間唔講)
但 25 年前無問題既野,係咪到今日都無問題,
可以拎返 25 年前既標準,話唔算要改線?

事實係社區一路咁變緊發展緊,乘客需求唔係一成不變,
如果你呢套成立既話,當日直頭 14D 都唔會開

EX-TL 發表於 2019-8-26 01:43 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2019-8-25 23:40
雖然往返醫院診所係緊要,但乜而家只有去睇病探病既需求需要滿足,返學、飲茶就唔使理?

又,正如我上面 ...

我冇話學生返學, 市民行街飲茶唔緊要,  而家28B做到呢啲功能我有講㗎, 冇理由要人個個po不斷提先叫做緊要.

況且我從來發文都鍾意講啲冇人講過嘅, 我唔講唔代表人哋講過嘅唔重要, 只係每次回覆都講來講去三幅被, 係咪講多會變真啊, 絕對唔係囉!

可唔可以俾次聽下人哋意見合唔合理先好反駁?!

觀塘區人口已經老化, 一條路線方便人去唔同地方睇醫生都唔係優點, 唔通係缺點?!

定係你眼中, 人係唔會有長期病患, 傷風感冒唔會死人, 健康唔應該擺喺行街食飯飲茶返工返學之上, 即使同等都唔得?!
EX-TL 發表於 2019-8-26 02:17 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2019-8-25 23:43
事實係 619 九龍段無改路空間

同埋,你揪返 25 年前既歷史講,fine

你該個問題係講14B唔經工業區, 點解唔同23M交換總站, 唔係我想拎25年前嘅嘢出嚟講, 你問到而冇人答, 咁我知道答吓你得唔得?!

你講到自己都係牛頭角長大(其實咁多年討論, 我點會唔知), 問題係你知道點解, 但又要問, 咁究竟你係真知定扮知?!

你係知就唔會問囉, 就係咁簡單!

619九龍段無改路空間, 咁你之前嗰啲119P 319建議係咩嚟, 但凡牽涉619有關的建議, 都係同619有關, 哪怕你只係繁時線.

如619九龍段沒有改動空間, 即係認為619可以無後顧地替代23M牛頭角道-樂華一段, 咁麻煩你喺度, 嘗試當我係九巴, 游說我放棄呢個市場, 讓俾食正晒最靚時段嘅城巴.

仲有, 麻煩你用619做替補時, 將23M原有嘅轉乘優惠同收費一併搬落619, 你會點樣游說?

最後, 時代會變原來你知道嘅, 但我總係覺得你跟唔貼個時代轉變去討論喎.

14B改去廣田後, 經裕民坊及不經工業區係1990年代中期嘅事, 你又要摷番嚟問, 人哋答左你, 就話人知時代會變, 唔係14D點會誕生.

點解14B當年唔經工業區, 唔同23M換總站, 我解釋完, 你回我時代變, 然之後一跳就跳去講2010年代嘅14D, 咁即係點, 中間嗰十幾年去咗邊, 十幾年前會估到十幾年後係咩世界咩? 1995年你已經知道會考會變成DSE?!

教育嘅嘢係隨時代更替而轉變, 但人口老化顯然係一個擺在眼前嘅事實, 同你每個post都出現嘅「事實係...」不屬於同一類.
S3BL100 發表於 2019-8-26 02:26 | 顯示全部樓層

EX-TL 發表於 2019-8-26 01:43
我冇話學生返學, 市民行街飲茶唔緊要,  而家28B做到呢啲功能我有講㗎, 冇理由要人個個po不斷提先叫做緊要 ...

我再俾多次機會你:觀塘區人口老化,乜而家觀塘區得 28B 沿線?
得佢地有需要去醫院診所,28B 沿線以外就唔需要?

根本如果唔係堅持 28B 一條線 U 字形行晒咁多間醫院診所,同意可以洗牌重組的話,
藍田油塘係唔會淪落到硬食一粒鐘一班 14H,或者 14H 開辦前直頭無低地台車去聯合醫院