hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 民調:九條最「垃圾」的九巴線(非巴迷觀點) ...
開啟左側

民調:九條最「垃圾」的九巴線(非巴迷觀點)

Toz 發表於 2019-8-26 02:41 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2019-8-25 23:35
我有講過話洗完牌之後唔去搵其他線補返樂華往返牛頭角站一段?

任何一區都總有D 線係有改善空間
唔好話有D, 就算你拎條線王出黎, 都無人敢寫包單話已經係最佳走線

但係你根本無提出有說服力既改善方案
只係舉幾個雞肋改法
咁你想表達乜野呢? U 線唔好? 你既例子改左都係U 線
所有線都有改善空間? 邊個話無?

EX-TL 發表於 2019-8-26 02:50 來自手機 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2019-8-26 02:26
我再俾多次機會你:觀塘區人口老化,乜而家觀塘區得 28B 沿線?
得佢地有需要去醫院診所,28B 沿線以外就 ...

你話28B開辦同時取消14B特班係綑綁, 幾時出現過一個28B重組同時其他區內線一同重組嘅綑綁, 後者我冇聽過, 係咪你個人FF?

三彩之外的觀塘小區, 大部份早於1950-80年代出現, 你想做到各個小區都有條類似28B嘅路線, 必然要用大型重組去做, 但你點樣令各個小區公公婆婆搭左幾十年嘅路線, 一夜間變成搭另一條線, 而唔影響佢哋出行覆診嘅心情, 突變嘅心情會影響情緒, 緊張起上嚟血壓亦會驟升.

再者, 去睇醫生嘅路線包括但不限於區內線, 跨區線如1A 11C 13D 13X 14 15A 26M 95M等都有呢種功能, 只係功能性冇咁明顯.

勞師動眾去成就你嘅大業, 唔顧市民感受, 就係你做路線建議嘅前提, 係咪?
S3BL100 發表於 2019-8-26 03:41 | 顯示全部樓層
EX-TL 發表於 2019-8-26 02:50
你話28B開辦同時取消14B特班係綑綁, 幾時出現過一個28B重組同時其他區內線一同重組嘅綑綁, 後者我冇聽過, ...

連「影響佢哋出行覆診嘅心情, 突變嘅心情會影響情緒, 緊張起上嚟血壓亦會驟升」
咁牽強都搬得出來做理由否定重組需要,你似乎已經詞窮

為左唔影響人心情,就要令到部分區無合理車去醫院?
為左人地坐緊條線五十年不變,就唔理同一班老人家既其他需要?
為左部分區可以一條線串通晒咁多間醫院診所,分開兩條線做都唔得,
就要令部份返學買餸飲茶甚至返工客直頭無車搭?

到底邊個先係唔顧巿民感受?

fb.com/scientisthk2usa/
S3BL100 發表於 2019-8-26 03:51 | 顯示全部樓層

Toz 發表於 2019-8-26 02:41
任何一區都總有D 線係有改善空間
唔好話有D, 就算你拎條線王出黎, 都無人敢寫包單話已經係最佳走線

我唔係無建議,成個構思呢度已經畫公仔畫出腸,
不過係好似你呢D,我話要將 23M 分屍,小區 <-> 巿中心 <-> 小區組合重新洗牌,
我回完你話我無講過放棄順利至牛頭角站,你就唔記得左原來我都無打算放棄樂華至牛頭角站一段,
不過係駁去第二條線咁解

呢度唔係 F1 版,我唔想講太多講到連本來想解決咩問題都唔記得,
但類似建議之前我呢個壇都出過至少一兩次,對上一次係呢度

當然當時呢個諗法,係未有 14H;而家有左 14H,
我既做法又會有少少唔同

就係條三彩線,可以係跟現時 28B 到協和街後,沿觀塘道、鯉魚門道上平田,
又或者三彩經牛頭角道往觀塘巿中心,上協和街,聯合醫院後秀茂坪道直去,經興田往平田

到時 14H 可以成條收檔,同時藍田油塘往返聯合醫院
唔會得一粒鐘一班巴士,而係可以去返正常 15/20 分一班

而我相信玩法唔止一種,大前提係令各區都有合理班次往返聯合醫院,
同時盡可能增加小區 <-> 小區之間一程直達既組合

無人講過所有野一定要做到完美,但至少唔係問題明明晌度
都因為唔想改變而唔去解決

EX-TL 發表於 2019-8-26 04:09 來自手機 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2019-8-26 03:41
連「影響佢哋出行覆診嘅心情, 突變嘅心情會影響情緒, 緊張起上嚟血壓亦會驟升」
咁牽強都搬得出來做理由 ...

你由頭到尾都俾唔到具體重組方案, 點樣俾你心目中冇車搭嗰班人變成有車搭, 人哋板友問問吓你又鬧走埋人, 其實你想人哋講咩去迎合你先?!

當成千上萬長者要受你嘅重組影響, 出門前要重新認識交通路線, 統統唔駛花心力, 完全係好似小學生學1+1=2咁簡單咩, 老人家知咗仲要出去等車, 搭車改左行第二度, 車程唔同咗, 一切都係長者自身承受緊, 唔會緊張唔會驚過咗站?!

平時去到都會叫你唞15分鐘先量血壓, 呢啲指定動作冇得呃人, 咁都係牽強, 即證明你身體健康到血壓都唔駛量, 但可憐全區過萬老人俾你一聲指令改線, 個個膽顫心驚步步為營咁去覆診, 就係你想見到嘅結果?!
S3BL100 發表於 2019-8-27 03:07 | 顯示全部樓層
EX-TL 發表於 2019-8-26 04:09
你由頭到尾都俾唔到具體重組方案, 點樣俾你心目中冇車搭嗰班人變成有車搭, 人哋板友問問吓你又鬧走埋人,  ...

無方案?類似既構思我提過起碼幾次,
我唔想用 B2 版平台宣傳我既舊文,但有興趣既可以見你樓上果篇回應

你拎老人家做擋箭牌,但原來你根本只係打算照顧而家有服務既老人家,
而家無合理服務,要等一粒鐘車果班老人家你就唔理

我就唔覺你真係有幾照顧老人家既需要囉

重組就一定有人要改變乘車習慣,但總唔可能因為有部分乘客要改變習慣,
而要放棄重組帶來的好處,繼續為更多既乘客帶來不便

唔係話邊個要迎合邊個,但至少唔應該將有問題既野講到好似無問題

不如你畫個 matrix,每一行、每一列係觀塘各小區
(三彩、四順、樂華、秀茂坪、藍田、油塘、九龍灣、安達泰、聯合醫院),
然後中間填上各小區之間現有全日交通工具選擇

然後你會發現,有一堆組合有超過一個選擇,當中至少一個正常唔會有人揀;
又有一堆組合之間係完全無直車,成個格仔漏空或者得一粒鐘一班 14H

呢個已經係反證 U 形走線有問題,有需要重新洗牌既理由

EX-TL 發表於 2019-8-27 10:04 | 顯示全部樓層

14H一粒鐘一班係補輪椅客或者等極上唔到小巴76A 76B嘅醫院客, 請問14H油塘 藍田沿線有邊度係冇小巴去聯合醫院?

再者, 過去數年在全港開辦多條常規復康巴士路線, 現由「冠忠無障礙」品牌營運, 任何有需要的輪椅人士都可以用, 車費亦只係$5, 比14H便宜.

14H+冠忠組合, 班次未必吸引, 但對輪椅客來講, 有多一個選擇已經滿足, 唔駛用輪椅嘅長者們, 76A 76B足以應付去聯合醫院嘅需要.

至於油塘 藍田去其他健康中心 診所, 因為固有不同路線服務, 就唔需要整一條好似28B串連晒咁多間嘅路線, 因為當你去左其中一間睇醫生, 被轉介去另一間, 你要做預約可以搭14H 15A 28B 76A 76B等線去到.

三彩係新開發地區, 從來冇任何公共交通服務, 地區爭取巴士服務, 當然係要盡量畫條線照顧到最多唔同群體, 唔能夠同區內其他小區比較.

你認為區內其他小區需要直達醫院的巴士路線, 同28B U形走線有咩直接關係, 你到現在都答唔到, 幾位板友都唔明你嘅諗法.

小區至小區之間的需求呢, 不如你舉D例子出來大家研究下, 好過我列舉左, 原來同你所諗嘅有出入就無謂.
dennis28a 發表於 2019-8-28 01:24 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2019-8-27 03:07
無方案?類似既構思我提過起碼幾次,
我唔想用 B2 版平台宣傳我既舊文,但有興趣既可以見你樓上果篇回應

「將有問題既野講到好似無問題」

你講緊既野,完全證明唔到 23M、28B 走線有問題,反而指責緊運輸署漠視居民需求。

你會唔會將運吉無視港島東 - 西隧線需求,計落 W1 走線失敗既原因度?
咩 W1 走線失敗而載空氣,同港島東無西隧車有關係?

就算將 W1 資源拎番出黎,亦唔一定要服侍港島東 - 西隧線需求,
同樣道理,就算 28B 開唔成,一樣可以拎去做其他線,而唔係必然去搞你大洗牌小區重組。

而你既前設建基於:
1. 23M、28B 走線漠視緊居民前往其他區份「潛在需求」(我:關咩野事,23M、28B 係死物,責任係都當局身上啦)
2. 23M、28B 浪費左寶貴資源,而果堆資源「可以」做區內大重組(我:唔係必然,只係你一廂情願)

我、EX-TL 兄、Toz 兄不約而同,嘗試指正緊你將依幾樣野混淆。

仲有,依度無人阻止你將 F1 板雄圖大計拎落區討論(如果你夠料又有料的話)。
如果你個雄圖大計有是但一區反對,因而觸礁,搞到有小區去小區繼續無直車,
拎番你既標準,一個永遠都有缺陷,有問題既「大洗牌」重組,以你角度會唔會又係「垃圾」一件呢?
(依條問題單純係問你,我既睇法絕對唔重要)
惡意回復是不道德的行為。
AV296 發表於 2019-8-31 10:46 來自手機 | 顯示全部樓層
248M 28B某程度上好多(免費)轉車客,個人認為唔係垃圾...
40 42C唔淨係做荃灣/青衣同觀塘客,葵涌/黃大仙都係客倉,仲叫垃圾?
30如果減價至34咁嘅水平,或許會有更多客...
249X我估都開始有穩定客源?
shakugan2005 發表於 2019-8-31 18:27 | 顯示全部樓層

AV296 發表於 2019-8-31 10:46
248M 28B某程度上好多(免費)轉車客,個人認為唔係垃圾...
40 42C唔淨係做荃灣/青衣同觀塘客,葵涌/黃大仙都 ...

34唔見得平, 只係近年小巴加得快過九巴, 想當年34收$4.1, 89收$3.1; 而且30係沙咀道往長沙灣及麗瑤往荃威已經有分段同34差唔多價, 反而條32H就真係貴到去到邊都唔識得分段