hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 民調:九條最「垃圾」的九巴線(非巴迷觀點) ...
開啟左側

民調:九條最「垃圾」的九巴線(非巴迷觀點)

S3BL100 發表於 2019-8-23 01:28 | 顯示全部樓層

dennis28a 發表於 2019-8-23 01:25
我想請問你口中「少量全程客加持」係指邊區?
自從 2X 開線後,9 號拉四彩後,睛朗、啟業 - 四彩已經轉投 ...

如果你有認真睇我 #55 全文,相信你就唔會問我「少量全程客加持」係指邊區

fb.com/scientisthk2usa/
dennis28a 發表於 2019-8-23 03:46 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2019-8-23 01:28
如果你有認真睇我 #55 全文,相信你就唔會問我「少量全程客加持」係指邊區

...

唔好意思,我好認真睇晒你全文都唔明,就係唔明先要問。
惡意回復是不道德的行為。
kay 發表於 2019-8-23 08:34 | 顯示全部樓層
dennis28a 發表於 2019-8-23 01:04
何謂兩邊總站?四彩 - 啟德/啟業?

除非你生條彩霞道或彩石里直出線,然後係觀塘道設站,

點會行唔到
唔講啟業呢D住宅區
彩福去九龍灣
行路會快過搭巴士
咁彩福開架車經聯合觀塘返轉頭去九龍灣有咩意思

當日三彩都係強烈要求有車去聯合同觀塘
佢地無要求過呢條U型走線
世界很簡單 人類很複雜
peterkl 發表於 2019-8-23 08:34 | 顯示全部樓層

ricky 發表於 2019-8-22 10:46
抽38,40,41A來行X42C,但42C行20至30分鐘一班一定唔得,大窩口至石籬一段勁多人搭,非繁勉強最多cut到20分 ...

如果42到觀塘既話就好.....返工放工唔駛咁煩
Eddie 發表於 2019-8-23 08:55 來自手機 | 顯示全部樓層
竟然冇人提89S呢條極品
EX-TL 發表於 2019-8-23 09:25 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2019-8-22 15:21
絕對正常
23M 1979年開辦,1984年去樂華,取代28A牛頭角道
91M 1979年開辦,2004年去寶林

28B = 28A + 224M

雖然走線與未合併前明顯唔同, 功能上卻有少許相同.

224M以前做九龍灣工業區-九龍灣站, 28B就轉型為九龍灣商貿區-牛頭角站.

28A以前係行樂華-觀塘市中心(特快)及開源道, 與小巴22M重疊, 28B就轉型為樂華-協和街及觀塘市中心, 做多左民生需求.

再睇多少少, 224M九龍灣段理順走線, 並延長至啟業和啟德北, 28A樂華段延長至三彩.

同當年91M彩虹站延長至鑽石山站, 及坑口延長至寶林, 以及走線迥異的23M 28A合併, 再用回編號23M, 道理上都差唔多.
Edward_Chan 發表於 2019-8-23 10:34 來自手機 | 顯示全部樓層

其實有40 33 290 290A, 42C其實可以飛走荃灣 大窩口
ricky 發表於 2019-8-23 11:09 | 顯示全部樓層
peterkl 發表於 2019-8-23 08:34
如果42到觀塘既話就好.....返工放工唔駛咁煩

新清水灣道未通車時,42的確係經觀塘上去。
前荃葵青區居民
無敵風火輪 發表於 2019-8-23 12:09 | 顯示全部樓層
Edward_Chan 發表於 2019-8-23 10:34
其實有40 33 290 290A, 42C其實可以飛走荃灣 大窩口

有唔少學生系石籬、華員邨個邊落/上,點都唔飛得,同埋大窩口都有唔少人上車
S3BL100 發表於 2019-8-23 13:33 | 顯示全部樓層

dennis28a 發表於 2019-8-23 01:04
何謂兩邊總站?四彩 - 啟德/啟業?

除非你生條彩霞道或彩石里直出線,然後係觀塘道設站,

原來你後尾改左文加左野,咁我就針對回應:

搞清楚一回事,就算樂華 - 四順一樣有全程客加持,同有幾多人會搭 23M 兜路全程係兩回事。
要解決全程客直達問題,另外新線唔得?搵其他線去搞又唔得?唔代表 28B U 形走線有問題。

另外新線?搵其他線去搞?資源從何來?係最有效運用資源既方法?

即係咁,14B 23M 28B 本身都係 小區 <-> 巿中心 <-> 小區 模式,
本身唔係問題,問題係在於兩端小區點組合

可以組合到滿足到兩端小區之間既需求,除左往返巿中心外仲會有人坐足全程,
但現況唔係咁,現況係 23M 28B 兩端之間無明顯需求

好簡單一個問題,如果樂華條駁腳線,唔係 23M 去順利,而係去藍田或者油塘,
係咪對佢地更有用?
如果四順條巿中心駁腳,唔係 23M 去樂華,而係走入九龍灣同啟業,對四順唔係更有用?
如果三彩條巿中心駁腳,唔係好似 28B 屈返入九龍灣,而係走埋去藍田、油塘或者秀茂坪,唔係對三彩居民更有用?

放棄 U 形走線,唔係做到更多功能?
既然有其他方法,可以做到 U 形走線做緊既功能以外,仲做到其他功能,
亦唔會用上更多資源,咁試問 U 形走線係咪真係無問題?

就算你話當日 28B 解決左兩條蝕錢線
(其實唔見得 28B 真係有錢賺,只係盤數真係好過 28A+224M 唔少),
咁係咪無更好方法?

當初 Day 1 就唔應該用 28B 做齊兩個功能,
而係應該用 28A+224M 資源,再將條 23M 分屍,同樣資源做更多野

就算當初唔係 Day 1 重新洗牌,點解又唔可以之後再執?

而你就口口聲聲話可以開新線或者搵其他線去搞,
咁既然重新洗牌都可以達到目的,點解要浪費更多資源去做返同樣功能?

以你的能力,你睇唔明我 #55 想講咩,我覺得非常詫異

fb.com/scientisthk2usa/