hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議重組60X 63X 260B 取消66X
開啟左側

建議重組60X 63X 260B 取消66X

FaiYat0112 發表於 2019-8-21 11:20 來自手機 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

63X身為特快線直出旺角、油麻地、佐敦,60X只係經長沙灣 深水埗 先到旺角 油麻地 佐敦,點解班次會係反轉,63X疏過60X?
屯門公路轉車站四通八達,點解唔好好善用呢?
建議將安友嘅60X分拆為長深同埋旺油佐

建議重組
63X 洪水橋洪福邨↔西九龍站
普通班次:
(原線)
紅橋
屯門站
屯門市中心
安定邨
兆麟苑
豐景園
屯門公路轉車站
維港灣
銘基書院
新填地街
旺角站
(原線)

(原線)
奶路臣街
旺角街市
銘基書院
浪澄灣
屯門公路轉車站
豐景園
翠寧花園
友愛邨
屯門公園
屯門站總站
新墟街市
(原線)

260B服務時間的特別班次:
(原線)
華都花園
屯門公路轉車站
維港灣
銘基書院
新填地街
旺角站
(原線)

(原線)
奶路臣街
旺角街市
銘基書院
浪澄灣
屯門公路轉車站
屯門大會堂
(原線)
============================
66X取消,60X 縮短至奧運站
(原線)
楓樹街
旺角警署
旺角站
旺角街市
銘基書院
帝柏海灣
奧運站

奧運站
富貴街
銘基書院
新填地街
弼街
太子站
(原線)
======================
260B 增設回程服務
屯門站→尖沙咀
西九龍站→屯門站

屯門站總站
屯門市中心
安定邨
兆麟苑
豐景園
鴉蘭街
(原線)

西九龍站
廟街
寧波街
九龍中央郵政局
碧街
豉油街
奶路臣街
旺角街市
銘基書院
豐景園
翠寧花園
友愛邨
屯門公園
屯門站總站
=======================

班次:
63X
繁忙時間10-12分鐘一班
非繁時間15-20分鐘一班

60X
繁忙時間12-15分鐘一班
非繁時間15-20分鐘一班

260B及63X飛安友班次
南行:
06:48-08:00 12分鐘一班
17:00-19:00 20分鐘一班
北行
06:40-08:00 20分鐘一班
17:00-18:00 12分鐘一班
18:00-19:00 15分鐘一班

後補方案:
66X原線往返長深:66M 57M↔58X 59X 60X 67X
荔枝角道往屯門:33A 37↔58X 59X 60X 67X(設BBI優惠)
繁忙時間安友往返大角咀 旺角西:60M 60X 61X↔63X
AtrHenu 發表於 2019-8-21 11:44 | 顯示全部樓層
又一垃圾建議,相信無一個屯門人(尤其係大興/山景村,翠林花園,安友/屯市Vip區)支持你的建議;因為明明呢D區多年來明明有直車直出旺角,佐敦市中心(只限安友,屯市人),但就叫人去屯轉解決先到達目的地.
miklcct 發表於 2019-8-21 11:52 | 顯示全部樓層
你係唔係想68A要逼到企車頂?!
進智公交
 樓主| FaiYat0112 發表於 2019-8-21 12:06 來自手機 | 顯示全部樓層

miklcct 發表於 2019-8-21 11:52
你係唔係想68A要逼到企車頂?!

63X加班仲會搞到68A逼到企車頂?
 樓主| FaiYat0112 發表於 2019-8-21 12:06 來自手機 | 顯示全部樓層
AtrHenu 發表於 2019-8-21 11:44
又一垃圾建議,相信無一個屯門人(尤其係大興/山景村,翠林花園,安友/屯市Vip區)支持你的建議;因為明明呢D區多 ...

有咩直車先?全日得63X咋
miklcct 發表於 2019-8-21 12:08 | 顯示全部樓層
FaiYat0112 發表於 2019-8-21 12:06
63X加班仲會搞到68A逼到企車頂?

你自己睇清楚你將條63X屯轉以北改做乜嘢死樣啦!
進智公交
 樓主| FaiYat0112 發表於 2019-8-21 12:10 來自手機 | 顯示全部樓層

AtrHenu 發表於 2019-8-21 11:44
又一垃圾建議,相信無一個屯門人(尤其係大興/山景村,翠林花園,安友/屯市Vip區)支持你的建議;因為明明呢D區多 ...

如果唔去好好善用轉車站嘅話根本就無咗轉車站嘅真正義意,如果佢哋想留直車可以留66X,不過會唔會再咁好客唔清楚
第二:63X兜埋安友屯市已經係直落旺角佐敦市中心,仲唔夠嘅話根本係佢哋唔知足
 樓主| FaiYat0112 發表於 2019-8-21 12:16 來自手機 | 顯示全部樓層
miklcct 發表於 2019-8-21 12:08

經多幾個站唔使死囉…
非繁忙時間來往都唔會係太多趕時間嘅人
同埋68A係咪真係全部去轉車站轉其他線嘅先?
如果果係嘅話就用縮短60X取消66X之後嘅資源落去68A度加班
 樓主| FaiYat0112 發表於 2019-8-21 12:28 來自手機 | 顯示全部樓層
miklcct 發表於 2019-8-21 12:08

再唔係嘅話就要分兩條線聯合班次
63X 正線
63A 經安友嘅
天空之神 發表於 2019-8-21 22:34 | 顯示全部樓層

63x 改兜
66x 取消大興無補償

Ban
.