hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 將軍澳隧道巴士轉乘站建議巴士服務安排 ...
開啟左側

將軍澳隧道巴士轉乘站建議巴士服務安排

Toz 發表於 2019-8-25 13:06 | 顯示全部樓層

li1872903 發表於 2019-8-25 08:48
到時觀塘區議會應該會大力反對,睇你點改
最多開繁忙時間特別班次行將藍
...

好難反對
690 大把替代路線
694 都有 606 同 606X (不過新巴願唔願意放棄藍田既客就係另一回事)
東隧都有轉乘
又可以另外開新線安達臣/秀茂坪開車, 做埋藍田山去北角

其他路線如果改經將藍, 一樣會經觀塘, 但係T2 未通車行將藍未必會快左

tofu 發表於 2019-8-25 13:52 | 顯示全部樓層
as mentioned above 跨公司轉乘 // 九龍方向轉乘 可能同作用性唔大
但睇返同公司內唔等於冇野可以做到
10年後既新路線/改走線路線都變到要cover將軍澳內各區 (798, 694, 290系)
290行山唔講
單柴小都要行經既地區已經有齊哂坑寶、尚德、將軍澳站、至善街、康城/清半/工業邨、調景嶺
將柴小路線拎上黎跟再break返開d分區、縮下乘客行車時間其實都好
e.g. 796C 轉 796P 去至善街

但當然 新巴班次弱好多都係真既 做左出黎等車時間耐又係問題
天空之神 發表於 2019-8-25 21:40 | 顯示全部樓層
ViviTse 發表於 2019-8-25 03:09
如果講改一條去行將隧,我諗290 & 290B最有條件亦可以齊齊拉去做,但都係果個問題:行觀塘道定觀繞,又或 ...

其實應該大執

290 將南開經坑口入隧道,觀塘不停站直飛到彩虹
290X 康城開直出寶林 + 安仔
290A 區內 + 順秀
290B 不經將南

將南坑口既隧道派咁支持隧道,應該由佢入隧道試下咪算

.
HS1588 發表於 2019-8-25 23:16 | 顯示全部樓層

天空之神 發表於 2019-8-25 21:40
其實應該大執

最後都係變左隧道派同山上派之戰到寶達康翠嫌 290A/X 慢,
不過係資源分配上, 咁分工其實比較合理

只係 290 行觀塘道就真係攬炒, 之後實到觀塘出黎爭取 290 加站
ViviTse 發表於 2019-8-26 02:31 | 顯示全部樓層
Toz 發表於 2019-8-25 05:12
將藍通車後, 將軍澳巴士線都會大執一次.
比如話東隧過海線真係無乜理由繼續行將隧, 將藍通車後走線會完全唔 ...

講真一句,將藍通車之後,將軍澳巴士線要大執我係同意,但要唔比東隧果3條線(690, 690P, 694)行將隧,我諗真係難d啦.....
點解將軍澳巴士線可以大執+部分線改行將藍就唔講啦,我反而想講吓點解東隧果3條難郁d:
690/690P/694依家除咗將軍澳之外,亦做緊藍田/啟田/德田一帶,
以690為例,若果改行將藍,無疑係會成區飛起,換言之喺無其他替代服務情況之下,觀區會應該好難過得到.......
當年傳聞690單單係想單向飛北角(唔知傳聞真定假),都好似話東區果邊咬實唔放,何況觀塘?將荃線都拗到1開2,咁690會過到嗎?
而站喺巴士公司ge角度亦可能會反對:將轉站啟用之後,會有一定ge寶達601客轉投690,
甚至真係唔排除「萬中之一」會有安達客「晨運式」咁行落去搭,因為佢地真係無一程過ge close substitute,
而改行將藍係會快咗少少,但將軍澳區內增加番車程(將藍至寶琳段),分分鐘連原本ge客都不保。
而當690同將軍澳綫將軍澳南(調景嶺站)過海鬥果陣,就算改行將藍都未必「夠揪」,
所以結論係私家車過海會改用將藍,但690/690P過海改用將藍feasibility唔見得高。

至於694原因同樣,寶琳至將藍入口係有一定距離,唔見得改道會帶黎咩好處 (相反,將藍開咗而令將隧塞車情程ease咗會係一大好處),
而逆行就只會令694「田忌賽馬」式吸客ge策略變成失敗,而將南客繼續係鐵路時間取勝、寶琳客會變相車程增長變咗保鐵。
非【求同存異.和而不同】者一律唔覆
Toz 發表於 2019-8-26 02:57 | 顯示全部樓層
ViviTse 發表於 2019-8-26 02:31
講真一句,將藍通車之後,將軍澳巴士線要大執我係同意,但要唔比東隧果3條線(690, 690P, 694)行將隧,我 ...

藍田山過海亦可以靠開新線
唔一定死保 690
694 就真係無計了, 點開都未必夠客

將藍可以打尖入東隧, 本身優勢都唔細
寶順路一路直去將藍, 只係一支燈, 將隧經藍田山入東隧都兩支啦
距離差唔多, 但塞車時間少好多, 點解咁肯定時間長左?
除非比將軍澳或坑口打劫到O者, 但佢地自然有新線解決

lsc04d11 發表於 2019-8-26 06:39 來自手機 | 顯示全部樓層

其實應該大執

你呢個建議唔入將南既290B係繼續行山定係入將隧先?  如果佢執好個開出時間,就人放工 兼開2-3班,行將隧停轉車站再加個創紀之城 6.5做轉乘駁車(10.7減去4.2轉乘優惠)都一定大把捧場 因為清半就直出
poondriver 發表於 2019-8-26 09:07 | 顯示全部樓層
其實應該大執

你成個plan 得坑口快左 將南仲衰過而家290x
寶林由最快變最慢 寶達冇左堆車清人龍

簡單來講仲衰過而家三線協同

要開隧道線其實係咩都唔駛改 直接開多條新加十幾部車落去將軍澳跟290原線去到寶林之後隧道 完
kc_loo 發表於 2019-8-26 14:12 | 顯示全部樓層
poondriver 發表於 2019-8-23 10:40
觀塘九龍灣可以坐296C 296A 轉坑寶隧道線 滿足一眾自私坑寶人

睇你呢句就知你好唔認識坑口, 仲要話人自私

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
ViviTse + 1 + 10 精闢見解

查看全部評分

kc_loo 發表於 2019-8-26 14:28 | 顯示全部樓層

HS1588 發表於 2019-8-23 01:46
我覺得個站真係比康華苑 / 興田邨居民搭車多過比將軍澳居民用
除此之外, 諗唔到個站有咩大作為 ...

我都睇唔到對TKO 有咩作用
除非每個小區都有直車去到轉車站載人去轉車, 如果唔係以佢而家個description, 根本完完無吸引力,
我以坑口來講, 我只見到去九龍站可能有少少用
但如果南豐, 海悅, 新寶城出發, 分分鐘去尚德上296D 上車/落車仲好過轉車