hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 將軍澳隧道巴士轉乘站建議巴士服務安排 ...
開啟左側

將軍澳隧道巴士轉乘站建議巴士服務安排

Toz 發表於 2019-8-26 18:24 | 顯示全部樓層

將來秀茂坪道/連德道擴闊完, 或者可以比 98C 213M 等加站駁轉車站
宜家無乜可能
kc_loo 發表於 2019-8-26 19:09 | 顯示全部樓層
poondriver 發表於 2019-8-26 17:18
唔識就假了 有幾個仲要日日坐102日日鬧佢貴
個時a29加站仲有人問係咪收10蚊可以出觀塘

明白, 原來佢想 $6.1 10 分鐘可以出到KT, 明白了
其實102 真係好值得滿足, 不過而家班次少左係真,
但未至於話98A隧道版係願望,始終唔講鐵,路面交通都仲有其他選擇

你講既問題唔係98A,98A day 1 已經知佢唔係用來去KT,
你講既問題係102貴, 而唔係98A 無隧道版, 根本以KT 果幾個站無可能養到102既班次, 係坑口人都睇到
我大大隻字"回程識唔識A29?"
其實去程102 唔係大問題
算啦你, 唔好再成日講坑寶, 一見你講就知你唔識,
你果十個十個朋友你再同佢地"慢慢溝通"下

如果執著98A,其他線仲有更大問題,根本未至於執著98A

poondriver 發表於 2019-8-26 19:39 | 顯示全部樓層
kc_loo 發表於 2019-8-26 19:09
明白, 原來佢上 $6.1 10 分鐘可以出到KT, 明白了
其實102 真係好值得滿足, 不過而家班次少左係真,
但未至 ...

98A 最值錢唔係出觀塘 而係創紀既一大堆轉乘線
個人覺得行隧道既98A 係九巴欠左坑口人既一樣野

而家似係你太短視覺得人地要坐98A真係淨出觀塘
kc_loo 發表於 2019-8-26 19:48 | 顯示全部樓層

poondriver 發表於 2019-8-26 19:39
98A 最值錢唔係出觀塘 而係創紀既一大堆轉乘線
個人覺得行隧道既98A 係九巴欠左坑口人既一樣野

如果係咁, 你個"十個十個"朋友唔應該咁短視,
佢地應該要既係更多更直接既路線, 而唔係轉車
要條98A 入隧道根本完全唔make sense
如果要轉車, 仲要好似98D 果種兜完寶林先入坑口, 根本無幾多人會咁轉
唔通一個寶林養條隧道版98A?

poondriver 發表於 2019-8-26 20:36 | 顯示全部樓層
kc_loo 發表於 2019-8-26 19:48
如果係咁, 你個"十個十個"朋友唔應該咁短視,
佢地應該要既係更多更直接既路線, 而唔係轉車
要條98A 入隧道 ...

尖咀有98D 旺角九龍城九龍西有98S 98C
紅磡土瓜灣仲有297
沙田有798 大嶼山有E22A 仲有A29
主要地方接近全部有
仲有大大條鐵係地底 頭站 仲想要咩? 大西北?上水? 駛唔駛18區每區拉條入將軍澳? 定係要埋B98 W98去深圳灣香園圍?

其實差條過海姐 仲唔心足? 不過過海係成個將軍澳一齊送走既
開幾百條長途線又冇人坐真係咁開心? 到時冇客又要中間加站 你又投訴加站拖慢將軍澳車程 兜晒成個將軍澳出又話兜到頭暈 上埋山又過山車
短視既係你吧
MyTiF 發表於 2019-8-26 21:17 | 顯示全部樓層

應該到時坑寶點都會有堆客過檔新巴,九巴98系轉296系其實好雞肋
296系除左海盈同九龍站係坑寶冇車去到之外,其他目的地都係差唔多或姐有直車去到(小巴)。
如果肯係隧道轉車既一定唔會係九巴而係798/694轉新巴796系,出入都可以平$2
唔係貪平應該唔會有人想轉車
唔好睇少兩蚊吸引力,如果時間上差唔多而新巴又做好個班次真係會有唔少人考慮
例如297紅磡返坑寶要經九龍灣,98C返坑寶要上山,其實轉車既時間都係晒到,但車錢就平左兩蚊,肯定有一定吸引力

kc_loo 發表於 2019-8-26 22:01 | 顯示全部樓層

poondriver 發表於 2019-8-26 20:36
尖咀有98D 旺角九龍城九龍西有98S 98C
紅磡土瓜灣仲有297
沙田有798 大嶼山有E22A 仲有A29

咁咪係lor, 你自己都明, 你自己都知就得啦
98A 係用來送人上山, 唔俾俾你做轉乘架, 其他地方既路線, 巴士公司早就準備足夠啦 (你認為)
攪掂, 你認同就最好, 你自己都係專家, 你早就果十個十個朋友講番啦

其實呢...以前102 仲係好密, 而又唔係咁貴既時候, 係有人16/2A/13D 轉102, 不過你話有98C, 我都唔反對既

3ASV174 發表於 2019-8-26 22:14 | 顯示全部樓層
99MAN 發表於 2019-8-26 15:49
我估有可能係九巴想將轉開咗之後將98C改行隧道。

諗多左,
只係因為 98C/98S 係同一組,唔係人人都係巴膠,心水清知道兩條線行唔同路。

現階段將隧轉車站係不涉及任何路線重組,
所以唯一觀望位只係轉乘點計,但睇返個轉車組合,你見佢連平日一千零一班 798A 都拎出黎當百搭駁腳舉例,就知跨公司轉乘會幾咁有建設性,更唔需要諗有路線會因而改道。
如要討論,請先自貼差餉單一次
天空之神 發表於 2019-8-27 00:43 | 顯示全部樓層
lsc04d11 發表於 2019-8-26 06:39
你呢個建議唔入將南既290B係繼續行山定係入將隧先?  如果佢執好個開出時間,就人放工 兼開2-3班,行將隧 ...

290B 上山

如意算盤係

290: 將南 + 坑口 <> 荃葵 (經隧道)

290A : 將軍澳區內 + 寶達 + 順秀 <> 荃葵 (經山)
290B : 工業邨 + 康城 + 寶翠康盛 > 荃葵 (經山)
290X :  康城 + 寶翠康盛 + 安達 <> 荃葵 (經山)

各自 10-20 做返自己批客

290 同 33/38/40/42C 無衝突 , 各有各做
290 預左隧道直飛彩虹 , 觀塘客要條線都無用 (同唔預 觀塘 <>坑口,唔好發夢)

.
天空之神 發表於 2019-8-27 00:44 | 顯示全部樓層

poondriver 發表於 2019-8-26 09:07
你成個plan 得坑口快左 將南仲衰過而家290x
寶林由最快變最慢 寶達冇左堆車清人龍

又變多10架車, 今次你想邊條線中招?

.