hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 將軍澳隧道巴士轉乘站建議巴士服務安排 ...
開啟左側

將軍澳隧道巴士轉乘站建議巴士服務安排

ViviTse 發表於 2019-8-27 03:19 | 顯示全部樓層

poondriver 發表於 2019-8-26 20:36
尖咀有98D 旺角九龍城九龍西有98S 98C
紅磡土瓜灣仲有297
沙田有798 大嶼山有E22A 仲有A29

尖咀有98D就真ge,但尖東就已經保鐵ge多好多(esp漆咸道一帶越黎越塞,而我自己都研究緊215X式走線係咪會好好多)。旺角用98S就真ge,但九龍城同亞皆老唔似296C咁飛橋,變相長沙灣番將軍澳唔快,而98C行山路就更加"得番半條"。
土瓜灣無沙中線,用297就梗㗎啦,但紅磡黎講真係唔係想像中咁好,esp唔行承啟道+要入九商區,去坑口再先兜寶琳區,
我知有時d乘客係唔可以咁「厭尖」,但時間上面真係鐵完勝,加上寶琳有小巴&93K揀(服務範圍重疊),所以297有時非繁都係客量麻麻.......
798就無得傾㗎啦,吸引力分分鐘算係全個小區最高咁際..........

所以297係無得點郁,天生就係慢d(飛土瓜灣又唔係,唔飛又唔係),98D尖東就上繁半棄。
如果兩個盲點combine,唯一就係諗有無可能chok架上繁車,215X式走線紅磡+尖東+入九龍站,但我個人覺得客量唔高,所以無咩必要開。
至於98ACP,條線本身係design比山上,所以唔需要改行隧道。但服務範圍過廣,可以考慮拆線。
如果AC各拆一條山上山下,會嚴重唔夠資源。所以都係果句,可以諗整條坑口版296C(而796C拆線重組去食咗296C),
一線走天涯,行晒將轉站+觀轉站+觀牛九新+九龍城飛橋+旺角+長沙灣。
一來慳番車源,將轉站開咗都咩都唔洗改,二來出觀塘就真係唔洗咁兜/貴,三來可以free 102/102B d資源,去做其他線。
非【求同存異.和而不同】者一律唔覆
ViviTse 發表於 2019-8-27 03:21 | 顯示全部樓層
Toz 發表於 2019-8-26 02:57
藍田山過海亦可以靠開新線
唔一定死保 690
694 就真係無計了, 點開都未必夠客

開新線又係兩巴鬥爭啦,613可能會開特班搞掂,咁到時新城做咩要放手呢........?
而690行尚德+將南唔加站,難d wo。坑口就應該無可能加站,因為唔順路,而連最近果個景榕樓都要cut埋。
kc_loo 發表於 2019-8-27 09:17 | 顯示全部樓層
ViviTse 發表於 2019-8-27 03:19
尖咀有98D就真ge,但尖東就已經保鐵ge多好多(esp漆咸道一帶越黎越塞,而我自己都研究緊215X式走線係咪會 ...

98S 就算啦, 當佢唔存在已經可以, 一日得果幾班
297 車程唔算耐, 你好彩一去就有車, 唔好彩等到天光, 睇完app 行去MTR 好過

樓主| li1872903 發表於 2019-8-27 19:56 來自手機 | 顯示全部樓層

MyTiF 發表於 2019-8-26 21:17
應該到時坑寶點都會有堆客過檔新巴,九巴98系轉296系其實好雞肋
296系除左海盈同九龍站係坑寶冇車去到之外, ...

其實全部車九龍方向出隧道後減價3蚊已經做到一半跨公司轉乘
ViviTse 發表於 2019-8-28 01:24 | 顯示全部樓層
kc_loo 發表於 2019-8-27 09:17
297 車程唔算耐, 你好彩一去就有車, 唔好彩等到天光, 睇 ...

297只可以話係唔快囉,去程就ok ge(行機隧可以慳番九商區用咗ge時間),回程就真係差d啦,
紅磡上之後兜晒成個土瓜灣,再要入九商區,然後先到寶琳、景林、坑口圈、將醫,如果以全程黎計,其實真係唔係咁吸引。
如果當流水黎計(將軍澳<>九商區 / 九商區<>土瓜灣 / 九商區<>紅磡 / 土瓜灣<>紅磡),時間上面係唔錯ge。但當然土瓜灣<>紅磡,比我都唔搭佢啦,人地796X又密又平一半..........

不過班次疏到一個點就真ge,一過繁忙時段就20/25,萬一有咩事就即刻變30都唔出奇.......
而繁忙時段都要等15分鐘先一班就真係................ 同796X真係天與地........

poondriver 發表於 2019-8-28 08:57 | 顯示全部樓層
kc_loo 發表於 2019-8-27 09:17
297 車程唔算耐, 你好彩一去就有車, 唔好彩等到天光, 睇 ...

琴日睇返個po 終於發現點解你咁大反應
如果我話我指既隧道版98a 係坑口直出不經寶林 你又點睇?
kc_loo 發表於 2019-8-28 09:07 | 顯示全部樓層

poondriver 發表於 2019-8-28 08:57
琴日睇返個po 終於發現點解你咁大反應
如果我話我指既隧道版98a 係坑口直出不經寶林 你又點睇?
...
呢個post 又關98A 咩事?  一條直出版98A 可以解決到?
其實我大致上都答左, 下次你睇多次, 睇清楚先問
問都要問得make sense, 一條102 再開多條98A, 你上咁多"巴士專區", 仲問呢D 問題?呢個idea 其實早就唔駛駛上來啦
我講左寶林養一條線唔夠人, 仲問坑口?

poondriver 發表於 2019-8-28 09:18 | 顯示全部樓層
kc_loo 發表於 2019-8-28 09:07
呢個post 又關98A 咩事?  一條直出版98A 可以解決到?
其實我大致上都答左, 下次你睇多次, 睇清楚先問
問都 ...

養唔養到唔係重點 296a而家咪又係得半車
我個重點在於開條直出 上轉車站 唔一定停觀塘 停藍田又得 或者落碼頭又得再乘機爭取坑口要既野 eg 98s 全日 或者將軍澳長途線 每小區一條 然後轉車站互轉

我見大家都淨係圍住份野講 完全唔諗住將個轉車站利益最大化 咁就梗係覺得個轉車站廢啦
kc_loo 發表於 2019-8-28 09:36 | 顯示全部樓層
poondriver 發表於 2019-8-28 09:18
養唔養到唔係重點 296a而家咪又係得半車
我個重點在於開條直出 上轉車站 唔一定停觀塘 停藍田又得 或者 ...

你已經越講越遠了....問問下98A講左去98C, 98XXX....
大家睇住份野講好正常, 因為個post 講緊份野

我唔知邊個咁叻諗起個轉車站, 但我都仲未有咁叻, 諗到點先有用
我轉車不如上鐵, 唔上鐵就係想一程過坐到目的地
仲要日曬雨淋
要令個站有小小用, 起碼要有條線可以直達各小區, 仲要夠密先有用, 以狗巴既處事方法, 有無可能?
最簡單, 我上98D, 297 唔想兜寶林, 又無車轉直到, 你開條線, 要我等10分鐘, 我轉車來做咩?
旺角唔想上山, 唔通296C 轉98D?  , 要我等10分鐘, 又要兜寶林, 轉來做咩?
即係本身好既都好, 有問題既解決唔到, 完

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
ViviTse + 1 + 10 精闢見解

查看全部評分

poondriver 發表於 2019-8-28 09:56 | 顯示全部樓層

kc_loo 發表於 2019-8-28 09:36
你已經越講越遠了....問問下98A講左去98C, 98XXX....
大家睇住份野講好正常, 因為個post 講緊份野

只能夠講 你真係好短視 完