hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴 85X 調整班次
開啟左側

[路線消息] 九巴 85X 調整班次

CRH5 發表於 2019-8-23 12:42 | 顯示全部樓層

特別班次宣傳單張

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
daiteioh + 1 多謝分享

查看全部評分

RyanPun 發表於 2019-8-23 12:53 來自手機 | 顯示全部樓層
AVW28 發表於 2019-8-23 12:42
得罪講句,正如利安、錦英、市中心和恆耀安人夠唔想d線行亞公角街和錦泰。
我知道咁講實會嗌交,但都是事 ...

冇錯,要咁講嘅我都唔會想兜第一城,唔會想有翻版81C/86C。之但係明知條線唔兜路就儲唔到客,我就唔會唔要面咁死都要直出、死都要唔兜市中心、恆康街,呢啲唔單只係人性,而係自私行為。

我自私啲、得罪啲都要咁講,有咩居民就有咩區議員。
RA472 發表於 2019-8-23 12:53 | 顯示全部樓層
AVW28 發表於 2019-8-23 12:42
得罪講句,正如利安、錦英、市中心和恆耀安人夠唔想d線行亞公角街和錦泰。
我知道咁講實會嗌交,但都是事 ...

由頭到尾,用行政指令解決個問題已經得

等沙中線通車再重組重整資源仲好

RyanPun 發表於 2019-8-23 12:59 來自手機 | 顯示全部樓層

RA472 發表於 2019-8-23 12:53
由頭到尾,用行政指令解決個問題已經得

等沙中線通車再重組重整資源仲好

行政指令一定冇問題嫁,不過下場係全馬鞍山攬炒咁解。

將馬鞍山割開三份睇:海皮+富安、市中心加恆康街、烏溪沙加馬鞍台,有邊一條線齋做自己範圍而又做到有聲有色。我諗除咗早繁出港島681之外,其他線一定死梗。
RA472 發表於 2019-8-23 13:08 | 顯示全部樓層
RyanPun 發表於 2019-8-23 12:59
行政指令一定冇問題嫁,不過下場係全馬鞍山攬炒咁解。

將馬鞍山割開三份睇:海皮+富安、市中心加恆康街、 ...

非繁斬開海皮、富安已經得
日後加埋十四鄉再重組,
分為十四鄉、利安/烏溪沙、馬鞍台(雅景台出);
馬市、恆康街;
海皮加富安

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
99MAN + 1 + 10 英雄所見略同

查看全部評分

RyanPun 發表於 2019-8-23 13:25 來自手機 | 顯示全部樓層
RA472 發表於 2019-8-23 13:08
非繁斬開海皮、富安已經得
日後加埋十四鄉再重組,
分為十四鄉、利安/烏溪沙、馬鞍台(雅景台出);

馬市加恆康街呢個組合行咗咁多年,改動空間最多都只係富安呢個位,晚繁條條線落客數量加埋都接近一部綠蛋載客量。

而於十四鄉就一定係跟X89D行,最多插堆繞道特別班。

反而最難搞係海皮,唔埋又唔得,拉馬鞍台去兜海皮更加冇人受,莫講話拉烏溪沙落水。
99MAN 發表於 2019-8-23 13:32 | 顯示全部樓層

RyanPun 發表於 2019-8-23 12:30
不過就飛唔到班中產最唔想兜嘅市中心同恆康街。好似前世得罪咗呢班中產咁,乜叉都話可唔可繞道/雅景臺出, ...

唔兜市中心邊夠客?
要求香港巴士服務全面採納新加坡巴士模式
AVW28 發表於 2019-8-23 14:31 | 顯示全部樓層
RyanPun 發表於 2019-8-23 13:25
馬市加恆康街呢個組合行咗咁多年,改動空間最多都只係富安呢個位,晚繁條條線落客數量加埋都接近一部綠蛋 ...

老實講,入得去海皮既路線,有邊條唔係頹線?
咪又係得架43X叫好睇d,不過人地非繁15分一班起跳(仲未計收車)。
81C馬鞍山段吉車,去到大涌橋路和大圍先有客。
89C和286M就累鬥累,後者比前者更快去大老山,但後者則九龍段服務範圍太細。
89C和286M都係等沙中線重組,睇下死邊條先咋!
基本上各全日線係得繁時客量先叫好睇。

行海皮既線,其前景都唔算係好好咋!
欣安邨二期和錦俊苑起好入伙又唔會show呢堆線,因為錦俊苑樓下馬鞍山路有巴士站,
巴士離站後係直入亞公角街,欣安邨而家起緊個商場(欣頌樓停車場那邊)會駁條橋過去。
黎黎去去咪得錦暉苑會用,但一幢樓人口有限幫唔到好多。
加上馬鐵黎緊會出埋市區,到時情況又只會雪上加霜。
(海皮最受影響既路線:85S、89C、286M;馬鐵駁埋西鐵後就81C和281X都受影響)
LL3850
Snoopy@FB8617 發表於 2019-8-23 14:47 | 顯示全部樓層
AVW28 發表於 2019-8-23 14:31
老實講,入得去海皮既路線,有邊條唔係頹線?
咪又係得架43X叫好睇d,不過人地非繁15分一班起跳(仲未計收 ...

咁所以其實重點在於路線同資源錯配
配返大水坑站附近既客落海皮線都可以改善唔少

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
AVW28 發表於 2019-8-23 14:56 | 顯示全部樓層

RyanPun 發表於 2019-8-23 12:53
冇錯,要咁講嘅我都唔會想兜第一城,唔會想有翻版81C/86C。之但係明知條線唔兜路就儲唔到客,我就唔會唔 ...

81C和86C係歷史問題,要搞既難度都幾大。兩線都係馬鞍山發展初期既產物,
馬鞍山初初發展人口唔多,路線就無可避免要兜。
係隨住馬鞍山發展,人口逐漸增加,對外路線也相對增多;
加上鐵路既落成,為居民提供較直接出市區既途徑,
就顯得最早期開辦既巴士路線顯得迂迴。
(85X前身85C已經係捱唔住果條)
81C要行大圍而且唔到旺角市中心(相對87D),對馬鞍山人黎講係得物無所用。
而馬鞍山去深長荔,得86C係做全日,兜少個大圍已經好好多。

我試過搭仲係大圍年代既86C由深水埗返馬鞍山(馬鐵通左車),
架車全滿,但大圍段(秦石至獅隧)上落既人數係唔多過20個,
咁證明到當時86C唔行大圍都得。
86C都叫做救到。

但81C就唔同。現時81C上繁九龍方向分拆做281B和281X,
281X係繁時客量都唔理想,原因一來馬鞍山既服務範圍細,
二來唔係好似87D咁行大半條彌敦道,
所以就算81C全日分拆,我都唔太睇好281X。
不過281X又唔係無得搞,只要搞掂原有窩打老道一帶既補償問題就得。
LL3850