hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴 85X 調整班次
開啟左側

[路線消息] 九巴 85X 調整班次

RyanPun 發表於 2019-8-24 17:46 來自手機 | 顯示全部樓層

pochi 發表於 2019-8-24 17:32
十卜下你先!買得銀湖迎海嘅,都應該明知係為居住環境而買,如果係為交通而買就一係傻一係無知。而家搞到 ...

錦英山一向都有雅景臺出嘅要求,不過人地明知雅景臺出會唔夠客嘅時候,居民區佬都冇再出聲。

邊似得嗰班中產一而再再而三好唔要面咁大聲聲話唔想兜馬鞍山。

對唔住我真係忍無可忍,話得罪人都要講,唔抵得比人噤住搶都視若無賭,希望錦英山嗰兩三位區佬會顧全大局喇。

富安嗰個就抵鬧嘅,根本就唔關任何人事。
pochi 發表於 2019-8-24 17:49 來自手機 | 顯示全部樓層
tzuyu.taiwan 發表於 2019-8-24 11:32
知唔知需求同供應係成正比

有啲嘢好現實,寧泰路好多人搭鐵/揸車,寧泰路/亞公角街路線客量係少客過馬市 ...

有啲嘢好現實,寧泰路好多人搭鐵/揸車,寧泰路/亞公角街路線客量係少客過馬市/恆耀嗰堆好多,例子有681P VS 681
- 既然失衡咗,最簡單咪就係681/680X唔停恆耀,一係681P跟286M入馬市甚至烏溪沙。呢度重點係馬市車覆蓋太多,海皮車覆蓋太細

你為咗寧泰路有密車搭嘅私慾,要...
- 簡單copy and paste: (如任何線飛亞公角)你為咗恆耀有密車搭嘅私慾,要富安班客搭車時間大增?個logic係咪一樣呢?

冇錯寧泰路巴士係疏過恆康街唔少,但有冇諗過你哋有大大條馬鐵,唔少人又有車,恆康街有冇?
- 星濤灣、海典灣有馬鐵?

之後你仲要癲到要拉埋681落亞公角街,知唔知681係唯一一條唔洗碌條亞公角街嘅馬鞍山對外路線?見到下繁亞公角街條巴士龍,你係咪覺得好過癮?681非繁唔夠客?咪向東延長囉,幾時到你亞公角街打劫啊?
- 下繁繼續681/P分家咪得囉。正如Ryan版友所說,富安都係其中一個“主/莊”,完全諗唔到681點解要向東延長唔向西
RyanPun 發表於 2019-8-24 18:01 來自手機 | 顯示全部樓層
pochi 發表於 2019-8-24 17:49
有啲嘢好現實,寧泰路好多人搭鐵/揸車,寧泰路/亞公角街路線客量係少客過馬市/恆耀嗰堆好多,例子有681P  ...

要681落亞公角街,先決條件係至少整走堆孖寶線(包括相同性質嘅680同682)其中一條,同埋解決安景街大涌橋路嗰兩組交通燈,嗰兩組燈先至令亞公角塞車嘅元凶。

大涌橋東行轉入石門強制經迴旋處,不過缺點係石門工業區喺啲送貨時間有機會令迴旋處車流量過大,令亞公角街出迴旋處要等好似。
tzuyu.taiwan 發表於 2019-8-24 18:05 來自手機 | 顯示全部樓層

有啲嘢好現實,寧泰路好多人搭鐵/揸車,寧泰路/亞公角街路線客量係少客過馬市/恆耀嗰堆好多,例子有681P  ...

發覺你諗嘢方式好奇怪
其實唔滿意寧泰路/亞公角街巴士服務冇問題
正常做法係要求開辦新線/既有路線提升服務

但你就調轉頭
覺得巴士服務唔夠好,同時眼紅馬市/恆耀巴士服務好啲(但唔代表就係好)
就千方百計想打劫人哋啲路線
呢種係咩心態?
呢種係覺得自己唔好,所以人哋都唔可以好嘅諗法
邪惡而具侵略性
點解唔可以大家路線一齊好?

定係你深知寧泰路/亞公角街根本冇需要/唔夠班有馬市/恆耀級巴士服務,所以唯有諗用打劫呢啲下流手法?

#向水坑主義說不
天空之神 發表於 2019-8-24 18:22 | 顯示全部樓層
tzuyu.taiwan 發表於 2019-8-24 11:32
知唔知需求同供應係成正比

有啲嘢好現實,寧泰路好多人搭鐵/揸車,寧泰路/亞公角街路線客量係少客過馬市 ...

最瘋顛既係當年建議 680 兜入恆耀,然後去海皮行一圈先出富安好在被 ban
.
Snoopy@FB8617 發表於 2019-8-25 01:15 | 顯示全部樓層

認真講我唔覺得富安真係好鐘意下下行出去搭車
去程好多時亦未必有位坐
如果提供到正常既服務根本人地唔介意放走D線
而係問題出於到而家冇一份正常重組建議
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
yclam 發表於 2019-8-25 11:21 來自手機 | 顯示全部樓層

tzuyu.taiwan 發表於 2019-8-24 17:44
如果有所謂四方對立,你喺度公然散播大水坑主義,絕對係禍根之一

大水坑的問題,已纏繞馬鞍山廿年了。其實當77區(聽濤雅苑一帶)陸續落成時(97、98年),九巴是計劃把D線(以利安、錦英苑為終站)繞經77區,但係恆耀已習慣坐D線,故才變成由C線繞經。而大水坑及亞公角則坐享C、D兩線之便。
不計85X、86C、680系馬鞍山區唯一出入九龍城、長沙灣及北角一帶,亞公角街往返區域共有兩線選擇:
(1)沙田站:85K,86K。作為沙田區內接駁,兩線經亞公角街問題不大。
(2)荃葵線:43X,40X。其實有城隧轉車站,40X可以飛亞公角,當時(14年)九巴有此計劃,但因無故削減43X班次而反對。只要加強43X班次,富安及大水坑居民應該收貨的。
(3)油尖旺區:81C,87D。其實如果有資源做二拆三線(81C經一城後飛沙田路入獅隧,並跟87D經旺角。富豪至大圍一段由281B全日。87D學681般,耀安尾站上公路),富安及大水坑是可以接受一條線服務油尖旺區。反正他們反對,基於道路設計,一樣要坐87D碌到第一城上公路。但如果此改動能實行,新港城、恆耀及利錦便有一條快線出入獅隧及油尖旺了。
(4)東九龍:89C,89D。反而這個難搞。因為對恆耀、富安及大水坑而言,89D比89C快又密。要89C不經濱景不是不行,但是濱景、碩門一帶又能否支持一條線出東九龍?
(5)鑽石山(港鐵接駁):286M,85M。等屯馬線通車,便送286M上路吧。雖然286M比89C更快到大隧,但是如果對77區而言89C及286M二選一,我估計他們寧願選能到達九龍灣及觀塘了。
LAK2 發表於 2019-8-25 12:11 來自手機 | 顯示全部樓層
RyanPun 發表於 2019-8-23 12:30
不過就飛唔到班中產最唔想兜嘅市中心同恆康街。好似前世得罪咗呢班中產咁,乜叉都話可唔可繞道/雅景臺出, ...

又咁講,唔係唔飛得
但相對有排都未輪到85X有呢個需要
例如X89D已經做緊
RyanPun 發表於 2019-8-25 12:50 | 顯示全部樓層
LAK2 發表於 2019-8-25 12:11
又咁講,唔係唔飛得
但相對有排都未輪到85X有呢個需要
例如X89D已經做緊

好似#57咁講:
不計85X、86C、680系馬鞍山區唯一出入九龍城、長沙灣及北角一帶,亞公角街往返區域共有兩線選擇:

呢堆線根本喺冇十四鄉嘅情況下貿貿然就唔經市中心、恆康街同富安,只會係死路一條。反而:
(2)荃葵線:43X,40X。
(3)油尖旺區:81C,87D。
(4)東九龍:89C,89D。
(5)鑽石山(港鐵接駁):286M,85M。

呢四組最大問題係班次相差太遠,冇新區冇新資源情況之下就貿貿然調資源去C線,吸引恆康街客用C線但代價係要多3/4倍時間出門口,嚟成全烏溪沙錦英山唔想兜路嘅要求,對恆康街係唔公平,而且九巴根本唔會因為呢個原因走去加資源比馬鞍山。

最愛的、城巴的、667的、一個傻佬
pochi 發表於 2019-8-25 14:55 來自手機 | 顯示全部樓層

tzuyu.taiwan 發表於 2019-8-24 18:05
發覺你諗嘢方式好奇怪
其實唔滿意寧泰路/亞公角街巴士服務冇問題
正常做法係要求開辦新線/既有路線提升服 ...

其實簡單講,就係status quo對大水坑係最合適,冇特別去搶資源。但若冇補償方案(如681)我睇唔出點解一定要犧牲大水坑去為其他區提速,兼夾恆耀繼續可以揀孖寶

P.S.我冇興致玩舉報,希望閣下留意用字