hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 耀東長毛建議城巴788/9加經杏花邨
開啟左側

[經歷分享/報告] 耀東長毛建議城巴788/9加經杏花邨

bb606606 發表於 2019-8-24 14:32 來自手機 | 顯示全部樓層

qunow 發表於 2019-8-24 14:20
兩條路線的客量分佈應該在觀察沙中線過海段通車後的情況以後再作定奪

到時肯定有條787直達會展站啦
brianso198 發表於 2019-8-24 15:07 來自手機 | 顯示全部樓層
roquelcm 發表於 2019-8-24 14:16
枉你身為耀東人,722朝早點解頂閘,問下條2A發生咩事啦

2A係其一,其二係耀東常住人口多咗批人搭722返工。

耀東長毛竟然唔知點解722多咗人搭?
722頂閘可以賴2A,但無視本身多咗客嘅話邊個枉為耀東人?
brianso198 發表於 2019-8-24 15:09 來自手機 | 顯示全部樓層
roquelcm 發表於 2019-8-24 14:14
““如果788西行行繞道,拉返平788/789客量我並唔反對。, [. Y) a& j5 W; r. ]8 M5 Z
肯定好過兩條入杏花 ...

788,789朝早做到嘔,入杏花邨做乜?
中段杏花邨搭地鐵嘅人又唔係特別多,點樣說服小西灣班居民兜多5至8分鐘行杏花邨?

枉為耀東人。
qunow 發表於 2019-8-24 15:11 | 顯示全部樓層

bb606606 發表於 2019-8-24 14:32
到時肯定有條787直達會展站啦

到時連城巴仲係咪存在都唔知邊有得肯定
建議開NP689K:馬鞍山=沙市=觀塘道=港島東
herobrine 發表於 2019-8-24 15:15 | 顯示全部樓層
我真係估唔到呢咁D離地既所謂"建議"竟然咁都有人諗得出 睇完得啖笑 鬧都費事
 樓主| roquelcm 發表於 2019-8-24 15:24 | 顯示全部樓層
herobrine 發表於 2019-8-24 15:15
我真係估唔到呢咁D離地既所謂"建議"竟然咁都有人諗得出 睇完得啖笑 鬧都費事  ...

香港唔係支那,有言論自由,有表達意見嘅權利噃
密切關注耀東、筲箕灣、西灣河巴士服務
Ming@5119 發表於 2019-8-24 16:48 | 顯示全部樓層

roquelcm 發表於 2019-8-24 15:24
香港唔係支那,有言論自由,有表達意見嘅權利噃

我地尊重佢表達意見嘅自由
唔代表我地要認同佢未經大腦思考嘅言論
 樓主| roquelcm 發表於 2019-8-24 17:41 | 顯示全部樓層
brianso198 發表於 2019-8-24 15:09
788,789朝早做到嘔,入杏花邨做乜?
中段杏花邨搭地鐵嘅人又唔係特別多,點樣說服小西灣班居民兜多5至8 ...

所以我咪話朝早開兩三班杏花邨特班囉
密切關注耀東、筲箕灣、西灣河巴士服務
tombo 發表於 2019-8-24 18:13 來自手機 | 顯示全部樓層
brianso198 發表於 2019-8-24 13:23
哦。

另,無理據支持788,789行杏花邨,完。

作為小西灣居民完全支持師兄既睇法。杏花邨居民要車去中西區,好簡單,拎條8仔同780交換總站就得,大貪到想拉哂788/9入去就唔該早D上床訓覺,完。
avianwind 發表於 2019-8-24 19:04 | 顯示全部樓層

寧願將條88X改為跟85、118P出東廊才對杏花有吸引力
18X柴灣特班就阿公岩道上東廊
就算唔入繞道,睇落去都順路d
無謂刻意搞788/9

但個人覺得未夠客量足以開到全日
至少在柴東週邊私樓居屋未入伙前