hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 畢架山花園站召喚巴士制
開啟左側

[經歷分享/報告] 畢架山花園站召喚巴士制

king 發表於 2019-8-27 21:21 來自手機 | 顯示全部樓層

hkitalk admin, 個站叫做畢架山花園,唔係筆架山花園呀。
Toz 發表於 2019-8-27 21:24 | 顯示全部樓層
tunghang 發表於 2019-8-27 17:50
個燈似乎唔易睇,又分唔到邊條線要停...

係果度等車叫幾飛比較多

日頭唔覺, 夜麻麻應該幾覺, 我估係怕司機睇唔到有人

AtrHenu 發表於 2019-8-27 21:35 | 顯示全部樓層
leungky0528 發表於 2019-8-27 20:35
唔知點解,感覺一開始就整必停站會令結果係司機爭取裝燈
而一開始裝燈個結果係司機爭取必停站 ...

其實最好都係用返於傳統長命斜設的必停站站牌好過整棧橙係到畫蛇添足囉?!

btw,以該處(畢架山花園)位置係繁忙路段,設必停站又引發大量巴士爭埋站的問題囉;
除非個別路線係繁忙時間唔停此站就有可能的.
kitarolo 發表於 2019-8-27 21:43 | 顯示全部樓層

kiwai 發表於 2019-8-27 20:12
呢盞燈夜晚有用, 因為呢個站夜晚都幾黑, 司機真係有機會睇唔到有人等車

一啲照明更差嘅站
例如北潭路、埔公等
夜晚行駛,都會臨到中途站
著一下大燈照吓有無客等緊車

當另一篇文工會建議設立
按鍵津貼時,圖中設施就算
唔搭濕電都要太陽能板/電池
九汽計過數好似咁做著數啲?
KG1428 發表於 2019-8-27 21:51 | 顯示全部樓層
用所謂的召喚燈,分成不同燈來表達
38/40/42C/290/290A/290X:紅色
86/86A/87B/214:用黃色
61X/62X/258D/259D:用綠色
268C/269C:用白燈

會不會好D又不引起混亂
自KG1428退役後,TW5398是我的新愛車
99MAN 發表於 2019-8-27 22:08 | 顯示全部樓層
KG1428 發表於 2019-8-27 21:51
用所謂的召喚燈,分成不同燈來表達
38/40/42C/290/290A/290X:紅色
86/86A/87B/214:用黃色

直接改做必停站算啦。
要求香港巴士服務全面採納新加坡巴士模式
ricky 發表於 2019-8-27 22:38 | 顯示全部樓層

意味着在呢個站無人落車,無人在巴士站按鐘,就照飛?
前荃葵青區居民
KG1428 發表於 2019-8-27 23:20 | 顯示全部樓層
99MAN 發表於 2019-8-27 22:08
直接改做必停站算啦。

必停站=浪費數分鐘時間
自KG1428退役後,TW5398是我的新愛車
moonchan 發表於 2019-8-27 23:29 | 顯示全部樓層
kitarolo 發表於 2019-8-27 21:43
一啲照明更差嘅站
例如北潭路、埔公等
夜晚行駛,都會臨到中途站

如果個客自己搵部手機照下會好好多
唔係係好少人用的站又無燈 夜晚隨時直頭唔記得有個站係到
99MAN 發表於 2019-8-27 23:33 來自手機 | 顯示全部樓層

KG1428 發表於 2019-8-27 23:20
必停站=浪費數分鐘時間

嚴重誇大咗喎。