hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) TU7413城隧公路炒車
開啟左側

[突發!] TU7413城隧公路炒車

JF6839@88K 發表於 2019-8-29 16:03 | 顯示全部樓層

RyanPun 發表於 2019-8-29 15:58
唉,城斜大斜路大圍支路前嗰百幾二百米,都已經大炒過無數次,數得出嘅幾乎係轉完彎之後行天橋前嗰段路, ...

應該係前面要二線轉一線出事因為應該前車減速,7413就收制不及
唔明點解咁設計
龍年熱烈慶祝非繁再冇直車來往又一城同禾輋
kwn1029 發表於 2019-8-29 16:08 | 顯示全部樓層

其實最大問題就係城隧公路過去幾年既設計,為左遷就青沙雙線正線咁落沙田市中心方向 (以前城隧係雙線順住去沙田市中心方向),
結果城隧出黎既車去到斜路底要二線縮為一線,
呢個改動真係超級低能白痴,不但帶來嚴重既樽頸問題,
而且樽頸局限駕駛者在落斜路段以大程度去減速,大大增加車禍既風險。

過去8年間呢個路段因為呢個設計問題既車禍數目,傷亡數字,係有目共睹,
一早在城隧公路出現嚴重樽頸開始,城隧公路落黎就應該要保留返兩線直去沙田市中心啦,
至於青沙公路匯合處局限三線問題,咁咪青沙公路左線順出,右線同城隧公路左線匯合咪已經得囉

評分

參與人數 3aPower +2 HugeC +19 收起 理由
kitarolo + 1 + 5 影線位陰到唔少司機
JF6839@88K + 1 + 10 我都咁諗
KW2523 + 4 英雄所見略同

查看全部評分

384047x 發表於 2019-8-29 16:21 來自手機 | 顯示全部樓層
RIP.... Btw架車個車頭損毀嚴重,會唔會整唔番?
HN745 發表於 2019-8-29 16:25 | 顯示全部樓層

kwn1029 發表於 2019-8-29 16:08
其實最大問題就係城隧公路過去幾年既設計,為左遷就青沙雙線正線咁落沙田市中心方向 (以前城隧係雙線順住去 ...

正正反映出政府做野其實都係求求其其...

城隧以前冇二轉一有冇咁多意外?

聽聞當年起完有諗過改返二線落沙田

不過唔知最後咩原因不了了之

JF6839@88K 發表於 2019-8-29 16:26 | 顯示全部樓層
384047x 發表於 2019-8-29 16:21

仲care部車?
龍年熱烈慶祝非繁再冇直車來往又一城同禾輋
HR1377 發表於 2019-8-29 16:34 來自手機 | 顯示全部樓層
384047x 發表於 2019-8-29 16:21

KZ4755之前發生過類似事故後至今仍然行走,如何整唔返?
kwn1029 發表於 2019-8-29 16:35 | 顯示全部樓層

HN745 發表於 2019-8-29 16:25
正正反映出政府做野其實都係求求其其...

城隧以前冇二轉一有冇咁多意外?

改動後交通意外數字/頻繁率多過改動前好多
kitarolo 發表於 2019-8-29 16:54 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2019-8-29 16:01
之前只有城巴撞人尾
依家九巴都整單甘

總無可能返回雞鴨年代
咁前置引擎,下層車頭玻璃
就算分返開左右兩塊,用鋼框
或錶板前方配鋼板,又隨時倒
過來阻礙救援或傷得車長更重。

除制動失效有可能係其中
一個成因外,萬幸類似事故
並非發生在最多乘客嘅班次。

睇吓啲天才又諗到咩嘢對策出嚟。
kitarolo 發表於 2019-8-29 17:07 | 顯示全部樓層
HN745 發表於 2019-8-29 16:25
聽聞當年起完有諗過改返二線落沙田

不過唔知最後咩原因不了了之

唯一諗到係等埋T4一齊改
但有無機會喺數年內「動工」
都好成疑問,更重要係要規劃
草山隧道,沙田站/沙田警署嘅
一段點改都難應付車流增長。
PK9394 發表於 2019-8-29 17:13 來自手機 | 顯示全部樓層

而家好多貨車無咗尾泵把,貨車尾下身基本上真空,斗尾变成最突出的部份,如果有的話個斗未必會入後車車内 。理論上後車頭泵把應撑到前車個尾泵把。運猪處可否強制貨車有尾把?杜絕車陣下真空問題。