hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) A38路線消息
開啟左側

[路線消息] A38路線消息

keilingha 發表於 2019-8-30 23:28 | 顯示全部樓層

384047x 發表於 2019-8-30 20:39
我諗大家有啲混淆,先再次利申:我住附近

我祖父就住象山,年紀大,要去鑽石山覆診或者去旅行,我每次做 ...

由象山去鑽石山,只要忍到頭五分鐘行返上和宜合道,搭40X/46X/47X落葵俊苑原站轉40,若唔使等車,相信最快七個字已到。若40不幸剛送車尾,可轉290/290A/290X到黃大仙站原站轉任何一架經鑽石山嘅車,一樣好快。
但如果你由屯元天出發,就講緊最少都九個字車程(視乎屯元天邊個位出發),而且就算去到屯轉/欖隧口轉都只得兩條線選擇而已,如果剛走咗一班車,有機會前後要一粒鐘先到,其實仲唔方便。
JU2541 發表於 2019-8-30 23:39 | 顯示全部樓層
keilingha 發表於 2019-8-30 15:00
真唔明何解閣下咁鐘意唱衰象石梨嗰邊啲交通。你又唔係住嗰頭,又唔係要每日往返機場,
你又唔講下顯徑無機 ...

312 編定班次已經係 2-4
你問下有關非該公司持份者點解班次仲係咁樣

人一九,腦便殘
ryumew 發表於 2019-8-30 23:44 來自手機 | 顯示全部樓層
mtrA279-262 發表於 2019-8-30 15:17
水泉澳/顯徑 遲下開A42
解決
澤安 一行出畢架山就有E22A/A26/A29/A29P

我認為A42應只服務水泉澳經源禾路和火炭(駿洋);反觀顯徑至美田改用A46服務,並加停轉車站
keilingha 發表於 2019-8-30 23:47 來自手機 | 顯示全部樓層

JU2541 發表於 2019-8-30 23:39
312 編定班次已經係 2-4
你問下有關非該公司持份者點解班次仲係咁樣

312我肯講絕大部分時間都唔係開2-4,目測大部分時間開5-7,而宜度都唔係寫2-4。http://www.16seats.net/chi/gmb/gn_312.html
如果真係開2-4就天光喇。
JU2541 發表於 2019-8-31 00:36 | 顯示全部樓層
keilingha 發表於 2019-8-30 23:47
312我肯講絕大部分時間都唔係開2-4,目測大部分時間開5-7,而宜度都唔係寫2-4。http://www.16seats.net/c ...

個網係錯
一個鐘唔夠就一轉
未計 313 車, 已經用 10 架, 全部 19 座
點會係 5-7

有冇睇過區會文件?
認真 d 做暑期功課好冇?

不如你話我知一轉 312 係幾多?
等於幾多轉 A38?

如果你係街坊係熟既就唔會信呢個網同乜大典
直接話到我知班次幾多
又目測又盛整色整水

人一九,腦便殘
keilingha 發表於 2019-8-31 01:18 來自手機 | 顯示全部樓層
JU2541 發表於 2019-8-31 00:36
個網係錯
一個鐘唔夠就一轉
未計 313 車, 已經用 10 架, 全部 19 座

哦,我承認我唔係街坊,但你唔能夠否認我的確多次係青衣總站停留半小時點班次,主要時段係晚上八至十宜段時間,得到結論係開5分鐘一班,但亦試過唔夠司機,開得7分鐘一班,以我所知站頭常有一個職員負責紀錄開車時間。另我亦曾幾次係早繁(7-9)去過兩個總站視察情況,明顯見到荃灣梨木樹總站大排長龍情況嚴重,大部分都是學生客,反映班次供不應求。
另外,講返車程,312一程正常廿分鐘,連總站五分鐘休,一轉平均要50分鐘,若我依你俾嘅數據(10架車),點計都計唔到2分鐘一班囉。
不如你搵日過去行一轉望下?
至於A38,抱歉未開線,沒有實測數據,無法回答。
JU2541 發表於 2019-8-31 23:16 | 顯示全部樓層

keilingha 發表於 2019-8-31 01:18
哦,我承認我唔係街坊,但你唔能夠否認我的確多次係青衣總站停留半小時點班次,主要時段係晚上八至十宜段 ...

繁時連休息 20 分鐘
313 柯打車 2 架
合共 12 架

夜晚八至十
有 313 車替膳

佢一轉有 40 分鐘
有司機行快行慢會影響
312 已經保班次路線
我所講既係編定班次繁時 2-4,
其餘時間都冇一班 7 分鐘一架
依家既大假期班次都好似冇 7 分鐘一架

至於點解唔加班
你可以見我之前既回覆

即係咁, 你認為我講既班次係錯
你可以睇區會文件,入面有哂班次資料同車牌

人一九,腦便殘
AVD1 發表於 2019-9-1 17:06 | 顯示全部樓層
Busways 發表於 2019-8-30 16:29
如果屯赤通車,應該要同 A33 合併,並全日改經屯興路,開 NA38 ,讓屯興路居民可以全日 24 小時去到機場著 ...

除非到時屯門堆 A 線可以收到同荃灣堆 A 線同一個級數,否則呢樣野都幾難搞。
LJ7006 = MF5119 = AVD1
wln162 發表於 2019-9-1 17:21 | 顯示全部樓層
lsc04d11 發表於 2019-8-30 08:35
屯赤開左就肯定改啦 放心
唔叫a30係因為n30系又要改?
仲有a33,a33x,a36,a37,a38都係行屯赤,a31,a32就行青 ...

乍看來,A38路線是屯門至機場的分支線,因按地理位置逆時針序列,元朗線為A36,天水圍線為A37,屯門線為A38.至於黃金海岸至荃灣應編為A39.

再者,建議中荃灣區總站在荃威花園,A39編號最能呼應.
wln162 發表於 2019-9-1 17:26 | 顯示全部樓層

AVD1 發表於 2019-9-1 17:06
除非到時屯門堆 A 線可以收到同荃灣堆 A 線同一個級數,否則呢樣野都幾難搞。 ...

按照龍運機場巴士收費等級表,屯門經屯赤至機場路程必然在20公里左右,車費一定低於荃灣至機場線.
另一方面,深宵線常採用雙向分段收費,離開機場路程使用八達通回贈應不會太妨礙乘客.
https://www.gld.gov.hk/egazette/pdf/20111517/cgn201115172593.pdf