hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 沙田市中心是否真的需要特快線往返九龍灣/觀塘 ? ...
開啟左側

[問題] 沙田市中心是否真的需要特快線往返九龍灣/觀塘 ?

74queen 發表於 2019-9-11 20:06 來自手機 | 顯示全部樓層

Snowbb 發表於 2019-9-8 23:25
88X 再延長路線就應該要改雙向線運作
行埋碧雲道仲做循環線真係兩個鐘都行唔完

88X運作係假循環實際係雙向線 我預計係係廣田邨短暫停留5-10分鐘就開回程 泊站長室出面 如果泊太耐驚阻塞廣田邨總站交通

89E 換80M我都有諗過 廢線換觀塘特快係抵 只係唔知 1.做唔做到駿洋邨 2.文化博物館客多唔多 3.跟88X 10.2會唔會嫌太貴反對
EX-TL 發表於 2019-9-11 20:11 來自手機 | 顯示全部樓層
paul2357paul 發表於 2019-9-11 14:43
彩福邨算係屬於牛頭角定係佐敦谷?
雖然亦可趁機認識平山:
https://zh.wikipedia.org/wiki/%E5%B9%B3%E5% ...

論距離, 一定係佐敦谷近過牛頭角, 彩福邨上有佐敦谷公園, 下有佐敦谷游泳池, 東面就係個谷, 亦即係我之前話牛頭角巴士總站向山嗰邊, 一路至到順安邨之間都係佐敦谷.

除左康文署設施, 三彩有間學校(地鐵隧道口對上)用左佐敦谷命名, 只係彩霞邨一直用牛頭角作為地區名, 其實嗰忽都算係佐敦谷.

只要你去過樂華巴士總站以南, 你就知道樂華邨只係鱷魚山北面兩塊位於山上嘅平整土地, 而呢座山嘅山腳就係振華苑同安基苑旁邊.

如果「樂」字取自樂意山或鱷魚山諧音, 我會認同, 但遠至樂雅苑也算是樂意山一部份, 現代人就唔會咁講, 因為唔知樂雅苑位置以前係另一座山, 還是係樂意山向北延伸的一個山咀.
S3bl430 發表於 2019-9-11 21:06 | 顯示全部樓層
AV296 發表於 2019-9-11 15:16
我覺得反而88X定線先最蠢
一嚟藍田去火炭需求睇唔到好大
二嚟循環線搞到overrun,簡直抵死

只要將經觀塘的慢線另外編號+減價, 成位事會清晰+合理好多

我覺得,88X一雞幾味的定位會提升路線價值
反而,是否循環線不是重點,
反正以現在的走線,改為兩邊總站難度不大,對乘客實際影響亦有限,
至於火炭往返觀塘遇上藍田特快班次的乘客,請在大隧/沙田轉車吧

錯字連篇
szeto993 發表於 2019-9-11 22:10 | 顯示全部樓層

LAK2 發表於 2019-9-11 19:31
個人咁睇:
88X對沙田居民已經係岩繁時方向既觀沙特快

改名改雙向運作老實講唔覺有好大作用,始終有現有服務、班次同走線三座大山
Toz 發表於 2019-9-11 22:12 | 顯示全部樓層
EX-TL 發表於 2019-9-11 20:11
論距離, 一定係佐敦谷近過牛頭角, 彩福邨上有佐敦谷公園, 下有佐敦谷游泳池, 東面就係個谷, 亦即係我之前 ...

佐敦谷近淘大果邊, 即以前佐敦谷邨果頭, 二三十年前已經被當成牛頭角既一部份
牛頭角巴士總站三十年左右前搬過去現時位置, 繼續叫牛頭角巴士總站, 似乎官方默認牛頭角"食左"佐敦谷 (以前係上邨同下邨中間位置, 現時有圖書館果座野度)

同埋佐敦谷都唔算係老名, 淘大仲老過佢

我比較傾向樂雅苑屬沈雲山(即配水庫果座)山腳
振華道係削山削出黎, 係沈雲山果邊人工護土牆上到接近山頂, 即係沈雲山西南面係削左好大部份
宜家種滿樹唔覺, 但廿年前無咁多樹時好覺, 我以前間房對正果個位

上圖睇到Tai Wan Tsun 189 應係沈雲山
122 應係樂意山
兩山山坳東南方向有座小山, 應係雲漢邨北面祥和苑西面果座

咁睇山坳大約係振華苑- 樂華邨巴總- 康麗園
樂雅苑屬沈雲山, 樂華主要係山坳

加多張應該更清楚睇到

呢度睇到除遊樂場明顯屬樂意山, 樂華主要都係山坳
S3bl430 發表於 2019-9-11 22:24 | 顯示全部樓層

)

szeto993 發表於 2019-9-11 22:10
改名改雙向運作老實講唔覺有好大作用,始終有現有服務、班次同走線三座大山
...

如果能放下"沙田藍田"和"沙田觀塘"全日特快的訴求(or "心魔")
純綷從營運上看
問題無想像中咁大既

無可否認,88X是半桶水方案,
但正如74K果種走線咁,
依個方案已經叫做同時兼顧不同持分者不同時候不同候車方向的需求,
對藍田和沙田區居民係mutually beneficial,各取所需

現在的方案只是對逆向通勤客不利, 但逆向通勤需求向來較少, 唔見得犠牲小眾乘客利益有甚麼大問題
以早繁為例,
88X目標通勤客指 藍田往沙田/火炭上學上班,沙田/火炭往觀塘上班,
逆向通勤客則指 沙田往藍田上學上班,觀塘往火炭上學上班
我相信目標通勤客的需求應明顯高於逆向通勤客吧,
至少九龍灣/觀塘商貿區的通勤需求肯定高於觀塘往火炭上班的需求,
這亦從大部份沙田觀塘線的早繁兩個方向的班次差異中反映出來(i.e. 80,89B,89C,89D)
就算對比89C(有石門工業區通勤客), 早繁仍是往觀塘方向班次遠多於往恒安班次

當然,如果藍田油塘能單獨支撐一條20分鐘或以內前往沙田的特快線(至少部份班次企滿人),
那當然有拆線理據,
但現在88X連特快時段(已針對藍田居民通勤需求)開20/30分鐘客量是否持續不能滿足需求(頂閘,飛站)都成疑問的時候,
現在講求"沙田藍田"全日特快服務是否言之過早?

錯字連篇
LAK2 發表於 2019-9-12 06:09 來自手機 | 顯示全部樓層

szeto993 發表於 2019-9-11 22:10
...

走線問題,上文已指出對主要通勤客問題不大
改編號就係為左避免一條路線有兩種走線

班次問題,雙向運作係要穩定班次
拉上廣田搵新客再配合半條線改編號方便生客
加班到全日15-20難度唔大

收費問題,上文已述朝早加源禾路分段已夠
反正藍田/火炭都係硬食全程收費
 樓主| Snowbb 發表於 2019-9-15 16:13 | 顯示全部樓層
S3bl430 發表於 2019-9-11 22:24
如果能放下"沙田藍田"和"沙田觀塘"全日特快的訴求(or "心魔")
純綷從營運上看
問題無想像中咁大既

即係 88X 應該暫時維持現狀比較好 ?

同意 88X 目前運作模式確實兼顧到大部份通勤客

不過長遠睇,碧雲道以至油塘最好都係有架直車接駁大老山
唔排除有部份前往新界東既乘客,就係落藍田/油塘保鐵
至於係咪由 88X 黎做,依家似乎又多左唔少想像空間

同埋 88X 或許唔適合做火炭 - 九龍灣/觀塘客,始終觀塘道唔係 88X 主力
如果遇上經藍田時段,行埋藍田就至少用多 10 分鐘
有機會慢過 MTR 甚至 81K 轉 89
S3bl430 發表於 2019-9-15 16:38 來自手機 | 顯示全部樓層
Snowbb 發表於 2019-9-15 16:13
即係 88X 應該暫時維持現狀比較好 ?

同意 88X 目前運作模式確實兼顧到大部份通勤客

我覺得88x長遠還是應該減少經觀塘班次,最好只留早繁往藍田,和傍晚至深晚往沙田,只做通勤客。

另外,大老山隧道車海級出觀塘服務,某程度減少88X停觀塘的必要,我傾向用轉乘處理火炭觀塘客