hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴點對點搜尋交通服務時間推算車程的誤導情況 ...
開啟左側

[問題] 九巴點對點搜尋交通服務時間推算車程的誤導情況

S3bl430 發表於 2019-9-5 13:54 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

我留意到九巴網頁版/手機版點對點巴士搜尋服務應該只是提供路線的車程所需平均時間,而不是實時車程時間.

以今早為例, 吐露港公路嚴重塞車,我隔了一小時分別搜尋72,72X和272E車程,以及實際行車時間
發現點對點搜尋數字完全一致,而且和經ETA推算的預期行車時間相距甚遠
我再在下午1點搜尋,發現點對點搜尋預測車程時間仍然維持不變,

起點:廣福邨
資料搜查時間:5/9/2019 8:15-30左右
終點 點對點搜尋
ETA推算
的預期
行車時間
誤差
(營盤街)
38.2 44 +15%
272E
(欽州街)
51.760 +16%
72X
(旺角街市)
35.1
48 +37%
272X
(旺角道)
48.1 50 +4%

數據預測與實際情況當然有誤差
我亦唔求點對點搜尋服務的行車時間反映實際ETA情況,
不過九巴的數據可否再細分一些,
例如能夠反映該小時/該時段(早繁,日間,晚繁,深夜)的平均行車情況
再簡單一點,九巴能否提供不包括極端行車數值的行車時間範圍(例如提供10%至90%percentile數據)供乘客作參考
而不是籠統給出一個全日平均行車時間
繼而誤導乘客

歡迎討論
錯字連篇
Neutroginger 發表於 2019-9-5 14:16 | 顯示全部樓層

條馬路每分鐘都唔一樣(特別係呢期)
你叫狗巴點預計得咁多?

仲有, 人地都話明係只供參考....
JC8385 發表於 2019-9-5 14:25 來自手機 | 顯示全部樓層
呢D我覺得小問題,佢強制你跟GPS位置揀起點站先係大問題
Snoopy@FB8617 發表於 2019-9-5 14:28 | 顯示全部樓層

Neutroginger 發表於 2019-9-5 14:16
條馬路每分鐘都唔一樣(特別係呢期)
你叫狗巴點預計得咁多?

咁老九手執咁大量數據
其實應該知道上/下/非繁大概行車時間
大家都明白路面情況日日都唔同
但做返一個合理既估算都係應該既事

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
Neutroginger 發表於 2019-9-5 14:42 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2019-9-5 14:28
咁老九手執咁大量數據
其實應該知道上/下/非繁大概行車時間
大家都明白路面情況日日都唔同

咁不如叫狗巴直接公開架巴屎既位置
用家配合用家既google map
等用家自己計下架車幾時到....

假設你係某個站等車, 佢比黎緊兩三架車既位置你
唔洗比車牌, 以免出現其他問題
你自己等車就自己慢慢睇
Snoopy@FB8617 發表於 2019-9-5 14:50 | 顯示全部樓層
Neutroginger 發表於 2019-9-5 14:42
咁不如叫狗巴直接公開架巴屎既位置
用家配合用家既google map
等用家自己計下架車幾時到....

預計行程時間好似又同架車去到邊無咩直接關係
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
JC8385 發表於 2019-9-5 15:01 來自手機 | 顯示全部樓層

Snoopy@FB8617 發表於 2019-9-5 14:50

有好過無嘅
你知啦個apps成日郁D就行車受阻
Neutroginger 發表於 2019-9-5 15:22 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2019-9-5 14:50

依家即係有兩個問題
上車前, 要預報架車幾時到
咁之前答左, 就係建議狗巴公開黎緊兩三班車既位置

上車後, 預報幾點去到目的地
咁呢個睇怕似係運豬署既責任多D
因為條馬路唔係狗巴包哂
狗巴有既數據係之前既歷史紀錄,
而唔係即時既情況
nwfb23 發表於 2019-9-5 16:35 | 顯示全部樓層
簡單來說

新城係有用ETA data去計預計行程時間
如果唔係有突發事件,個time係幾準
nwfb23
 樓主| S3bl430 發表於 2019-9-5 20:54 | 顯示全部樓層

nwfb23 發表於 2019-9-5 16:35
簡單來說

新城係有用ETA data去計預計行程時間

新巴果套系列係幾好,佢有考慮到果班車以往的平均行車時間數據, 萬一塞車都識得合理地"加時"
我唔求九巴有新巴城巴預報系統果種準確度(因為只要一收車,果段行車數據相對參考價值就會降低)
不過,只提供平均數,真係hea到令人無語

係九巴既搜尋系統下,會出現這樣混亂但合理的車程數據

例子:大老山隧道往舊灣仔警署
(以下路線途經路段一致)
307:21.5
307(早繁上環班次):35.6
307A:39.7
307B:38.6
373:35.4
673P:25.9
680X:33.8
681:20.9
681P:37.3

簡單來說,九巴真係用左平均車程,
如果未坐過早繁的681,可能唔會諗到大隧去灣仔的早繁實際平均車程是"點對點App"預報的2倍左右
更不要說下雨天會進一步增加車程

如果九巴提供實際每個時段(最好半小時至1小時為一個單位)的平均車程(以及車程範圍),
這不但可以滿足巴士迷的需要,
新客會較能夠估算實際車程,
這樣或有助吸引鐵路客轉坐巴士....

鐵路好多時係贏穩定性,唔單只贏速度,
既然巴士公司本身有數據,點解唔整理出來讓大家參考呢?

錯字連篇