hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 沙田區西隧兩繁線將於月內加班(14/9 更新) ...
開啟左側

[服務調整] 沙田區西隧兩繁線將於月內加班(14/9 更新)

JCTK 發表於 2019-9-14 00:09 來自手機 | 顯示全部樓層

clivetock 發表於 2019-9-13 20:25
反而地鐵今晚出奇地少人,我六點四左右可以金鐘上到即班荃灣綫,平時基本上至少要等多班 ...

好多人放早, 去到六點四人流已經清咗好多
EX-TL 發表於 2019-9-14 00:14 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2019-9-13 20:16
睇Google Map,全香港基本上通返曬,連紅隧同早幾小時全紅嘅觀塘道,都變返綠色,唯獨東九仲係塞緊

大老 ...

原來呢篇嘢變左中秋夜交通消息, 等我講下0:12呢一刻情況.

將軍澳道往將軍澳方向龍尾在觀塘警署對開, 而車龍係從晚上9點開始, 當時大概係食完飯, 有啲人開始出去賞月, 有啲人就揸車返歸.
EX-TL 發表於 2019-9-14 00:17 | 顯示全部樓層
JCTK 發表於 2019-9-14 00:09
好多人放早, 去到六點四人流已經清咗好多

對, 慶幸自己今年冇放早.

平時星期五傍晚放工, 鰂魚涌站月台往油塘一定企滿人, 今日雖未至於冷清, 但容易上車, 冇留後, 所以明知路面大把人揸車去食團年飯, 搞到交通大擠塞, 呢個就係搭地鐵嘅最佳時候.
EX-TL 發表於 2019-9-14 00:31 | 顯示全部樓層

唔知其他道路, 就以中秋節早上返工計, 搭東隧巴士過海, 比平時要用多15分鐘車程, 已預視到呢日多左好多私家車喺路面, 放工時間一定周圍都好塞車.

平時觀塘站8:20左右上606A, 大約8:32到東隧口 8:40左右到模範邨.

中秋節早上8:23上車, 到東隧口已經8:49, 落車時間係9:01.

從未試過搭呢班車會遲到, 以為中秋好多人會攞假, 點知仲塞過平時, 所以放工醒水, 幫襯港鐵.
ATENU135 發表於 2019-9-14 00:42 | 顯示全部樓層
JCTK 發表於 2019-9-13 18:26
今晚反而182x行車路線最穩陣

觀塘區大塞車冇車去到太子道西

182X今晚沿線只係紅隧及獅隧口慢車外,其他冇事;港澳碼頭40分鐘返到大圍,比平時快約接近20分鐘
RyanPun 發表於 2019-9-14 00:51 | 顯示全部樓層
EX-TL 發表於 2019-9-14 00:14
原來呢篇嘢變左中秋夜交通消息, 等我講下0:12呢一刻情況.

將軍澳道往將軍澳方向龍尾在觀塘警署對開, 而 ...

冇辦法,一講起東隧,一定會拎埋大老山出嚟講,開學後東廊落東隧、觀塘繞道去大老山幾乎每個平日放工時間冇日正常過。特別係今晚,而且九龍東嗰邊冇TA都塞成咁,連香隧紅磡呢組慣性塞車組別都只係比平時多咗少少車,都係清得快過大老山,反而觀繞呢邊完全「冇令人失望地」同一個龍尾位置keep成3粒幾4粒鐘咁耐,仲要拖冧埋新清落老龍堆車龍先犀利。
最愛的、城巴的、667的、一個傻佬
RyanPun 發表於 2019-9-14 01:02 | 顯示全部樓層

THomas20010808 發表於 2019-9-13 23:38
依家個問題係就算開咗中九龍公路,都無助新東使用大老山車流,最多龍翔道呈祥道塞車問題會舒緩,但無法解決 ...

咪玩喇,就算他朝一日真係有司機為咗唔行大老山個恐怖車龍,嚟個S形走法,東隧出發行中九龍幹線經西九龍公路上尖山返沙田、甚至經T4(如果起得成)或者沙田內街入馬鞍山嘅,只會光速塞死哂主要幹道入新界。
依家明顯太多車因為大老山塞車而一早改行西邊入沙田,而令到一啲原本唔關事嘅路口,都因為忽然間多咗其他區嘅車流消化唔切而導致塞車。假如他朝一日運輸處真係玩呢味嘢叫人經中九龍走嘅,我就真係冇眼睇。

最愛的、城巴的、667的、一個傻佬
MCMoore 發表於 2019-9-14 01:18 | 顯示全部樓層
RyanPun 發表於 2019-9-14 00:51
冇辦法,一講起東隧,一定會拎埋大老山出嚟講,開學後東廊落東隧、觀塘繞道去大老山幾乎每個平日放工時間 ...

正常下繁新清塞極都係白虹樓,做節就可能上到去順利。今日下繁上到去井欄樹甚至一度去到白石窩真係前所未見。而家大老山足以拖冧成個九東,政府係無做過任何一件事去舒緩呢個狀況不但止,係不斷將大隧嘅壓力增加。
hihiman 發表於 2019-9-14 02:22 | 顯示全部樓層
要多謝建制, 起動九龍東,
從中有幾多人係呢度舔左幾多$
10598C 發表於 2019-9-14 08:42 來自手機 | 顯示全部樓層

EX-TL 發表於 2019-9-14 00:14

將軍澳道往將軍澳方向龍尾在觀塘警署對開, 而 ...

琴晚八點幾將軍澳道有壞車,九點幾將軍澳隧道公路近茵怡花園有交通意外,約十點十分清場
但去到夜晚十點幾,估計開始多人賞月返歸,結果去到十一點仲係塞緊