hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 沙田區西隧兩繁線將於月內加班(14/9 更新) ...
開啟左側

[服務調整] 沙田區西隧兩繁線將於月內加班(14/9 更新)

limited 發表於 2019-9-14 22:52 | 顯示全部樓層

682A 同 682B[1730-1830期間]返沙田班次值得試下糖水道>中灣繞>西隧>尖山入沙田
部分 681 拆馬師道入紅隧獅隧的 "181"
680X同681P就改銅鑼灣道開>大坑道天橋>內告>[畢打街隧道林士街天橋不停站]>西隧(幫手清客)>尖山入沙田

ky927 發表於 2019-9-15 02:50 | 顯示全部樓層
YY487 發表於 2019-9-14 12:53
屯門都唔會咁白痴條條線入去塞
大老山個轉車站根本容納唔到咁多條線
早繁塞到落小瀝源,下繁頂死隧道慢線 ...

我係講緊我睇法,而並非指大老山可以再容立更多線。

如果大方向係鼓勵乘客轉車,咁基本路線要線線停,先至可以有誘因俾乘客見車就上;所以我會讚成擴大轉車站多過減線。就算屯轉我嘅睇都一樣。

一條雙坑唔夠咪好似紅隧咁加多條單坑係外圍。

當然,上下繁X89D一類,我會讚成飛轉車站,始終收貴人一截,俾條線快啲係合理。
RyanPun 發表於 2019-9-15 23:55 | 顯示全部樓層
ky927 發表於 2019-9-15 02:50

如果大方向係鼓勵乘客轉車,咁基本路線要線線停,先 ...

以大隧情況嚟睇,擴大原有轉車站,甚至重置兼擴大個轉車站入去隧道入面,點都容易過同區佬傾邊條線唔入轉車站。唔計版友提及嘅上下繁線,以下繁北行入馬鞍山線為例,只有89D最容易飛走轉車站,我搭無數次馬鞍山堆大隧線,下繁最易遇到冇客落車轉車站就係89D,就連681都總有少數人落轉車站轉入沙田、甚至大埔北區。

基本上以大隧轉車站個覆蓋率去睇,幾乎冇可能做到飛走部線,甚至係有部分區域只有一條大隧線搭,根本上唔可能話飛就飛走。比起屯門一M一X嘅玩法,新界東係完全唔同,好難直接Copy & Paste屯轉個方法。

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +5 收起 理由
ky927 + 1 + 5 英雄所見略同

查看全部評分

最愛的、城巴的、667的、一個傻佬
JH_LE4612 發表於 2019-9-16 07:56 來自手機 | 顯示全部樓層

ky927 發表於 2019-9-15 02:50

如果大方向係鼓勵乘客轉車,咁基本路線要線線停,先 ...

我冧大部分版友提到應該要飛站嘅路線,大多都係啲繁時線嚟,唔係單純因為得上下繁塞,而係因為上下繁線好多都係有代替品嘅線,頂多港九段車程慢少少。比你塞到堆車入去谷密個班次,但班班都頂閘嘅,咁我冧大部分上得車嘅都係直達客,想快啲到,倒不如直接飛。89P 682嘅分支嗰啲都可以考慮下,甚至一啲好密車嘅全日線都可以考慮將部分班次飛走,當然啦冧深一層如果大家都落小瀝源橋底入巴士線,其實飛站又好似幫得唔多手,但起碼唔駛塞入站先,觀感都差好遠。減路線,比起減行車線其實簡單好多,尤其沙中開左之後十幾廿年啲線都唔會大執嘅時候,塞車只會更加嚴重。
AVW28 發表於 2019-9-16 10:48 | 顯示全部樓層
limited 發表於 2019-9-14 22:52
682A 同 682B[1730-1830期間]返沙田班次值得試下糖水道>中灣繞>西隧>尖山入沙田
部分 681 拆馬師道入紅隧獅 ...

682A可以出青沙後跟981P落亞公角街後返原線。
但改682B就麻煩d,因為涉及到部分屋邨改方向既問題,
不過整體就利多於弊,她可以趁機擴大服務範圍。
如果將682B改行西隧,建議沙田區路線跟982X去愉翠後,再上廣源清客。
不過過水泉澳後未知仲淨返幾多客,同埋睇廣源人接唔接受由尾站變頭站。

至於181,唔係唔值得做。
但紅隧+青沙又有無得考慮?
不過我就傾向下繁681拆線多d,
一條金鐘(甚至灣仔)+中上環行西隧,
另一係類似你講既181,不過就紅隧+青沙。

返正題:
981P加兩班車,唔知會加係咩時間?
有無機會尾車開過7點?
LL3850
JCTK 發表於 2019-9-16 11:32 來自手機 | 顯示全部樓層
AVW28 發表於 2019-9-16 10:48
不過 ...

行咗紅隧做乜兜返去青沙
AVW28 發表於 2019-9-16 11:52 | 顯示全部樓層

JCTK 發表於 2019-9-16 11:32
行咗紅隧做乜兜返去青沙

純粹想避塞車。當然我都知就算避到獅隧都避唔到加士居道。
拋出黎都想睇下可唔可行而已?
LL3850
JCTK 發表於 2019-9-16 12:22 來自手機 | 顯示全部樓層
AVW28 發表於 2019-9-16 11:52
純粹想避塞車。當然我都知就算避到獅隧都避唔到加士居道。
拋出黎都想睇下可唔可行而已?
...

直行公主道冇想像中咁塞, 兜去青沙咁遠仲塞車過行獅隧
homledn90 發表於 2019-9-16 18:53 | 顯示全部樓層
RyanPun 發表於 2019-9-16 19:09 來自手機 | 顯示全部樓層

AVW28 發表於 2019-9-16 10:48
不過 ...

你咁做理論上冇問題,但實際上真係咁嘅走線,一來會形成一個引導走線比其家司機知可以咁樣做。

二來再講近少少,無喇喇係漆咸道北整多個死亡交叉出嚟,得不償失喎師兄。