hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 沙田區西隧兩繁線將於月內加班(14/9 更新) ...
開啟左側

[服務調整] 沙田區西隧兩繁線將於月內加班(14/9 更新)

S3bl430 發表於 2019-9-17 18:03 | 顯示全部樓層

lsc04d11 發表於 2019-9-17 16:16
8點返工既人。。。可能唔多
如果想巴士公司開早啲頭班車 不妨話有一堆客 唔係一落車就返到公司,而要轉多程 ...

985B頭車堆客有一大部份都在港澳碼頭下車,可能就係你所講的轉乘客(大圍没有682的)

今次班次改動其中一個問題係改遲左頭車開出時間(如果區議員資料没錯的話),
咁可能會影響向來搭頭班車既客

錯字連篇
drbean7218 發表於 2019-9-17 19:05 | 顯示全部樓層
S3bl430 發表於 2019-9-17 18:03
985B頭車堆客有一大部份都在港澳碼頭下車,可能就係你所講的轉乘客(大圍没有682的)

今次班次改動其中一個 ...

咁早唔是無客, 隔離982X頭車愉翠開0655落到田心, 上埋都頂閘走。985B頭車唔好彩跟982X頭車後面, 好多時田心村都唔是上好多個客就即走。

RyanPun 發表於 2019-9-17 19:16 來自手機 | 顯示全部樓層
drbean7218 發表於 2019-9-17 19:05
咁早唔是無客, 隔離982X頭車愉翠開0655落到田心, 上埋都頂閘走。985B頭車唔好彩跟982X頭車後面, 好多時田 ...

未有9字頭西隧線嗰時,馬鞍山條681朝早7點鐘已經開始排長龍,甚至聽過7點前開緊15分鐘嘅681時段一樣旺場頂閘。

自己都試過(未減班比981P前)681P嘅0655頭車,去到富安都已經頂哂閘,我出到中環都過咗8點鐘。

唔好計其他公司,淨係計公務員,返8點放5點鐘嘅一定唔係少數。只不過重點係好似前面版友咁講,係唔係巴士公司target,真係target嘅,原有過海全日線頭車時段,唔可能選擇斷自己米路,走去開15/20分鐘一班送客比鐵路公司。
YY487 發表於 2019-9-17 20:57 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
S3bl430 發表於 2019-9-17 21:02 | 顯示全部樓層
如果清晨班次唔夠客,其實我唔介意用返分拆前的985處理批客,就算沙田區用286X定線都無所謂
錯字連篇
AVW28 發表於 2019-9-18 07:54 | 顯示全部樓層
RyanPun 發表於 2019-9-17 19:16
未有9字頭西隧線嗰時,馬鞍山條681朝早7點鐘已經開始排長龍,甚至聽過7點前開緊15分鐘嘅681時段一樣旺場 ...

買月票果排我試過搭681頭車(6am開),耀安尾站上車都仲有得坐,除非出12米低載車/12.8米水塘車/排隊排到好後。
二車(6:15am)去到2/3分鐘一班時段期間就未到耀安都企人。
呢一、兩年去到返工時間,馬鞍山出沙田塞車情況嚴重左,
搞到d人一係搭鐵,一係早多幾個字出門口。

西隧線未開時,6點幾681、甚至680和682都大排長龍。
我搭開682頭車,未開682B前,該班車係可以企人過海;
而家頭車出12米車,都一樣坐滿咁滯。

980X和981P我已經當係681既西隧班次咁搭,
682做既東區雖然離西隧都一段長距離,
但睇過隔離post話118因遊行改行西隧既情況,
我覺得柴灣以至成個鰂魚涌以東開兩繁西隧線唔係無可能,
FF定682系西隧版、118西隧版、102西隧版、110西隧版。
(按:已經有大西北去港島東既西隧線、A11和A12)

980X和981P就係因為佔中時680X改行西隧既其中一個背景下產生架。
LL3850
AVW28 發表於 2019-9-18 07:56 | 顯示全部樓層

YY487 發表於 2019-9-17 20:57
因為東隧過海線去到七點半開嘅班次就塞到飛起
所以七點左右嘅班次係好多客搭 ...

原因就係想避塞車。
但呢一、兩年馬鞍山出沙田塞車情況嚴重左,
根本上在塞車時間只能搭鐵,除非肯訓少d提早出門口。
LL3850
T277 發表於 2019-9-18 09:29 | 顯示全部樓層
1. 一定要擴建田心巴士站, 而家食唔咁多巴士, 特別985B等客果陣, 287X成日比人頂住, 更有司機未客滿就飛站
(非常建議佢泊新翠總站/沙田頭路Stand By, 跟住直去田心上客, 上完即走, 班次表改非定點)

2. 287X一樣要加車, 而家過左秦石D班次就亂晒, 今日0758田心等, 等到0825先有企位, 中間來左3班車, 時間亂晒, 平均5-12分鐘一班, 仲有條八婆打尖上車, 督察都無佢符
js904 發表於 2019-9-18 09:36 | 顯示全部樓層
drbean7218 發表於 2019-9-17 14:20
982X 23/9起時間表 (from 區議員 facebook)

早上 - 水泉澳開

98X系下繁嘅開車時間都仲係太晏
其實好多98x車未夠17:15已經響金鐘等開車,
如果可以17:30左右開頭車, 基本上可以吸引一班5點後收工嘅客改搭

JCTK 發表於 2019-9-18 09:38 來自手機 | 顯示全部樓層

js904 發表於 2019-9-18 09:36
98X系下繁嘅開車時間都仲係太晏
其實好多98x車未夠17:15已經響金鐘等開車,
如果可以17:30左右開頭車, 基本 ...

仲有上環放1730既, 而家批車頭班黎到都接近6點又未必上到車