hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 沙田區西隧兩繁線將於月內加班(14/9 更新) ...
開啟左側

[服務調整] 沙田區西隧兩繁線將於月內加班(14/9 更新)

RyanPun 發表於 2019-9-11 19:31 來自手機 | 顯示全部樓層

Snoopy@FB8617 發表於 2019-9-11 12:25
咁始終3幹+8幹比起1幹更通
係既雖然入紅隧有得打尖
但入到巴士線前都要塞下先入到

1幹最起碼有鴻興道入隧道口,東隧得個北角上橋位,重要唔係對正隧道口,仲塞多段路。

過到九龍入大老山直情由頭塞到尾,仲未計觀塘道、新清落老龍上大老山、太子道東堆車塞埋一齊。獅隧塞極,車速都起碼有10km以上,除咗獅隧公路炒車之外,獅隧線由九龍塘會起計絕少塞超過半個鐘都未離開獅隧車龍範圍。

三舊屎放埋一齊,點睇都係東隧加大老山最惡頂。
KelvinSJ743 發表於 2019-9-11 19:33 來自手機 | 顯示全部樓層
RyanPun 發表於 2019-9-11 19:40 來自手機 | 顯示全部樓層
KelvinSJ743 發表於 2019-9-11 19:33
今晚觀塘繞道入大老山在觀塘轉灣位已經塞
似乎 1905 680X 冇 2100 都返不到馬鞍山 ...

今日觀繞車龍長過琴日好多,琴日喺兒童醫院,今日係厲鬼城。反而隧道入面冇琴日塞得勁,至少今日入到大老山管道係時快時慢,琴日成條大老山入新界管道平均都唔知有冇8km,琴日我1818碼頭上85X,入到耀安都1935,今日相同時間班次,依家先啱啱到轉車站。
KelvinSJ743 發表於 2019-9-11 21:50 來自手機 | 顯示全部樓層

YY487 發表於 2019-9-11 22:09 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
RyanPun 發表於 2019-9-11 22:52 | 顯示全部樓層
YY487 發表於 2019-9-11 22:09
今日獅隧奶嘢,啲車去晒老隧,觀塘繞道龍尾觀塘碼頭,龍翔道又搞死埋
結果玩殘成個九龍東
上次獅隧封閉都 ...

但又冇辦法,西隧線最大阻力偏偏喺西區皇后街,要整走呢個站絕對唔容易。干諾道中4站都有無限極駁IFC橋做buffer,好似X962香港站本身位置既靚又係頭站,干諾道中4站上唔到車行去四季上車更加容易叫人接受。

不過咁,條條線都放哂香港站開,遲早變翻版金鐘東,除非港島區有位安置681嗰堆下繁柯打車。

最愛的、城巴的、667的、一個傻佬
RyanPun 發表於 2019-9-11 23:02 | 顯示全部樓層

KelvinSJ743 發表於 2019-9-11 19:33
今晚觀塘繞道入大老山在觀塘轉灣位已經塞
似乎 1905 680X 冇 2100 都返不到馬鞍山 ...

九巴堆馬鞍山東隧線柯打車,普遍都係收工單。新巴我唔知,城巴681大約1815-1935嘅最少頭3/4班車唔係收工單就私走,總知下繁最塞車時間嗰堆車入到馬鞍山之後有哂時間Buffer比司機落地,最多收工補水。不過觀繞咁塞法,長遠計比夠180分鐘一單都唔夠時間行。
最愛的、城巴的、667的、一個傻佬
MCMoore 發表於 2019-9-11 23:48 | 顯示全部樓層
YY487 發表於 2019-9-11 22:09
今日獅隧奶嘢,啲車去晒老隧,觀塘繞道龍尾觀塘碼頭,龍翔道又搞死埋
結果玩殘成個九龍東
上次獅隧封閉都 ...

777做發展局嘅時候就計劃緊起動九龍東,到佢做政務司梗係要顯示自己有幾英明繼續推。好,真係發展咗啦,到佢做行政長官嘅而家咪自食苦果囉,乜都擺落去又唔起路又唔起鐵路,靠嗰條入閘都逼到入apm嘅地鐵同無交通意外都會死嘅觀塘道,有乜可能發展到九龍東。
RyanPun 發表於 2019-9-12 08:40 來自手機 | 顯示全部樓層
MCMoore 發表於 2019-9-11 23:48
777做發展局嘅時候就計劃緊起動九龍東,到佢做政務司梗係要顯示自己有幾英明繼續推。好,真係發展咗啦, ...

佢之後仲做到全國政協,簡直係恥辱。一個完全唔聽意見嘅官,事積多籮籮,先有皇后碼頭,後有利東街,仲有近期反送中等等,唔係諗著佢會反省佢自己搞出嚟嘅起動九龍東下嘛?
MCMoore 發表於 2019-9-12 09:20 | 顯示全部樓層

RyanPun 發表於 2019-9-12 08:40
佢之後仲做到全國政協,簡直係恥辱。一個完全唔聽意見嘅官,事積多籮籮,先有皇后碼頭,後有利東街,仲有 ...

拋開佢處事手法,九龍東絕對係能力問題,有乜理由一個地方發展係無相應嘅交通基建?