hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 沙田區西隧兩繁線將於月內加班(14/9 更新) ...
開啟左側

[服務調整] 沙田區西隧兩繁線將於月內加班(14/9 更新)

leungky0528 發表於 2019-9-12 09:24 來自手機 | 顯示全部樓層

MCMoore 發表於 2019-9-11 23:48
777做發展局嘅時候就計劃緊起動九龍東,到佢做政務司梗係要顯示自己有幾英明繼續推。好,真係發展咗啦, ...

呢件事背後仲有沙中同中幹兩個最關鍵基建遲左嘅影響吧?
只能講有啲野預得太盡,無諗過中間個個要撈油水
就算再叻都會輸人心
AVW28 發表於 2019-9-12 09:35 | 顯示全部樓層
YY487 發表於 2019-9-11 22:09
今日獅隧奶嘢,啲車去晒老隧,觀塘繞道龍尾觀塘碼頭,龍翔道又搞死埋
結果玩殘成個九龍東
上次獅隧封閉都 ...

我都認同你既諗法,不過對巴士公司黎講,既然順路,停多一個站,做多一批客,有錢唔賺咩?
睇下繁皇后街個站都知咩事啦!
頂閘飛站或有前車埋站就固然可以唔洗塞,
一旦要埋該站,係可以無5分鐘都走唔到。如果連西隧都冧埋,港島放工真係得返地鐵(搭船唔太就腳),
但諗起金鐘站個情況就唔開胃。

再回應埋九龍東道路網既問題。
我呢個星期放工都無搭過682,亦都無搭980X,
不過以我經驗黎睇,平時唔係打風或做節,觀繞龍尾係好少會去到麗港城。以九龍東塞車既情況黎睇,好明顯道路網係應付唔到現有的發展需要,
除左九龍東CBD(包括觀塘市中心重建)外,仲有安達臣發展區和啟德呢?

講返馬鞍山,而家早繁亞公角和大老山公路都例塞,
遲下加埋十四鄉(規模有一個太古城咁大),遲早西沙公路西貢方向都會出事。
路就得一條,但人和車卻不斷增加,
罵政府都要講,政府有關官員發展新區之餘,有無考慮過道路網等配套係咪配合到?

LL3850
kwn1029 發表於 2019-9-12 09:56 | 顯示全部樓層
AVW28 發表於 2019-9-12 09:35
我都認同你既諗法,不過對巴士公司黎講,既然順路,停多一個站,做多一批客,有錢唔賺咩?
睇下繁皇后街 ...

今日同以往一樣搭正8點起福安上左89D,塞左20分鐘後先碌到去富安花園個站呢個時候打開GOOGLE MAP睇路況,條深啡色線已經排到上馬鞍山繞道
最後富安落左車,比多 $12.3 搭鐵去觀塘
加埋用左 $21.2 黎由馬鞍山去觀塘

有人馬鞍山去觀塘,寧願迫地鐵經落大圍/九龍塘
有人柴灣返馬鞍山,寧願坐東廊車788轉西隧車980X
亦都有人馬鞍山返中環,寧願搭803轉287X轉東涌線

可想而知,馬鞍山人有幾咁愛佢地既交通配套
AVW28 發表於 2019-9-12 10:05 | 顯示全部樓層

MCMoore 發表於 2019-9-12 09:20
拋開佢處事手法,九龍東絕對係能力問題,有乜理由一個地方發展係無相應嘅交通基建?
...

不過咁,港共官員無諗過既野,其實港英年代都有人係咁。
最出名既例子係屯門。
90年代屯門公路咪經常塞車既?
今日東廊、觀繞和馬鞍山既情況,就等於8、90年代屯門人要面對既野。
(當然當年既情況係嚴峻好多)

起動九龍東(觀塘市中心重建、啟德發展區、安達臣新發展區、觀塘-九龍灣商貿區)既原意唔係唔得,
呢個正正就係地理學裡面decentralization個概念,將港島西/九龍南CDB分散到其他地方,
例如鰂魚涌、觀塘-九龍灣、啟德等等。
正如你所講無相應規模基建配合,真係會死。
明日大嶼個計劃其實同起動九龍東既原意接近,
不過投入既資源遠比九龍東多好多,
明日大嶼是由零開始,九龍東既係已經有一定的地方已經發展左,
觀塘/九龍灣以往係工廠區,而家已經透過重建轉型做商貿區;
啟德隔離就係新蒲崗,有返咁上下年紀都知啟德前身係機場;
基本上除左安達臣外,我所講那四舊野都係已有一定規模的發展區。
唔好意思,離哂題!
LL3850
RyanPun 發表於 2019-9-12 10:27 來自手機 | 顯示全部樓層
kwn1029 發表於 2019-9-12 09:56
今日同以往一樣搭正8點起福安上左89D,塞左20分鐘後先碌到去富安花園個站呢個時候打開GOOGLE MAP睇路況, ...

一日唔改善塞車情況,遲早馬鞍山出嚟早到要搭頭班巴士或者地鐵先唔會塞車。

近年啲人係愈嚟愈早出門口避塞車,以馬鞍山情況特別嚴重,之前向來6-7點條街都唔會太多人,巴士站多人等車但未至於大排長龍,依家未到7點望落樓,巴士已經係長長人龍,就連大圍轉東鐵,8點前轉車少人啲容易上車啲嘅神話都冇埋,今日我0745喺大圍轉東鐵,嚟咗第3班馬鐵我先至上到東鐵。
AVW28 發表於 2019-9-12 10:44 | 顯示全部樓層
kwn1029 發表於 2019-9-12 09:56
今日同以往一樣搭正8點起福安上左89D,塞左20分鐘後先碌到去富安花園個站呢個時候打開GOOGLE MAP睇路況, ...

朝早起身趕時間返工、放工想快d返屋企,人之常情而已。
都係果句,路就得一條,但人、車、樓又不停增加,
除左十四鄉外,遲下加埋欣安二期、錦俊苑,仲有迎海仲未入哂伙,
真係不敢想像。

馬鞍山人唔愛自己既基建,唔係無原因,
除左道路網飽和引致塞車既問題外,就係同巴士定線甚至班次有關。

馬鞍山既巴士定線,80%以上黎黎去去都係同一種模式(亞公角街-->恆耀安-->馬市-->錦英利安烏鐵)。

恆、耀安做總站:除左99入西貢方向,其他都要途經錦泰苑一帶入亞公角街;
43X和89C更要繞經石門和第一城先出市區,81C更加要行埋大圍。

馬市、錦英、利安、烏鐵做總站:除左87K、87S、274P、680X、681、980X外,其他都要經亞公角街,
286M、682A和A41P仲要經埋錦泰苑先落亞公角街,A41P更加係做哂成個馬鞍山。
要入亞公角街既,得85M、89D、89P和286M叫做沙田醫院後直出九龍;
其他就最少要落埋第一城,40X和40S碌埋源和路、86C要乙明後先入獅隧。

呢幾晚自己係長沙灣返學,如果86C走左車,唔想等多4個字,(想趕返屋企訓覺)
我係會286X(+287X/249X)+馬鐵(當然要夾到時間,青沙等車要唔超過5分鐘先做到特快既效果)。

803+287X+TCL係drbean板友既做法,在馬鞍山西隧線未開辦前人地已經咁做。
因為人地屋企唔近鐵。

我就係用788+980X既方法,未有980X前我係用:
-694+681/680X
-地鐵+85M/286M
-全程地鐵(我住恆安站上蓋)
就係因為而家東廊觀繞老隧既塞車情況比10年前嚴重左,地鐵又太迫又轉幾次線,
所以980X第一日開辦我即去試搭,結果所用既時間係同搭地鐵差唔多,所以先咁做。
682我由1X年前開始搭,下繁由小西灣返馬鞍山,由最快75分鐘,到而家90分鐘起跳。
搭682只係純粹當日太攰、唔想轉黎轉去先搭。
我估980X都吸引到部分灣仔和銅鑼灣既乘客去搭;港島東唔係無,應該無咁多。
如果港島東d人走哂去金鐘搭980X,680和682仲會唔會班班北角尾站頂閘過海?

至於有89D唔搭寧願迫地鐵轉幾次線,無法啦!除非壞地鐵,否則地鐵係最穩定唔受路面塞車影響。
even經過721和831事件。
呢一兩年馬鞍山路和亞公角街塞車既情況開始嚴重,想搭巴士既,一係早多一個鐘起身出門口避塞車,
一係搭鐵或搵個快捷既途徑。
LL3850
AVW28 發表於 2019-9-12 10:54 | 顯示全部樓層

RyanPun 發表於 2019-9-12 10:27
一日唔改善塞車情況,遲早馬鞍山出嚟早到要搭頭班巴士或者地鐵先唔會塞車。

近年啲人係愈嚟愈早出門口避 ...

馬鞍山既情況基本上短期內係無得搞。西沙公路遲下實會冧埋,而家泥涌至大洞一段西沙公路擴闊緊,
但一樣有樽頸位,就係企嶺下個急彎打後,因為地勢問題無擴闊呢段。
用西沙公路兜西貢甚至將軍澳出市區唔係唔得,基本上人地出市區條路都一樣塞車,
塞車基本上係無得避。
除非馬鞍山另外起條新路出市區,但唔係短期內做到,係無10年都做唔到。

再咁搞落去,唔好話搭頭班車,人人3點幾起身、4點幾出門先搞得掂。
90年代既屯門就係咁(睇紀錄片)。
LL3850
S3bl430 發表於 2019-9-12 10:58 | 顯示全部樓層
AVW28 發表於 2019-9-12 10:54
馬鞍山既情況基本上短期內係無得搞。西沙公路遲下實會冧埋,而家泥涌至大洞一段西沙公路擴闊緊,
但一樣 ...

可能是倒客落地鐵的手段呢
錯字連篇
AVW28 發表於 2019-9-12 11:15 | 顯示全部樓層
S3bl430 發表於 2019-9-12 10:58
可能是倒客落地鐵的手段呢

都係既!不過咁,鐵就唔會飽和咩?(首相金句召換)繁時荃灣線、觀塘線、火車、港島線等各大轉線站咩環境唔係唔知。
將來馬鐵出左市區,鑽石山和大圍轉線站既情況係會比而家嚴峻好多。
LL3850
RyanPun 發表於 2019-9-12 11:32 來自手機 | 顯示全部樓層

AVW28 發表於 2019-9-12 10:54
但一樣 ...

所以我真係好佩服你同drbean幾位版友,收咗工都仲有精神左轉右轉趕返屋企。我一早就放棄放工趕返屋企嘅念頭,有精神就行陣街食少少嘢醫肚,等到8點後冇咁塞車先搭車返屋企,冇精神就搭巴士慢慢塞入大老山瞓陣教好過。

至於返工就真係好難搞,唯有每日出門口見步行步,我已經日日6點半起身7點3出門口返9點何文田,再早啲好怕我個人會癡線。