hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 復辦692建議 (9.2019修訂版)
開啟左側

復辦692建議 (9.2019修訂版)

alan2011super3 發表於 2019-9-9 00:09 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

本人曾在2017年在此建議如何以特快線模式復辦692線

今時今日見黨鐵周時唔係壞就封站,不得不舊調重提講復辦692線

同前年建議一樣,今次個構想都係特快線;但今次就想特快得來比前年建議比覆蓋更多地方

692   日出康城-中環(交易廣場)

營辦商(按舊692線建議分配): 新巴、九巴 聯營

往 中環(交易廣場)

車站及收費

1.日出康城                                                 $14.3

2.峻瀅

3.日出康城領都

4.日出康城首都

5.百勝角

6.清水灣半島,環保大道

7.怡明邨

8.播道書院

9.藍塘傲

10.調景嶺站巴總(同290X同站)

11.健明邨

12.尚德廣場

13.佛教志蓮小學

14.將軍澳廣場

15.新寶城

16.南豐廣場

17.厚德邨

---將軍澳隧道---

[**.將軍澳隧道轉車站(啓用後使用)               $10.4]

18.東隧收費廣場                                         $10.4

---東隧、東區走廊---

19.舊灣仔警署                                             $6.1

20.分域街,內告士打道

21.海富中心

22.皇后像廣場

23.中環(交易廣場)

時間

每日

0600*, 0620^, 0640^, 0700^, 0720^, 0740*,

0800*, 0820*, 0840*, 0900*, 0920^, 0940^,

1000^, 1020^, 1040*, 1100*, 1120*, 1140*,

1200*, 1220^, 1240^, 1300^, 1320^, 1340*,

1400*, 1420*, 1440*, 1500*, 1520^, 1540^,

1600^, 1620^, 1640*, 1700*, 1720*, 1740*,

1800*, 1820^, 1840^, 1900^, 1920^, 1940*,

2000*, 2020*, 2040*, 2100*, 2120^, 2140^,

2200^, 2220^, 2245*, 2310*

*新巴班次 ; ^九巴班次

(待續...)

AMALA!!! PAZZA INTER!!! AMALA!!!
FORZA I
 樓主| alan2011super3 發表於 2019-9-9 00:11 | 顯示全部樓層

(...承上)

往 日出康城

車站及收費

1.中環(交易廣場)                   $14.3

2.大會堂

3.金鐘站

4.入境事務大樓

5.維多利亞公園,告士打道

6.維多利亞公園,高士威道

7.興發街

---東區走廊、東隧---

8.東隧收費廣場                      $6.1

9.藍田站

10.觀塘警署

[**.將軍澳隧道轉車站(啓用後使用)]

---將軍澳隧道---

11.景琳邨景榕樓

12.厚德邨

13.重華路

14.煜明苑

15.富康花園

16.唐明街

17.彩明苑彩富閣

18.調景嶺站,景嶺路

19.將軍澳中心

20.天晉III

21.播道書院

22.蓬萊路

23.百勝角

24.峻瀅

25.日出康城領都

26.日出康城首都

27.日出康城

時間

每日

0705*, 0730*, 0750^, 0810^, 0830^, 0850^,

0910*, 0930*, 0950*, 1010*, 1030*, 1050^,

1110^, 1130^, 1150^, 1210*, 1230*, 1250*,

1310*, 1330*, 1350^, 1410^, 1430^, 1450^,

1510*, 1530*, 1550*, 1610*, 1630*, 1650^,

1710^, 1730^, 1750^, 1810*, 1830*, 1850*,

1910*, 1930*, 1950^, 2010^, 2030^, 2050^,

2110*, 2130*, 2150*, 2210*, 2230*, 2250^,

2310^, 2330^, 2350^, 0010*

*新巴班次 ; ^九巴班次

註:

本建議特地安排來回均不途經低排區,以便營辦商可派任何巴士行走

(2017年版建議:  https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/forum.php?mod=viewthread&tid=1013336&highlight=%E5%BE%A9%E8%BE%A6692    )

AMALA!!! PAZZA INTER!!! AMALA!!!
FORZA I
lsc04d11 發表於 2019-9-9 13:25 來自手機 | 顯示全部樓層
請問特快在哪兒? 只是不停北角 但將軍澳段心尚德計康城計比舊692還恐怖
AtrHenu 發表於 2019-9-9 16:06 | 顯示全部樓層

相信橙汁新巴,紅九巴唔會再花資源復辦,一來又係95%同地龍(鐵)重覆兼只能做特白嶺返工位但未能港島鬧市(市中心)而且一定唔夠很大機會吉車遊街(仲衰過N691,692);
就算真係示威活動下黨鐵要封站飛站影響下有呢需求,但唔代表一定唔開呢線做Show;
仲有現在呢類快閃佔領活動下分分鐘連道路都佔埋,到時巴士鐵路咪一樣欖吵(暫停).

結論:兩巴(新巴,金厹巴)一定唔開就算真係有車有資源都寧願花時間大搞798/682(只限新巴),948,290系(只限九巴).

ViviTse 發表於 2019-9-10 02:25 | 顯示全部樓層
lsc04d11 發表於 2019-9-9 13:25
請問特快在哪兒? 只是不停北角 但將軍澳段心尚德計康城計比舊692還恐怖

樓主個建議係有位比人鬧,不過鬧還鬧,可唔可以鬧得有point少少......?
「特快在哪兒?」-- 咁不如你講吓692將隧一出、唔飛北角+天后仲可以點快?係咪藍田站都唔畀停?定係下一站交易廣場?
「將軍澳段(中?)心尚德計康城計比舊692還恐怖」-- 舊時692係直頭唔入將軍澳中心、康城,咁點樣比舊時恐怖?
至於尚德段,我估應該飛咗北角+天后之後係可以追番時間ge,講唔上「恐怖過舊692」掛....... (although我自己唔prefer咁行)
至於停尚德先定坑口先,我諗呢兩區都無咩大分別,分別在於康城邊樣快d咁解。

好,講番樓主個建議,問題係有ge:
1. 班次問題:上繁都淨係開20........ 咁即係叫人唔洗等692姐......
2. 區內定線問題:呢條692由做緊將軍澳(中)延伸到做埋將軍澳(南),而康城仲要兜調景嶺實在係太慢,可以考慮減少兜路:
往中環:康城站 -> ... -> 清水灣半島 -> 怡明邨 -> 播道書院 -> 天晉II -> 將軍澳站 -> 尚德總站 -> 將軍澳運動場 -> 銀澳路 -> 坑口站 -> 厚德邨 -> ... -> 中環交易廣場
往康城:中環交易廣場 -> ... -> 煜明苑 -> 怡明邨 -> 播道書院 -> 天晉II -> 將軍澳站 -> 尚德總站 -> 將軍澳運動場 -> 蓬萊路 -> ... -> 康城站
改動之後,唔經調景嶺,將軍澳南來往尚德果個大圈縮短咗大概7成(但主要車站仍然保留),而坑口亦都慳咗兜培成路果段時間(而停站仲更理想),康城站快好多。
3. 港島定線問題:回程唔經天后、北角係咩事呢........? 可以執客wo
非【求同存異.和而不同】者一律唔覆
cobalt174 發表於 2019-9-10 06:51 | 顯示全部樓層
重複第一億次,巴士路線唔係為鐵路暫停服務而營運,邊個會出錢比巴士營運蝕錢生意?
 樓主| alan2011super3 發表於 2019-9-10 17:52 | 顯示全部樓層

ViviTse 發表於 2019-9-9 17:25
樓主個建議係有位比人鬧,不過鬧還鬧,可唔可以鬧得有point少少......?
「特快在哪兒?」-- 咁不如你講吓6 ...

2.  兜埋調景嶺,唔好畀人覺得度度有唯獨調景嶺"被忽視" (如290系、798、A29P都行埋調景嶺的情況) ;;;  其實調景嶺堅想有條去港島CBD非鐵路過海公交線,調景嶺係有返灣、金、中嘅人想坐車時瞓下再返工

3.  興發街咪係天后囉 (仲好近炮台山)
FORZA I
tofu 發表於 2019-9-10 22:18 | 顯示全部樓層
康城站其實真係唔洗做啦,巴士黨鐵都頭站兩者都有位坐(當然黨鐵得半程坐)我黨鐵過左海你巴士連將隧都未上
另,去程一定要夠快先吸引到人搭,唔係即使黨鐵要企坐巴士都冇咩吸引力,要諗下繁時塞車會抵消哂飛站既時間
[果種兜法坐地鐵去藍田上641/601P上到車你692就輸左
基於以上,去程上以樓主方案我建議改善如下:
坑口站>坑口北>怡明邨>藍塘傲>調景嶺站>尚德廣場>東隧>舊灣仔警署>分域街>海富中心>皇后像廣場>交易廣場
ViviTse 發表於 2019-9-11 02:32 | 顯示全部樓層
alan2011super3 發表於 2019-9-10 17:52
2.  兜埋調景嶺,唔好畀人覺得度度有唯獨調景嶺"被忽視" (如290系、798、A29P都行埋調景嶺的情況) ;;;  其 ...

2. 老實講,就算我依家唔講兜調景嶺有咩問題,若果有一日實施之後,將南+康城客都probably會要求飛調景嶺.......290/290A/798調景嶺開,係因為勝在有位坐、一覺瞓到總站落、唔洗記住幾時起身。
N290就係九巴通宵線所以區區停 (VS 新巴通宵線N796飛得就飛:清水灣半島部分班次、日出康城部分班次、
將軍澳(中)雙向、將軍澳(北)雙向、觀塘單向、牛頭角單向、九龍灣單向)。
290X行埋調景嶺,就係時間上同290有可比性,但改通果陣將南+康城客都曾經有一定ge反對聲音.........
不過唔知係咪因為將南不嬲用開290、康城不嬲用開鐵,所以衡量客量之後都係照經調景嶺(?)
A29P行調景嶺,係因為E22A同A29P為將南提供「梅花間竹」服務,就好似290/290A咁若果無咗其中一條就會班次lum檔。

而調景嶺「被忽視」呢個idea好難係valid,正如694唔停康翠、798A唔停將軍澳南、798B唔停將軍澳北
、N293唔停將軍澳南、N796唔停將軍澳中北、290X唔停將軍澳中、893唔停將軍澳南、etc........
「被忽視」與否某程度上好取決於需求ge,過海隧巴黎講,
多年黎692P調景嶺區停站都算係咁啦,順住唐明街上尚德就上公路,都唔算太兜啦,但客量仍然係麻麻,甚至最終要殺線。
反觀尚德,上繁黎講每班過海隧巴直出,每班出50個客都唔出奇;坑口上繁當年692雖然要兜寶順路、尚德,但每班有40個客都不足以為奇。

至於調景嶺客個別地選擇巴士定鐵路,咁我就唔清楚啦;但如果呢條新"692"係唔比當年692P更好,相信無助吸引乘客回流,亦即係鐵路仍然係更吸引....
P.S. 將軍澳綫調景嶺站上車(even 繁時)好多時(當然唔係每次都有)都有位坐,因為有大量乘客轉車。
而就算將軍澳綫真係無得坐,而乘客又真係好想坐到去中上環,港島綫都有大把方法有得坐,所以係睇吓自己有幾想坐姐:
包括北角站搭1個站倒頭車、或者提早於鰂魚涌站轉車、或預好時間上港島綫北角起載加班車等等。(利申:試過N次)

3. 回程興發街轉上東廊、定係英皇道繼續去,其實時間方面應該唔係差好遠,
但係算係執到雞(問心炮台山去柴灣方向下繁真係唔係班班上到.....),692(even係690)會有優勢ge,
而北角站下繁係經常迫爆月台,北角客如果有得揀或者都會轉投巴士........

ViviTse 發表於 2019-9-11 02:57 | 顯示全部樓層

tofu 發表於 2019-9-10 22:18
康城站其實真係唔洗做啦,巴士黨鐵都頭站兩者都有位坐(當然黨鐵得半程坐)我黨鐵過左海你巴士連將隧都未上
...

唔做康城尤是可,咁改走線就不得了啦........

692P先至殺咗未夠一年線,咁快就想重蹈覆轍?
尚德果陣出極都係得咁多客,係因為港島線站位(舊灣仔警署)問題,但呢個大家已有共識,算係已經解決,所以唔洗講。
調景嶺果陣出唔得到好多客,係因為地鐵實在太快,而且調景嶺客要開總站「車等人」,所以「人等車」唔慣,但呢個問題今日仍然情況無變,所以無得搞。
坑口果陣出唔到幾多客,係因為個個站過站不停、班次極疏、路線異常迂迴,而依家改ge走線係比當年692P「更極品」........

所以其實調景嶺站我覺得真係無咩必要留戀,出唔到幾多客但又要兜大圈。
而做唔做將南,就睇康城頭:
如果做康城,亦即係康城開,可以停完將南經唐俊街入尚德/坑口,快過晒290X/796CPX/798B。
如果唔做康城,亦即係坑口開,就跟692行法已經係最理想,將南就做唔到啦。

接住ge問題係,點解一個得、一個唔得?好簡單一個比喻:田忌賽馬。
康城站一程地鐵,總站坐住過海,7分鐘一班,又有得坐,又快,雖然唔算密,但總密過巴士,上馬也。
將軍澳南/尚德一程地鐵,未必上到,但上到之後下個站可能有位,算密,亦都快,中馬也。
坑口一程地鐵,唔一定上到(但叫好過將軍澳站ge情況),唔算密,但總密過巴士,上到之後要等2個站先可能有位,下馬也。
調景嶺站一程地鐵,「一定」上到,好可能有位,最快,最密,比上馬更佳。

如果拎692同地鐵比,上繁仲要塞將隧、東隧,速度上鬥唔過不足以為奇。
上馬對上馬、中馬對中馬、下馬對下馬,(坑口->將軍澳->調景嶺),結果地鐵ge三馬都更佳。
中馬對上馬、下馬對中馬,(坑口->尚德),結果巴士可以各搶到2個客倉ge部分客,但搶唔晒成個客倉。
下馬對上馬、中馬對上馬、下馬對比一馬更佳的馬,(康城->將軍澳->坑口),結果巴士可以成功搶到2個客倉。