hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (C) Transport 交通討論區 航空(C2) 國泰於明年四月取消 YVR - JFK
開啟左側

國泰於明年四月取消 YVR - JFK

AVD1 發表於 2019-9-10 08:37 來自手機 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

消息來源:
https://thepointsguy.com/news/cathay-pacific-will-end-its-new-york-vancouver-flights-next-spring/

文中指出國泰將於明年四月取消 YVR-JFK 呢個第五航權嘅航線。當中指出呢條航段已經虧損左一段時間。

為左補償呢個航班,國泰將會增加由 HKG 直飛 JFK 航班,並採用 359 營運。而 YVR 就會減班而家每周 17 班至每日兩班。

————
YVR - JFK 呢段,國泰都做左好多年啦。咁樣取消真係有少少可惜。不過之前傳 CX 想做 MIA,唔知今次 cut 左 YVR - JFK 之後,會唔會開 HKG - YVR - MIA 呢?
clivetock 發表於 2019-9-10 09:38 來自手機 | 顯示全部樓層
YVR會cut 855/856?
THomas20010808 發表於 2019-9-10 10:44 來自手機 | 顯示全部樓層
clivetock 發表於 2019-9-10 09:38
YVR會cut 855/856?

應該887/888取消 之後JFK改新number
 樓主| AVD1 發表於 2019-9-10 11:52 | 顯示全部樓層

THomas20010808 發表於 2019-9-10 10:44

而家對 Code 係 888 (HKG-YVR-JFK) / 865 (JFK-YVR-HKG)
LJ7006 = MF5119 = AVD1
 樓主| AVD1 發表於 2019-9-10 11:55 | 顯示全部樓層

暫時未知,但好大機會就係。

其實 855/856 向來都係話打 HX 條線,
既然而家 HX 都唔多掂,加上 SEA 條線又開左,
YVR 其實又真係唔需要咁多班機。(計埋 AC 每日一班,HX 每周三班,其實都唔少架啦)。
HR1377 發表於 2019-9-10 12:01 | 顯示全部樓層
THomas20010808 發表於 2019-9-10 10:44

反而想知840/841會不會改埋時間?
GU9338 發表於 2019-9-10 13:06 | 顯示全部樓層

如果想做 HKG - YVR - MIA 照計就唔會郁到 HKG - YVR 個班次 ,
而家咁樣我會覺得短期內都唔會實現到去 MIA

不過 YVR - NYC 本身選擇都唔多 , JFK 就直情係 CX 獨市 ,
做唔到落去真係有啲驚訝
請用文明來說服我。
 樓主| AVD1 發表於 2019-9-10 16:46 | 顯示全部樓層
GU9338 發表於 2019-9-10 13:06
如果想做 HKG - YVR - MIA 照計就唔會郁到 HKG - YVR 個班次 ,
而家咁樣我會覺得短期內都唔會實現到去 MIA
...

其實佢冇咩點郁過 YVR 嘅班次,
照計劃呢,佢應該只會郁走 CX855/CX856 呢個班次,
CX888/CX865 應該就會保留,只係可能時間上需要再執下,甚至分分鐘保留而家呢個 pattern (即係 Red-eye)。

即係簡單少少,國泰而家做嘅,
只不過係 Cut 班 + Cut YVR-JFK 一段而已。

起某討論區所講,
香港籍航空公司有每周七班嘅加拿大去美國嘅第五航權,
而家國泰就算唔玩,起取消後一年都有優先可以拎返呢個第五航權去用。

站起做生意嘅角度黎講,
國泰肯定唔想雙手拱讓呢個第五航權比左對手(即係 HX 啦,雖然佢都死左大半)。
所以我先覺得佢唔做 JFK 或者會去搵第二個航點去做。

而 YVR 就差唔多起正 HKG-MIA 嘅航路中間。
volvo_chan 發表於 2019-9-10 21:59 | 顯示全部樓層
呢條線1996年開辦到依家23年,我都坐過幾次,
一般是飛JFK方向生意會比回YVR方向好,
回程坐過幾次,當年仲係用B747-400,
即使旺季坐返YVR都係得半機滿,
去到YVR已經半夜一點時間上真係唔靚,
不過去JFK時間就靚到絕,
想不到國泰這條經典航線會取消。

我聽幾個住溫哥華的朋友都話當地去美東地區其實需求一向唔大,
Delta都只做Seasonal就知,曾經菲航PR做過YVR-JFK都因為改直航索性取消,
國泰取消埋之後只計全年直航得返AC加航做YVR-EWR。

至于你信不信,我反正信了
Oliver_ME16 發表於 2019-9-11 01:14 | 顯示全部樓層

AVD1 發表於 2019-9-10 11:52
而家對 Code 係 888 (HKG-YVR-JFK) / 865 (JFK-YVR-HKG)

就算以前都唔係叫887,而係889
我...